El 40% de les empreses dels polígons no ha reprès encara la seva activitat

Les que, contràriament, han optat per tornar a la feina, han vist críticament reduïda la seva facturació a causa de la falta de comandes. Alguns empresaris demanen l’ajut urgent de l’administració local.

El polígon industrial El Pla durant el confinament //  Guillem Urbà – Guillem fotògrafs

Entorn el 40% de les 223 empreses que conformen els polígons industrials de Molins de Rei continuen tancades, un cop iniciat el desconfinament. Segons les xifres amb què treballen les associacions d’empresaris dels respectius polígons, les empreses que han tornat a la feina han hagut de reduir notablement la producció, fet que al mateix temps ha provocat una disminució important de la facturació. Davant d’aquesta situació, alguns empresaris demanen més ajuts de l’administració local.

Segons les dades proporcionades pel director de l’associació d’empresaris del polígon Riera del Molí, Carles Guilera, les empreses que han reprès la seva activitat ho han fet amb l’entorn del 20% al 40% de la seva capacitat productiva. I per la seva part, el director de l’associació d’empresaris del Pla, Josep Maria Francesch, ha explicat que les empreses han reduït la seva facturació, “en el millor dels casos”, al 70%. Molts d’elles no han facturat res durant el període de confinament i d’altres lamenten que un cop acabades les comandes que tenien pendents “no saben si podran subsistir”.

Dificultats econòmiques

Diverses són les problemàtiques que han d’afrontar les empreses dels polígons, moltes de les quals provoquen greus conseqüències en l’àmbit econòmic. És per això que, davant el que consideren una “falta de comprensió” per part de les administracions autonòmiques i estatals, els empresaris del polígon del Pla apel·len directament a l’ajut de l’Ajuntament de Molins de Rei: no es conformen amb la moratòria dels impostos a què el govern municipal format pel PSC i Junts per Molins s’ha compromès, sinó que en demanen una reducció, així com l’anul·lament del cobrament del tribut metropolità.

En aquest sentit, alguns dels empresaris pateixen perquè els rebuts dels pagaments fixos com lloguers o impostos continuen arribant, mentre ells ja comencen a tenir impagats. Els empresaris de Riera del Molí, per la seva banda, també destaquen la poca predisposició dels bancs a l’hora de concedir crèdits.

Continuen els contagis, tot i l’alta prevenció

Francesch ha lamentat que algunes empreses hagin comunicat nous contagis entre els membres de les seves plantilles, tot i seguir les mesures de protecció adients. Assegura que la majoria pren la temperatura de cada treballador en començar la jornada, que teletreballen quan és possible, que han incorporat els materials de protecció individual pertinents i que regulen els torns de treball per no fer coincidir gran quantitat d’operaris.

Aquesta última mesura, la regulació dels torns de treball, està afectant de forma important les empreses de Riera del Molí. Molts treballadors han hagut de reduir les seves jornades o fer altres modificacions que, sumades a l’obligatorietat de respectar les distàncies entre els operaris, fan que les empreses petites i mitjanes no puguin treballar amb tota la seva capacitat, per molt que s’hi esforcin.

L’elecció de seguir en ERTO

Moltes de les empreses que han optat per no reincorporar-se a la feina ho fan sota l’aixopluc dels expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTOs). Segons les xifres de Francesch, de les 84 empreses amb què s’ha posat en contacte, 42 continuen en aquesta situació, el que suposa un 50%.

D’altra banda, també estan aquells treballadors que tenen moltes problemàtiques per continuar treballant, a causa que seus fills continuen a casa, de forma indeterminada. Si comptem que tampoc poden deixar-los amb els avis, la conciliació laboral es torna molt més complicada.

Recomanacions personalitzades