La crisi del coronavirus provoca diversos ERTOs als polígons industrials

Els presidents de les associacions d’empresaris dels polígons temen que la situació de confinament s’allargui en el temps i que les empreses es vegin avocades a tancar per la falta de demanda. Moltes ja estan realitzant ERTOs als seus treballadors.

Polígon El Pla Molins de Rei Cel
Imatge aèria d’arxiu del polígon el Pla // Guillem Urbà – Guillemfotògrafs

Els presidents de les associacions d’empresaris del polígon industrial Riera del Molí i del polígon industrial el Pla, Carles Guilera i Josep Maria Francesch, respectivament, temen que la situació de confinament a la que està sotmesa el conjunt de la població provoqui l’aturada temporal de la majoria de les empreses associades. La producció continua baixant progressivament per una clara falta de demanda, i moltes d’elles s’estan acollint als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTOs).

En declaracions al Viu Molins de Rei, Guilera, del polígon Riera del Molí, ha assegurat que el 20% de les empreses associades ja han tancat temporalment durant aquesta setmana. Tanmateix, espera que la situació empitjori la setmana vinent, de forma que “el 90% de les empreses que resten obertes hagin de tancar per falta de comandes”. Les que segueixen obertes prenen mesures de protecció individual, tant com de separació, protecció i higiene personal, com de neteja de les zones de treball.

Les empreses del Pla s’estan trobant en la mateixa situació. “Estan rebent devolucions, no hi ha demanda i la gent aprofita per no pagar“, ha lamentat Josep Maria Francesch. En aquest sentit, indica que, en aquests moments, hi ha “moltes empreses facturant 0”. El president de l’associació d’empresaris assegura que “la majoria d’empreses del polígon estan acabant comandes que tenien prèvies, i no n’estan rebent de noves”.

És per això que Francesch argumenta que “moltes empreses del Pla ja han presentat ERTOs, i les que encara no ho han fet, ho faran la setmana que ve”.

Els acomiadaments, de moment, no són una opció

De moment, segons les informacions de Guilera, els acomiadaments es presenten “en menor grau” que la realització d’ERTOs. “El 90% de les empreses associades” estan prenent ja mesures menys dràstiques com “la reducció de jornada, la implementació de torns alternatius o el teletreball”.

El neguit més comú a les empreses dels dos polígons neix de “la incertesa de poder cobrar i fer front als pagaments”. Perquè, “no és només és que no venguin, és que tampoc poden comprar”, ha lamentat Francesch.

Hi ha empreses que no noten la diferència

Els presidents de les associacions dels dos polígons conflueixen en la idea que cada empresa presenta una casuística diferent. Moltes estan patint les conseqüències directes de l’aturada del país, però d’altres segueixen funcionant amb relativa normalitat o, fins i tot, n’estan sortint reforçades.

Segons assegura Francesch, “les empreses que poden exportar, i que no estan tenint problemes de transport, segueixen funcionant”. En són un exemple les que fabriquen peces electròniques de petit tamany, que es poden enviar per paqueteria.

Les empreses del sector de l’alimentació, com Caprabo, “estan funcionant millor”, ha indicat Francesch. Tot i això, el cert és que “la situació de la majoria és molt complicada i greu”.

Demanen l’ajut de l’Ajuntament

Francesch, del polígon el Pla, ha confirmat que ja estan en converses amb l’alcalde Xavi Paz i el recent estrenat regidor d’Empresa i Ocupació, Jordi Pradell. El president de l’associació ha explicat que han demanat que el consistori tingui “certa sensibilitat a nivell d’impostos municipals”. En aquest sentit, l’administració local ja està treballant en un nou calendari fiscal, que retardarà el cobrament de l’IBI i l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, entre altres.

Francesch tem que, “si hem de pagar els impostos i, si no els paguem, ens embarguen les comptes”, i a més “no tenim entrada de diners”, moltes de les empreses dels polígons “es veuran avocades a fer acomiadaments o, inclús, a tancar definitivament”.

Recomanacions personalitzades