El tripartit independentista aprova els pressupostos en solitari

L’executiu insisteix en el vessant social dels comptes, mentre que l’oposició critica la manca d’inversions en aspectes clau. Tècnics i polítics només van tenir dos dies per revisar tota la documentació.

L’alcalde, Joan Ramon Casals, i el regidor d’Economia, Ramon Sánchez // Jordi Julià

En solitari. Així és com el govern municipal format per CDC, ERC i la CUP ha tirat endavant els darrers pressupostos del mandat. Tot i els retrets de l’oposició, les tres formacions han fet valer la seva majoria per donar llum verda (en diferit) als números pel 2019. O dit d’una altra manera, els comptes que hauran d’heretar el govern que surti de les urnes a les properes municipals.

El regidor d’Economia i Finances, Ramon Sánchez, ha assegurat que els seus darrers pressupostos comptem amb un important vessant social, tot i haver-se hagut “d’ajustar” per no haver d’hipotecar al municipi. De fet, l’aprovació dels comptes es va haver de retardar perquè el primer esborrany no contemplava la pujada de sou dels funcionaris decretada pel Govern de Madrid. Un increment de la partida econòmica que ha obligat a quadrar números basant-se en la fe. És a dir: augmentant l’esperança en els ingressos anuals.

En total, mig milió d’euros més a sumar a uns comptes que l’oposició es va haver de revisar en dos dies. Bé, no només l’oposició: “Tots els tècnics ens diuen que no han tingut temps ni de mirar-se la documentació. No hauria passat res si haurien allargat 10 dies”, ha asseverat a la sala de plens el regidor del PSC, Miguel Zaragoza, quan demanava cert marge entre entrega dels excels  i la convocatòria del ple extraordinari . Per la seva banda, l’alcalde Joan Ramon Casals ha justificat la celeritat per qüestions tècniques.

Puja l’esperança en el totxo

Pel que fa a la matèria prima dels pressupostos, els diners, Zaragoza ha basat part de la seva intervenció en com l’executiu ha decidit “incrementar en 377.000 euros els ingressos per l’impost d’obres d’un any a un altre”. Una qüestió que considera contradictòria amb la línia antiespeculació de la CUP: “Què han de dir sobre basar el pressupost municipal en la construcció?”, els ha preguntat. De fet, part d’aquests diners (encara inexistents) hauran de nodrir l’obra tangible i intangible que hi ha programada.

Més enllà de tot el debat polític, s’ha de destacar que aquest 2019 el projecte de la futura residència tamoc rebrà gaires diners de les arques municipals. Només cal tenir en compte que l’única partida que ha reservat Sánchez està destinada a les “despeses preliminars”, la qual ni ha especificat en quantitat. Tot i això, Casals ha tornat a assegurar que perquè l’equipament sigui una realitat, no és necessari obrir la caixa dels estalvis: “La clau és decidir el model de gestió, potser no cal que hi hagi una inversió per part de l’Ajuntament”.

Aquesta línia estalviadora també ha servit al regidor d’Economia per defensar el criteri a l’hora de fer números: “Són uns pressupostos responsables; no ens hem volgut penjar cap medalla”, ha recalcat d’acord amb el fet que no incorpori obres faraòniques. Una sentència, però, que més tard ha acabat matisant per la inversió que comportarà la reforma de la carretera (2,74 milions d’euros). Segons ha expressat, aquest és “un projecte cabdal pel nostre municipi”. Fins i tot part dels diners de la cartera d’habitatge aniran a parar a aquesta reforma.

La crítica de l’oposició

Després d’aquesta enginyeria fiscal que ha dissenyat Sanchez per tancar els pressupostos, Zaragoza ha posat de relleu que finalment Molins de Rei es quedarà sense fons de contingència per fer front a qualsevol imprevist que pugui sorgir al llarg de l’any. La resposta del responsable de la calculadora: “El pressupost no dóna per més”. A més, tot i destacar que es mantindran les ajudes a joves i autònoms, així com les aportacions al consum i al turisme, des de l’oposició també se l’ha criticat per retallar partides de component social (tot i que sense eliminar-les).

A parer, del regidor no adscrit, Francisco Garcia, els pressupostos “no resoldran aspectes de neteja o altres defectes dels serveis municipals”. Una sèrie de qüestions a les quals la portaveu d’Iniciativa per Molins, Júlia Fernández, ha sumat la necessitat imperiosa de contractar nous agents de la Guàrdia Urbana i la creació d’una “nova política pressupostària per revertir retallades i aconseguir més justícia social”. Una possible opció: regar de diners la regidoria d’habitatge, ja que sota el seu criteri la quantitat assignada és “totalment insuficient“. Tot i el retret, Sánchez ha tornat a subratllar la màxima:“Són uns pressupostos responsables”.

Recomanacions personalitzades