Acordada una solució definitiva per reallotjar els veïns de Sant Pere Romaní

L’Ajuntament ha signat un conveni amb l’INCASOL per oferir un habitatge definitiu als veïns del carrer Sant Pere Romaní que van haver d’abandonar els seus habitatges afectats de greus patologies l’any 2007. El consistori adquirirà pisos al mercat immobiliari per a les famílies afectades.

Els veïns no han pogut tornar a entrar a les vivendes del carrer Sant Pere Romaní // Google Street View

Els veïns no han pogut tornar a entrar a les vivendes del carrer Sant Pere Romaní // Google Street View

Els veïns del carrer Sant Pere Romaní que van haver d’abandonar casa seva d’un dia per l’altre fa cinc anys per fi veuen la llum al final del túnel. No podran tornar al seu carrer però tindran un habitatge de propietat. Així ho estipula el nou conveni signat entre l’Ajuntament de Molins de Rei i l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), que donarà solució a la situació de provisionalitat per la que passen un total d’onze famílies que actualment es troben en pisos cedits per l’Ajuntament.

Era juliol del 2007 quan van haver d’abandonar la seva casa pel risc d’ensorrament. Des de llavors, viuen en uns pisos de lloguer a càrrec de l’Ajuntament que en tot aquest temps ha suposat una despesa de 500.000 euros per a les arques municipals. El conveni que es va signar fa cinc anys indicava que l’INCASÒL havia de construir un nou edifici d’habitatges a la mateixa parcel·la on estan les vivendes afectades però l’actual conjuntura econòmica ho ha fet impossible. En successives modificacions del conveni, l’Ajuntament cada cop havia d’assumir més obligacions.

La idea era construir un bloc de pisos de 24 habitatges podent entregar un a les famílies afectades i posar a la venda la resta. Al no poder garantir la viabilitat econòmica d’aquesta obra, l’equip de govern ha apostat per el que la regidora d’Habitatge, Anna Cantudo, considera “la solució més ràpida, més econòmica i més beneficiosa per a tots”.

Això és: oferir als veïns afectats un pis nou que l’Ajuntament adquirirà al mercat immobiliari a través d’un procés de concurrència pública. D’aquesta manera es donarà la solució definitiva a les famílies que viuen amb sensació de provisionalitat des de fa cinc anys. D’altra banda, l’Ajuntament serà l’administrador de la parcel·la on es troben els habitatges afectats i el destinarà a nous usos en un futur a mig o llarg plaç.

Acord sense unanimitat política

El ple municipal de juliol del 2012 es va fer el 26 de juliol // David Guerrero

El ple municipal de juliol del 2012 es va fer el 26 de juliol // David Guerrero

Mentre tot allò relacionat amb el conflicte de Sant Pere Romaní havia estat aprovat per unanimitat amb l’anterior equip de govern (ICV + ERC + CiU), aquest cop, al ple municipal del mes de juliol, només Iniciativa va donar suport al PSC i CiU. “La nostra prioritat és trobar solució al problema, tot acord que sigui ratificat pels veïns serà vàlid per a nosaltres”, va indicar el portaveu ecosocialista, Ivan Arcas, que va posar en antecedents històrics a tots els assistents de la cronologia dels fets succeïts quan ell era alcalde i van haver de reallotjar els veïns en 24 hores. Arcas va defensar l’anterior conveni per tot el que li va costar a ell com alcalde però es va mostrar favorable a la nova proposta reconeixent que “tot ha canviat i s’ha vist que l’operació en el propi solar és molt complexa”.

En canvi, des d’Esquerres, Jordi Romeu va criticar que l’Ajuntament “està perdent un llençol a cada bugada”, tot i reconèixer que el conveni resultant ha estat “molt millor del que podíem preveure”. El regidor del PP, Emilio Ramos, va demanar més temps per estudiar el conveni i poder consultar-lo amb assessors urbanístics del seu partit, assegurant que “és un tema a solucionar, però no a qualsevol preu”. La CUP, per la seva banda, es va abstenir demanant més informació sobre el finançament de l’operació.

Esquerres per Molins de Rei, la CUP i el PP es van abstenir en el que l’alcalde, Xavi Paz, va definir com ni chicha ni limoná ja que els partits de l’oposició van justificar la seva abstenció en el vot favorable d’Iniciativa que ja permetia tirar endavant el conveni. “Aquest govern voldria que estigués aprovada per tothom i que els veïns poguessin veure que el consistori suma davant temes com aquest”, va dir Anna Cantudo davant l’actitud d’Esquerres per Molins de Rei, la CUP i el PP.

Amb el suport dels veïns

Segons Cantudo, el nou conveni “parteix del diàleg permanent amb els veïns i del constant treball de tots plegats”. La regidora d’Habitatge va destacar que s’ha buscat “la solució més econòmica i més ràpida”. Després de mesos de debat i reunions, els veïns afectats, els principals protagonistes del conveni, han donat el vist-i-plau a la proposta de l’equip de govern.

Antoni Padilla, en representació dels veïns afectats i que estaven presents a la sala, va agrair a l’Ajuntament que s’hagués trobat per fi solució però es va mostrar “decebut davant els partits que fan oposició amb una cosa per la que els veïns portem lluitant 23 anys i que va suposar que ens fessin fora de casa nostra”.

Que part de la oposició no votés a favor del nou conveni no va ser ben rebut pels veïns però tampoc per l’equip de govern. Abans de que prenguessin la paraula els veïns, el primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), va remarcar que en aquesta votació “abstenir-se és pensar que els veïns poden estar cinc anys més com estan”. En un to molt dur, el primer tinent d’alcalde va destacar “les ganes i la il·lusió” de l’equip de govern davant un tema difícil però que ja té a prop la solució.

En la mateixa línia, però sense la duresa de Casals, l’alcalde, Xavi Paz, va fer una crida a l’oposició: “Bloquegin tot el que vulguin, posin tots els pals a les rodes que vulguin, però no en temes com aquest”. Paz va emfatitzar l’agraïment a qui ocupava anteriorment el seu càrrec, Ivan Arcas, i va lamentar que no hi hagués unanimitat. “Ho dic amb la legitimitat del recolzament que vaig fer al govern quan era a l’oposició per buscar totes les solucions possibles davant aquest problema”, va justificar Paz.

Picabaralla final entre l’equip de govern i Jordi Romeu

Les paraules de Casals i Paz podrien haver estat el punt i final a un punt especialment tens però al finalitzar el ple municipal, el portaveu d’Esquerres, Jordi Romeu, va prendre la paraula per recriminar les al·lusions fetes a l’oposició davant els veïns presents a la sala. “Les intervencions del tinent d’alcalde i l’alcalde han tingut un to inadequat davant les nostres propostes, independentment dels arguments, en alguns casos demagògics, que ens volen deixar com els dolents de la pel·lícula”, va assegurar Romeu, demanant una actitud més dialogant a l’equip de govern davant les discrepàncies. “La propera vegada comptem fins a tres i abans de fer dolents i bons de la pel·lícula pensem que cadascú defensa una posició legítima”, va concloure el portaveu de la coalició independentista.

“Hem fet una defensa apassionada, amb rigor i amb claredat dels nostres posicionaments, res més enllà”, va defensar-se l’alcalde, Xavi Paz. “Repetiria el que he dit abans exactament igual”, va concloure Joan Ramon Casals, reafirmant-se així en la seva actitud.

Recomanacions personalitzades