La solitud dels primers veïns de Les Guardioles genera sensació d’inseguretat

Els veïns del nou barri de Molins de Rei fan balanç dels primers mesos. La solitud del primer bloc de pisos genera sensació d’inseguretat, però l’Ajuntament remarca que Les Guardioles és un espai segur.

Un parc del nou barri amb el primer bloc habitat al fons // Jose Polo

Han passat poc més de quatre mesos des que el barri de les Guardioles, de nova creació, començava a acollir els primers veïns. El periple fins al mes de setembre va ser convuls i va estar marcat per successius retards. Fins a tal punt que els primers veïns que van entrar a viure ho van fer amb les obres d’electrificació sense fer.

I ara, amb més de la meitat del bloc habitat, és moment per fer les primeres valoracions. Tres veïns han accedit a parlar amb Viu Molins de Rei i les seves consideracions, tot i que guarden punts en comú, han estat prou diverses.

Bona ubicació i connexió

Anna Masas, veïna de l’edifici, veu amb bons ulls el pla d’urbanització. Considera que és “una bona proposta” que inclou tot de zones enjardinades i parcs infantils. “Han sabut coordinar l’habitatge amb la part lúdica” perquè la gent amb fills o mascotes “pugui gaudir també de l’entorn”.

També creu que les Guardioles és un barri ben ubicat. “Tenim els comerços a dues passes”. Valora la proximitat de la farmàcia i del supermercat i el fet de tenir un bar, però li agradaria que també hi hagués un forn de pa.

Un altre aspecte molt positiu és la connexió amb Renfe. “És un barri ben comunicat”, la qual cosa és important per les persones que treballen fora del municipi. “Que el tramvia arribi a Molins de Rei serà una bona notícia”, afegeix.

Por al vandalisme

Masas no ho té clar: “Serà un barri segur, o no? Ens haurem de posar alarma?”. Fa la vista enrere i recorda quan, a l’octubre, van destrossar cotxes de diferents barris de Molins de Rei, inclòs el de Les Guardioles.

En el mateix sentit parla Laura Luna, una altra veïna. Considera que és un barri “solitari” i explica que, quan es fa de nit, els seus fills adolescents tenen por de tornar a casa. Els joves s’han trobat amb “grups de persones” que els han incomodat. “Suposo que quan estigui més habitat el barri no serà atractiu per aquest tipus de gent”. I és que avui per avui tota la zona queda apartada, amb un barri a mig fer, i els primers veïns de Les Guardioles pateixen solitud. Luna reconeix que els agents van passant a patrullar, però agrairia més presència policial.

Un parc de les Guardioles pròxim a la Riera Bonet // Jose Polo

El tercer dels veïns que apareix al reportatge, Mario Ruiz, considera que és una bona zona, però que ja s’acumula molta gent al parc del davant. “El començaran a pintar”, augura. Això li causa “una mica d’inseguretat” perquè és un barri “fosc, apartat, amb un parc per fer botellot”. Demana, en la mateixa línia que les seves veïnes, més presència d’agents.

“A dia d’avui a Les Guardioles tothom hi està segur”

Des de l’Ajuntament, el regidor de Guàrdia Urbana, Miguel Zaragoza, reivindica que a dia d’avui “no hi ha constància d’actes de vandalisme al barri ni tampoc cap denúncia”. També trasllada tranquil·litat al veïnat i en declaracions a Viu Molins de Rei assegura que “seran atesos per la Guàrdia Urbana en allò que calgui com fem a tots els barris del municipi, siguin cèntrics o no”.

De fet, Zaragoza considera que cal distingir entre el grau de seguretat que hi ha a la zona i la percepció de seguretat que puguin tenir determinats veïns: “el grau de seguretat és objectiu i la percepció de seguretat és subjectiva”.

Per això, el responsable polític del cos assegura que “a dia d’avui a Les Guardioles tothom hi està segur” ja que, segons diu, és una zona ben il·luminada i en què “no existeix cap realitat social que pugui influir en una percepció negativa de seguretat al barri, més que encara s’hagin d’incorporar més habitants”.

Sí que s’ha produït algun episodi de gamberrisme. En aquest sentit, és va entrar una queixa sobre una estació transformadora, que l’Ajuntament assegura que tancarà. També s’han produït botellots al gran monticle de terra des d’on es pot veure tot el barri.

