El govern municipal aprova en solitari unes ordenances fiscals “continuistes”

L’executiu de Xavi Paz es queda sol en l’aprovació de les ordenances fiscals del 2020, que tiren endavant sense cap vot en contra. Els socialistes hi voten a favor i tota l’oposició s’hi absté. L’equip de govern les defineix com “unes ordenances continuistes”.

El govern municipal aprova les ordenances sense cap vot en contra // Roger Cuartielles

Les ordenances fiscals del 2020 es van aprovar en un ple extraordinari dijous amb cap vot en contra, fet que feia anys que no passava a Molins de Rei. Els socialistes hi van votar a favor i tota l’oposició s’hi va abstenir.

El regidor de Finances, Miguel Zaragoza, va definir els nous impostos com “unes ordenances continuistes” que experimentaven canvis a conseqüència de l’increment de l’Índex de Preus del Consum (IPC).

Tot i així, Zaragoza va destacar alguns canvis com una nova taxa per a casaments civils a l’Ajuntament i a Ca n’Ametller, així com un augment de bonificacions amb “vocació social”. Va posar d’exemple l’ampliació de bonificacions de l’IBI per a famílies nombroses, així com per a habitatges que hagin instal·lat sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric. En aquest sentit, el socialista va agrair a la CUP haver fet alguna d’aquestes propostes.

Però els anuncis d’abstenció no van trigar a arribar. Cs va ser el primer a dir que s’abstindria en considerar que eren unes ordenances que s’havien de repensar perquè no tenien en compte “la situació econòmica de tots els ciutadans”.

Des de les files de Molins en Comú també van fer arribar queixes al govern. El regidor Gerard Corredera va lamentar no haver tingut la documentació amb prou antelació: “El govern municipal actua a contrarellotge”, va afirmar Corredera, que també va dir que li hauria agradat que oposició i govern haguessin treballat les ordenances plegats. Les queixes van rebre el suport de la regidora de Molins Camina, Ana Aroca, que va etzibar: “És molt difícil aprovar una pujada d’impostos sense saber on aniran els diners”.

Zaragoza va rebatre les crítiques assegurant que s’havia posat a disposició de tots el grups municipals des de l’agost: “En tot moment els he fet arribar la documentació necessària”, va dir. El regidor socialista també va defensar que no es tractava d’una pujada d’impostos, sinó d’un “increment motivat per l’augment de l’IPC”.

Des de la CUP, el regidor Josep Raventós va lamentar que de les 14 propostes que el seu grup havia fet només se n’haguessin acceptat quatre, entre elles establir el recàrrec del 50% de l’IBI per a pisos que estiguin desocupats durant un mínim de dos anys. Tampoc hi va faltar l’aportació d’ERC, que en veu del regidor Joaquim Llort va justificar l’abstenció del republicans en considerar que eren “unes ordenances massa continuistes per ser aprovades”.

L’únic que va celebrar la continuïtat en els impostos va ser el portaveu de Junts per Molins, Ramon Sánchez: “Si són continuistes vol dir que Molins de Rei té unes molt bones ordenances”. Tot i així, l’exalcalde també es va abstenir. Zaragoza va recordar a republicans, postconvergents i cupaires que havien governat el municipi en l’anterior mandat i que “podrien haver canviat les ordenances si no els agradaven”.

Recomanacions personalitzades