Crítiques al govern per incloure altres despeses en una modificació de pressupost per a la Covid-19

La majoria de partits de l’oposició han aprovat la modificació pressupostària proposada pel govern per “responsabilitat”, tot i que alguns partits han criticat que l’equip de govern inclogués despeses relacionades amb l’enllumenat de Nadal i la Guàrdia Urbana en una modificació orientada a revertir els efectes socials de la pandèmia.

Imatge d’arxiu dels llums de Nadal a la plaça de l’Ajuntament // DGM

Resignació entre la majoria de partits de l’oposició que, davant la majoria absoluta de regidors que l’equip de govern (format per PSC i Junts per Molins) té al plenari, darrerament senten que els seus posicionaments no tenen efectes decisius en algunes votacions del ple.

El darrer episodi ha estat la votació de la tercera modificació de pressupost per destinar 375.445,26 euros del romanent de tresoreria de l’Ajuntament a la lluita contra la Covid-19. Una proposta que el govern municipal ha portat al plenari d’octubre i que s’ha aprovat també amb la majoria de vots dels partits de l’oposició, tot i que bona part d’ells han admès que no hi estaven del tot d’acord, però que hi votaven a favor per “responsabilitat política”.

El motiu de les discrepàncies: la inclusió de despeses alienes a la pandèmia en una modificació de pressupost orientada principalment a revertir les conseqüències socials de la Covid-19. Bona part de l’oposició no ha vist amb bons ulls que el govern inclogués en aquesta modificació algunes partides que no tenen a veure amb la gestió de la pandèmia com, per exemple, una de 6.100 euros per dotar de més material tècnic la Guàrdia Urbana en matèria de trànsit i de prevenció antidroga.

“Hi ha partides que sorprenen”

Un dels partits més crítics ha estat la CUP, que de fet ha estat l’única formació que ha acabat votant en contra de la modificació pressupostària. En paraules del regidor cupaire Carles Ros, “hi ha partides que sorprenen”.

Ros ho ha dit també en al·lusió a una dotació de 25.000 euros per a l’enllumenat de Nadal: “No sabem si la partida és tan quantiosa perquè eren uns diners que abans abonaven els comerciants, però en tot cas ens sembla una mica massa sobretot quan se’ns demana que no fem gaire vida a l’exterior”.

Les de Ros, en una de les seves últimes intervencions al ple, no han estat les úniques crítiques. Des d’ERC, la regidora Laia Juarros també ha qüestionat determinades partides: “Podem entendre que la pandèmia ens hagi generat despeses inesperades i que per això s’hagi de modificar el pressupost, però la de Nadal podia ser una despesa molt previsible”, ha etzibat.

Des de Molins Camina Podem, la regidora Ana Aroca també ha expressat les seves discrepàncies davant “la voluntat del govern d’agrupar diferents despeses que no tenen relació”. Tot i així, ha remarcat que hi votava a favor per “responsabilitat”, ja que 100.000 euros de la modificació van destinats a ajuts per emergència social.

El mateix han fet altres partits com Cs que, en veu de la seva regidora Laia Cassauba, han dit que aprovarien la modificació tot i lamentar una pràctica “habitual en el govern” que no els agrada.

Des de Molins en Comú també han expressat certes disconformitats, tot i que han estat els menys crítics: “En certa manera entenem que quan es fa una modificació de pressupost es doti partides que potser havien quedat curtes”, ha dit el regidor Gerard Corredera.

De fet, no és la primera vegada que el govern municipal fa una modificació pressupostària arran de la pandèmia en què inclou despeses no relacionades amb la Covid-19. A l’abril ja va aprofitar la primera modificació que va fer per destinar 5.000 euros a la compra d’un dron per a la Guàrdia Urbana.

Gràfic d’elaboració pròpia a partir de la informació facilitada per l’Ajuntament sobre les partides de la modificació pressupostària // Roger Cuartielles

Zaragoza sobre la partida per a la Guàrdia Urbana: “Són uns diners necessaris”

Des de l’equip de govern, el regidor socialista Miguel Zaragoza ha defensat que l’executiu municipal pot fer una modificació de pressupost en el sentit que consideri oportú per reforçar les polítiques que es duen a terme al municipi: “Podem incloure despeses tant si són sobre la pandèmia com si no, això és governar, i si no hi esteu d’acord doncs negociem”, ha etzibat a l’oposició.

El també regidor de Seguretat s’ha mostrat molest amb les crítiques cap a la nova partida de 6.000 euros destinada a la Guàrdia Urbana: “Són uns diners necessaris per modernitzar el cos i perquè pugui fer la seva feina en matèria de trànsit”, ha dit Zaragoza, que també ha aprofitat per justificar els 22.000 euros que es destinarà a la compra d’un nou cotxe per a l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF): “Ho considerem important”.

De fet, el “to bel·ligerant” de Zaragoza ha motivat algunes crítiques dels partits de l’oposició, que li han retret que darrerament mostri una actitud “més agressiva” al ple. “Últimament només surt a mossegar”, li ha dit Ros. Des d’ERC i des Molins Camina Podem també li han retret que “no accepti les discrepàncies de l’oposició” quan justament discrepar és part de la funció dels partits que no formen part del govern, han dit.

“Gairebé un milió i mig d’euros a combatre la pandèmia”

Per apaivagar l’ambient, el regidor de Finances, Jordi Enseñat, ha volgut remarcar que amb el conjunt de les modificacions pressupostàries que l’equip de govern ha plantejat des que va començar la pandèmia “s’han destinat gairebé un milió i mig d’euros a combatre els efectes de la Covid-19 al municipi”.

En xifres, si Molins de Rei abans tenia 2,9 milions de benefici a les arques municipals, 601.000 d’aquests diners van passar directament al pressupost del 2020 i amb els 2,3 milions restants s’han fet les modificacions del pressupost per a revertir els efectes socials i econòmics de la Covid-19.

D’aquests 2,3 milions, l’Ajuntament ja va utilitzar 600.000 euros en una primera modificació pressupostària a l’abril i després, al juny, se’n va gastar més d’un milió en una segona modificació.

Ara, amb la tercera modificació, encara quedaran 348.000 euros de romanent, que el govern ja preveu destinar a una quarta modificació de pressupost que arribarà previsiblement abans que acabi l’any.

Recomanacions personalitzades