Fibra òptica, la gran mancança

Però, pel veïnat no tot són flors i violes. El mateix Mario Ruiz explica que una gran mancança de la zona és la falta de fibra òptica a l’edifici. “Com hi hagi un confinament, el que hagi de treballar des de casa no podrà”, adverteix. Actualment els veïns tenen internet per radiofreqüència, però és molt lent: “No entenc com ningú es preocupa per això”.

En aquest sentit, Masas afegeix que tot i que la instal·lació està feta, falta la connexió, que no es farà efectiva fins d’aquí uns mesos. “És una pena tenir-ho tot instal·lat, però no poder-ho utilitzar perquè Telefònica no fa la connexió”. I Luna, per la seva part, entén que en ser un barri on només hi ha un bloc de pisos habitat, “a la companyia de telefonia no li interessa venir”.

Cultura i aparcament

Masas voldria formalitzar una associació de veïns, però entén que, amb la pandèmia, no és el moment. En el mateix sentit, li agradaria que Les Guardioles inclogués un centre cultural on fer activitats i on instal·lar una sala d’exposicions.

Les Guardioles és un barri a mig fer // Jose Polo

D’altra banda, tot i que considera que actualment s’aparca amb comoditat, tem que l’ampliació d’edificis i comerços pot revertir la situació. De fet, la primera fase de la segona promoció de les Guardioles està a punt d’entregar-se. Això suposarà l’arribada de més veïns, amb la qual cosa “l’aparcament s’haurà de tenir en compte”.

Comerços i contenidors

Luna valora Les Guardioles com un barri tranquil i residencial. De cara a la incorporació de nous veïns, espera “que no passi com a La Granja” on, per “l’acumulació”, tot “s’ha tornat més impersonal”. Del seu barri espera comerços i botigues, però de proximitat, no grans superfícies. A més, voldria que al parc hi posessin una font de cara a l’estiu.

També voldria que instal·lessin contenidors al mateix carrer perquè han d’anar a llençar la brossa al carrer de la Mancomunitat. “Suposo que amb el temps ho faran”, afirma. També hi coincideix Ruiz, que critica la falta de contenidors i també creu que seria convenient que s’obrís un centre de salut a la zona o a prop, a banda d’un supermercat.

Relació convulsa amb la constructora

Els tres veïns expliquen que la relació amb la constructora, Qualitat Habitatge Social, també podria ser més bona. La menys crítica en aquest sentit és Luna, que considera que l’obra “està ben acabada” i que els pisos “són de qualitat, no estan fets de qualsevol manera”. És cert que hi ha “els típics defectes de les obres noves”, però afirma que “la constructora té la voluntat d’anar arreglant les coses que van fallant”. Tot i així, recorda quan vivia amb la llum d’obra: “No enteníem el que estava passant, tot s’allargava. Va ser desesperant”.

Anna Masas, per la seva banda, considera que la comunicació entre la constructora i els propietaris ha fallat. “Sempre hem hagut de ser nosaltres els que trucàvem o enviàvem mails i les respostes eren evasives”, critica. “Esperàvem més transparència i més informació, ens han deixat molt a l’espera”, diu.

Molts dels nous habitants de Les Guardioles no havien estat propietaris abans. Per això, alguns lamenten que no se’ls hagi donat més explicacions sobre com funcionava tot: “No hem tingut cap tipus d’explicació de l’edifici. Ens han donat les claus i prou. Què hem de tenir en compte en referència al manteniment?”, es pregunta Masas.

En el mateix sentit parla Ruiz. “Les escales estan malmeses i no hi ha resposta”, diu. També explica que l’ascensor va trigar dos mesos en posar-se en funcionament i que, tot i que s’hi pot viure, “no està tot organitzat” i els detalls pendents “triguen molt temps a solucionar-se”.

De fet, assegura que hi ha hagut “una falta de previsió molt gran” i diu que ha trobat a faltar, com ja va manifestar quan vivien amb llum d’obra, més suport de l’Ajuntament. “Van tenir massa pressa a inaugurar els pisos quan potser no estaven prou enllestits”, conclou.

[Viu Molins de Rei pot fer aquests reportatges gràcies a la comunitat de socis. Veïns de Molins de Rei que creuen que és necessari un periodisme proper. Si vols ajudar a fer-ho possible, fes-te soci de Viu Molins de Rei]

Recomanacions personalitzades