El govern municipal es queda sol en l’aprovació dels pressupostos post pandèmia

La proposta de l’executiu municipal no convenç l’oposició, que en bloc denega el suport als nous comptes. Lamenten que PSC i Junts per Molins hagin “ignorat” les seves propostes a l’hora d’elaborar uns pressupostos que alguns també veuen com a “continuistes”.

El ple s’ha celebrat a la Federació Obrera per garantir les distàncies de seguretat // Roger Cuartielles

Mans alçades de PSC i Junts per Molins a l’hora de donar llum verda als pressupostos del 2020, però ni rastre del suport de cap partit de l’oposició. El govern municipal s’ha quedat sol en l’aprovació dels nous comptes durant el ple municipal de juny, que s’ha celebrat a la Federació Obrera presencialment per poder garantir les distàncies de seguretat.

Es tracta dels pressupostos que han de fer front a l’escenari post pandèmia que ha deixat la covid-19 i que el govern municipal ha presentat com uns comptes “extraordinaris” que han augmentat en dos milions d’euros els del 2019 per “centrar-se en les persones i evitar que ningú quedi enrere”.

Però aquest relat no ha convençut l’oposició a l’hora de votar-los. La majoria de partits del plenari han lamentat que l’executiu liderat per Xavi Paz i Ramon Sánchez hagi “ignorat” les seves propostes a l’hora d’elaborar-los.

“No han comptat amb nosaltres ni han fet cas de les nostres propostes, a més els han presentat a la premsa abans d’aprovar-los. Deu formar part de la nova normalitat de la majoria sociovergent”, els ha etzibat el regidor de la CUP, Josep Raventós.

El cupaire també ha lamentat que de les propostes que la formació va enviar no només no se n’hagi tingut en compte cap, sinó que la resposta els hagi arribat tot just unes hores abans del ple: “I a sobre li fan respondre a un tècnic municipal el que hauria de respondre un polític”, els ha dit.

El regidor de la CUP, Josep Raventós, durant la seva intervenció // Roger Cuartielles

Crítiques en la confiança en els ingressos i el totxo

En paraules de Raventós, també els sorprèn que la proposta de pressupostos actual prevegi un augment dels ingressos municipals més elevat que la versió de pressupost que es va presentar abans de la pandèmia: “No oblidem que vindrà una crisi econòmica, ens estranya que no es tinguin en compte possibles impagaments de les famílies per falta d’ingressos”.

També ha criticat que en els sis mesos que queden per acabar l’any, el govern municipal pretengui gastar el pressupost d’inversions, que ha previst en quatre milions d’euros. “Potser és una jugada per incrementar el romanent de l’any que ve”, ha especulat Raventós, que també ha lamentat la retallada en el pressupost del Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC).

Des de les files dels republicans, la regidora Marta Espona també ha criticat la poca comunicació mantinguda a l’hora de fer els comptes i ha alertat dels perills de confiar tant en ingressos derivats de la construcció: “Cal recordar que són ingressos extremadament volàtils i cap municipi n’hauria de ser massa dependent”, ha raonat.

Espona també ha criticat que els nous comptes prevegin una retallada en la regidora de (Dis)capacitats, Cooperació, Cultura i Joventut. De fet, la regidora ha aprofitat la seva intervenció per insistir en la proposta del Jovent Republicà d’incloure als pressupostos un casal de joves.

La regidora d’ERC, Marta Espona, durant el plenari // Roger Cuartielles

Falta de comunicació i comptes “continuistes”

Des de Molins en Comú, el regidor Gerard Corredera també creu que hi ha hagut “una falta d’exposició pública dels nous comptes”, així com una previsió d’ingressos del govern municipal poc realista: “Respon al desplegament d’unes ordenances fiscals que es van aprovar quan encara no hi havia la pandèmia, ha apuntat.

En la mateixa línia que la CUP, Corredera també ha lamentat que no s’hagi fet cas de les propostes que la seva formació va presentar conjuntament amb Molins Camina Podem i que, entre d’altres mesures, preveien un augment en partides destinades a formació, massa salarial i una auditoria de la Policia Local.

