Els primers veïns de Les Guardioles reben les claus dels pisos amb les obres d’electrificació sense fer

La promotora ha instal·lat la llum d’obra als pisos perquè els veïns hi puguin viure com a solució provisional, però les obres que permeten fer arribar l’electricitat a l’edifici no estan començades. La constructora i l’Ajuntament guarden silenci sobre aquest tema.

Nous pisos de les Guardioles // Roger Cuartielles

Els primers veïns del barri de les Guardioles ja estan instal·lats a les seves noves llars. Però les condicions en què entren a viure no són les més adients: el xoc entre Endesa i la promotora, Qualitat Habitatge Social, ha fet retardar les obres d’electrificació de l’edifici, que encara no han començat. D’aquesta manera, al bloc encara no arriba el corrent elèctric convencional.

Com a solució temporal, la promotora ha instal·lat la llum d’obra mitjançant uns generadors, cosa que permet que els veïns hi puguin viure, tot i que no en les millors condicions possibles.

Endesa no començarà les obres que permetran electrificar l’edifici fins al 19 d’octubre. La companyia ja té els permisos necessaris per fer els treballs al carrer i fonts de l’elèctrica han assegurat a Viu Molins de Rei que les feines no són dificultoses i que estaran enllestides pocs dies després d’encetar-les.

Mudances sense ascensor

Un cop realitzades les obres d’electrificació només quedarà que els inquilins donin d’alta els seus comptadors. Fins aleshores, però, els que hi visquin només tindran accés a la llum d’obra, amb la qual Endesa assegura no tenir res a veure. Això comporta que, per exemple, l’ascensor no pugui funcionar.

Caseta d’obres del primer bloc del nou barri // Roger Cuartielles

Una de les veïnes de les Guardioles, Laura Luna, relata la situació d’alguns veïns dels pisos de dalt que han de fer la mudança pujant mobles i electrodomèstics per les escales.

Un altre veí del bloc, que ha preferit romandre en l’anonimat, explica que “comença a haver-hi desperfectes a les escales” perquè “la gent ha d’anar arrossegant els mobles per pujar-los a casa”.

Retards generalitzats

Aquest veí lamenta que “l’obra estigui acabada des de finals de març i fins a l’octubre no es doni d’alta la llum”. No entén de qui ha estat el problema perquè, segons afirma, Endesa i la promotora es culpen l’una a l’altra. “Hi ha hagut falta de transparència”, afegeix, “només esperàvem que ens diguessin la veritat”, conclou.

Aquest veí sosté que la Generalitat no va fer una inspecció de l’edifici fins al juny, el que va provocar “un retard general”. Assegura que aquests mesos els han costat “molts diners, perquè els lloguers estan molt alts”. Tres mesos després “hem escripturat”, diu, però “continuem sense tenir llum”.

“Que la gent entri als pisos de protecció oficial el més aviat possible hauria de ser una prioritat de les administracions”, reflexiona.

Silenci de la constructora i l’Ajuntament

Viu Molins de Rei s’ha intentat posar en contacte amb la promotora des de fa setmanes per conèixer la seva versió dels fets, però Qualitat Habitatge Social no ha contestat les preguntes.

El mateix ha passat amb l’Ajuntament, que tampoc ha volgut opinar perquè considera que és un assumpte entre tercers.

La construcció del nou barri de Les Guardioles és un dels projectes estrella de les dues formacions del govern municipal, PSC i Junts per Molins. Al juliol van fer una roda de premsa per anunciar que els primers veïns entraven a viure al setembre com així ha estat; tot i que no en les condicions idònies.

Primer bloc de pisos de Les Guardioles // Roger Cuartielles

Els veïns de les Guardioles consultats per aquesta redacció no comprenen l’actitud del consistori: “No entenem que l’Ajuntament no exerceixi pressió sobre el tema de la llum. Van a la seva”, lamenten.

Alguns veïns van signar la seva entrada el 10 de setembre, d’altres, ho han fet al llarg dels primers dies d’octubre.

Recomanacions personalitzades