L’empresa Silence no reconstruirà la nau incendiada i marxa de Molins de Rei

L’empresa líder en el sector de les motocicletes elèctriques no reconstruirà la nau calcinada del polígon El Pla ni tampoc buscarà cap nau alternativa al municipi. Fonts de l’empresa han explicat a Viu Molins de Rei que de moment es quedaran només amb la nau que van obrir a Sant Boi de Llobregat.

La nau de l’empresa Silence que es va cremar al novembre de l’any passat // Anna Bermejo
Viu Molins de Rei és possible gràcies a la comunitat de socis i sòcies que dona suport al diari amb una petita contribució econòmica.

Molins de Rei va veure créixer l’empresa Silence i convertir-se en una companyia líder en el sector de les motocicletes elèctriques, però ja no seguirà veient la seva expansió de prop. Fonts de l’empresa han explicat a Viu Molins de Rei que a mitjà termini la companyia no es planteja reconstruir la nau que tenien al polígon El Pla, i que va quedar calcinada fa sis mesos previsiblement per una explosió d’unes bateries de liti.

Tampoc tenen previst buscar cap nau alternativa al polígon ni al municipi, sinó que els plans de la companyia ara mateix passen per consolidar-se a Sant Boi de Llobregat, on l’empresa va obrir la primavera de l’any passat una nova nau després que la de Molins de Rei els hagués quedat petita. Des de la companyia argumenten que el nou context econòmic dificulta fer nous moviments i ampliacions.

La idea inicial era que a la nau de Sant Boi, en ser més gran, servís per encabir el gruix de la producció i que la de Molins de Rei es destinés a la producció de bateries. L’incendi, però, va capgirar tots els plans i ha obligat l’empresa a centralitzar-ho tot a la nau santboiana.

El conseller d'empresa de la Generalitat de Catalunya visita Silence
L’alcalde, Xavi Paz, amb el conseller d’Empresa i el fundador de Silence en la visita a la nau calcinada // Anna Bermejo

De fet, quan no feia ni dues setmanes de l’incendi, el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, va visitar les instal·lacions calcinades i va anunciar que Silence obtindria un crèdit pont de la Generalitat per recuperar-se de les flames.

El crèdit, del qual encara es desconeix la xifra, havia de servir per reactivar sobretot la producció a la nau de Sant Boi mentre l’empresa es plantejava què fer amb les instal·lacions de Molins de Rei. Finalment, però, la decisió ja ha estat presa.

La continuïtat a Molins de Rei era un interrogant

La continuïtat de l’empresa al municipi feia temps que era un interrogant, sobretot perquè les flames van afectar profundament la nau. Tot i això, Silence sempre havia mantingut que no descartava seguir a la localitat i que havia de prendre una decisió en “els propers dies”.

Els dies, però, s’han convertit en mesos. De fet, en els últims sis mesos aquesta redacció ha contactat en nombroses ocasions amb Silence per conèixer la continuïtat de l’empresa a Molins de Rei, però no ha obtingut resposta fins aquesta setmana.

Present al polígon El Pla des del 2017

L’empresa va arribar al polígon El Pla el 2017, quan s’hi va instal·lar per construir la seva planta de motos elèctriques. En els tres anys que ha estat a la localitat, la companyia s’ha convertit en la marca líder de vendes del sector de les motocicletes elèctriques a àmbit europeu.

El conseller d'empresa de la Generalitat de Catalunya visita Silence
Les flames van afectar profundament la nau // Anna Bermejo

En xifres, si Silence va fabricar 100 motocicletes el primer any de ser a Molins de Rei, el 2019 ja va arribar a fer-ne 8.000. De fet, una gran part de les motos de lloguer per minuts que circulen per Barcelona i altres ciutats europees han sortit justament de la fàbrica de Molins de Rei.

El creixement exponencial de Silence va fer també que el gener d’aquest any Acciona comprés l’empresa als seus antics principals accionistes, Criteria i Repsol.

La compra d’Acciona respon a la voluntat de la companyia de posicionar-se en el sector de la mobilitat sostenible i també al desenvolupament d’un hub d’electrificació als terrenys de Nissan a la Zona Franca de Barcelona, un projecte en el qual fa mesos que Silence treballa.

Contingut relacionat:

Viu Molins de Rei és possible gràcies a la comunitat de socis i sòcies que dona suport al diari amb una petita contribució econòmica.

Recomanacions personalitzades