“Cap proposta es podia encabir en el pressupost? No m’ho crec”, ha preguntat la regidora de Molins Camina Podem, Ana Aroca, en la seva intervenció, en què ha explicat que una altra de les seves propostes de cara al nou pressupost era que a l’Ajuntament es creés un lloc de treball per informar la ciutadania de l’ingrés mínim vital.

Aroca també ha definit els comptes com a “continuistes”, tenint en compte que els nous comptes han passat per tres versions diferents a causa de la pandèmia, i al seu parer no ha variat gaire el plantejament: “Tenim una concepció molt diferent del que ha de ser un pressupost en època de crisi”, ha etzibat.

El regidor de Finances, Jordi Ensenyat, ha defensat la transparència en els comptes // Roger Cuartielles

El govern defensa la transparència dels comptes

El regidor de Finances, Jordi Ensenyat, ha defensat la “transparència” amb què s’han exposat els comptes als grups de l’oposició, tant a l’hora d’enviar-los els arxius com a l’hora de fer una reunió per aclarir els dubtes: “Els companys d’ERC ens van demanar parlar del pressupost i els vam fer aclariments”.

Ensenyat també ha criticat que alguns grups de l’oposició hagin presentat propostes dos dies abans del ple: “Necessitem més temps per a treballar-les”. Tot i així, ha insistit en què les propostes han estat revisades, però ha reconegut que “no s’han pogut treballar prou”. També ha defensat que en algunes d’elles coincideixen, però que es discrepa en l’import a destinar.

“És un pressupost excepcional que va encaminat a donar resposta a la covid-19, posant al centre les persones i la reactivació econòmica”, ha insistit Ensenyat en el debat, en què també ha criticat les propostes rebudes per grups polítics com la CUP: “Les seves propostes no eren propostes concretes, eren un ideari polític”, ha dit.

La crítica ha molestat els regidors cupaires que, en el segon torn d’intervencions, han reprovat les paraules d’Ensenyat: “Reduir el 15% el sou dels polítics i destinar 20.000 euros a continuar els estudis de municipalització de l’aigua no els semblen propostes concretes?”, els ha recriminat el cupaire Carles Ros, que ha lamentat que de les 76 propostes enviades no n’hagin incorporat cap.

Des de Molins Camina Podem, la regidora Aroca ha lamentat que el regidor de Finances justifiqui la no incorporació de propostes per falta de temps: “Vostès ens van presentar el pressupost amb un interval de temps limitat”, ha dit. També ho ha criticat Gerard Corredera, de Molins en Comú.

Tres versions de pressupost

Des de les files del PSC, el seu portaveu al plenari, el regidor Miguel Zaragoza, ha recordat que els comptes són fruit de tres versions de pressupost diferents que s’han hagut d’adaptar a les necessitats de la pandèmia.

“Les modificacions del pressupost han estat substancials entre la versió de principis de març a l’actual” ha defensat Zaragoza davant d’aquells que han definit els comptes com a “continuistes”. El socialista també ha reconegut que els hagués agradat tenir els pressupostos abans i ha criticat que “alguns partits fan propostes que no feien quan governaven”.

El primer tinent d’alcalde i portaveu de Junts per Molins, Ramon Sánchez, també ha volgut defensar els nous comptes. “Són uns pressupostos perquè ningú es quedi enrere” i ha insistit que inclouen un romanent de tresoreria extraordinari de 2,3 milions d’euros. Sánchez, que és també regidor de Fira, també ha defensat l’increment en el pressupost de la Fira de la Candelera: “La fira ens potencia i ens mostra al món”.

El regidor Miguel Zaragoza durant el debat de pressupostos // Roger Cuartielles

Paz lamenta la falta de suports

Després de les intervencions dels partits polítics i abans de la votació dels comptes, l’alcalde, Xavi Paz, ha aprofitat per fer la seva aportació al debat de pressupostos per lamentar la falta de suports.

“Són uns comptes transversals que volen tant atendre els més vulnerables com destinar partides a la mobilitat sostenible i posar en marxa la nova empresa municipal Molins Energia”, ha insistit. També ha afegit que “amb bona intenció tothom hi podria veure bons aspectes”.

Recomanacions personalitzades