Els primers veïns de Les Guardioles temen un retard en l’entrega dels pisos

La promotora assegura que hi podran entrar a viure aquest mateix mes tal com estava previst, però el veïnat tem un endarreriment per problemes de subministrament elèctric.

Una de les zones verdes del nou barri de Les Guardioles // Arxiu – Ajuntament

Els veïns dels primers 26 habitatges de protecció oficial de Les Guardioles encara no saben si podran entrar-hi a viure al setembre, tal com fixava la previsió anunciada per l’alcalde, Xavi Paz, en una roda de premsa celebrada al juliol. Seran els primers veïns del nou barri de Molins de Rei, però a hores d’ara encara no saben si es compliran les previsions d’entrega dels pisos.

Una de les veïnes afectades, Laura Luna, ha explicat a Viu Molins de Rei la situació d’incertesa en la qual es troben. El problema rau en un xoc entre la companyia elèctrica que ha de proporcionar el corrent elèctric als habitatges, Endesa, i la promotora, Qualitat Habitatge Social.

Endesa preveu dos mesos de retard

Fonts d’Endesa asseguren en converses amb aquest mijtà que la culpable del possible retard és la promotora, que segons diuen va decidir a finals de juliol canviar “unilateralment i sense justificació” la ubicació dels punts de connexió del corrent elètric, que Endesa ja tenia planificats després que el novembre del 2019 l’empresa ja els fes arribar els plànols definitius.

El fet que ara s’hagin d’instal·lar uns punts de connexió diferents és el que, segons Endesa, fara que el subministrament elèctric no pugui estar garantit en la data prevista i endarrerirà l’entrada dels primers veïns als pisos.

Segons asseguren fonts de l’Ajuntament, el proper pas és que la companyia elèctrica demani el permís d’obres corresponent per poder ubicar els nous punts de connexió elèctrica.

Endesa calcula que les obres, que consistirien a obrir el carrer amb una rasa per instal·lar-hi el cablejat elèctric i empalmar-lo, podrien endarrerir fins a dos mesos l’entrega dels pisos i situar l’entrada dels primers veïns a Les Guardioles pels volts de novembre.

La promotora manté el setembre com a data

Fonts de Qualitat Habitatge Social, per la seva banda, afirmen que els pisos sí que s’entregaran durant aquest mes de setembre. A finals de la setmana passada, Endesa els va enviar el pressupost dels treballs que s’han de realitzar i la promotora ja els ha acceptat i pagat. El següent pas, per tant, és que l’Ajuntament autoritzi la companyia elèctrica a començar l’obra.

L’empresa promotora assegura que estan en contacte permanent tant amb Endesa com amb el consistori per “agilitzar el més aviat possible” aquest procés i que els primers veïns puguin entrar a viure a Les Guardioles aquest mes.

La promotora també afirma que la situació “no és culpa de ningú”, sinó que “l’obra d’edificació ha acabat més ràpid que la d’urbanització”, i a vegades queden “petits serrells” per solucionar, com és el cas dels punts de connexió elèctrica. També asseguren que durant el mes de setembre “començaran a escripturar” i que “tot està en marxa.”

Incertesa entre els nous veïns

Però el veïnat no les té totes. La veïna Laura Luna explica que molts dels nous veïns es troben en situacions “dramàtiques“, ja que seguint el calendari alguns havien previst deixar els pisos on vivien fins ara d’aquí a pocs dies i ara temen no tenir un lloc on anar si les obres s’allarguen.

Vaig avisar el propietari del meu pis actual que marxaria el 15 de setembre, però ara no podré marxar“, lamenta Luna, que també es queixa de les repercusions econòmiques que aquest endarreriment pot tenir en les seves butxaques: “Estem tirant els diners pagant lloguers, que són molt cars, quan els podríem estar invertint en els nostres pisos“, afegeix.

De fet, ja ha hagut de començar a pagar el crèdit que va demanar per assumir la hipoteca del nou pis. Com ella, diu, hi ha moltes famílies que davant la incertesa tampoc saben què fer i que hauran de continuar pagant el lloger que tenien fins ara, a més de la hipoteca que hagin pogut demanar per viure als nous pisos. “Espero que facin alguna cosa”, desitja.

Recomanacions personalitzades