El ple tomba una moció de Stop Tribut AMB perquè demanava tornar a la Zona 2

Els grups polítics del ple municipal han rebutjat la proposta de la plataforma veïnal en considerar que “el municipi aniria enrere” amb la tornada a la Zona 2. Stop Tribut AMB també exigia la suspensió del tribut del 2020 i el retorn de l’impost ja pagat. Argumenten que la forma de càlcul és injusta i “summament desigual”.

El plenari s’ha oposat a la moció de la plataforma veïnal // Roger Cuartielles

Posicionament clar entre les formacions polítiques de Molins de Rei, que en la seva majoria han rebutjat una moció de la plataforma ciutadana Stop Tribut AMB perquè en un dels punts demanava tornar a la Zona 2 del transport públic mentre no es modifiqui el càlcul actual del tribut metropolità. És l’impost que el municipi paga des de fa un any per viatjar en tren a preu de Zona 1 per anar a Barcelona, una reivindicació històrica.

Els grups polítics hi han votat en contra en el ple municipal de febrer en considerar que, tornant a la Zona 2, “el municipi aniria enrere”. L’únic que s’hi ha abstingut, tot i compartir el mateix posicionament, ha estat Junts per Molins. Els postconvergents han justificat l’abstenció a la moció perquè agraeixen que “el ple faci el debat”.

La plataforma entén que tornar a la Zona 2 mentre es faci el canvi en el mètode de càlcul -que consideren injust en basar-se en el valor cadastral- és una mesura de pressió cap a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que és l’entitat pública supramunicipal que gestiona el tribut.

En xifres de l’entitat veïnal, “el tribut s’està pagant aproximadament un 147% més car del que s’hauria de pagar”. Per això, insten l’AMB a suspendre el tribut del 2020 –que s’ha de cobrar en els propers mesos– i a retornar el del 2019, que ja es va cobrar durant la tardor.

Des de Stop Tribut AMB argumenten que l’AMB ha de trobar altres formes de càlcul, ja que “el valor del cadastre es veu afectat per un mercat especulatiu que ningú controla i que es dispara per sobre de salaris i pensions”. A més, lamenten que la taxa no tributi a la renda i que, per tant, sigui “altament discriminatòria pels jubilats”.

També culpen l’AMB i l’Ajuntament de falta d’informació i creuen que les dues administracions haurien d’haver informat millor la ciutadania de l’impacte econòmic que comportava la taxa metropolitana, que Molins de Rei i 17 municipis més abonen des de fa un any, però que la resta de localitats de l’AMB -bona part d’elles amb més serveis- ja pagaven anteriorment.

La portaveu de la plataforma Stop Tribut AMB, Rosa Raventós // Roger Cuartielles

Els partits defensen l’impost

En el debat de la moció, els partits han admès que ha faltat comunicació per part de l’AMB a l’hora d’explicar el nou impost, però han defensat que “retornar a la Zona 2 no és la solució”. Tots els grups polítics han recordat a la plataforma que el nou impost no només serveix per finançar el transport públic, sinó que també “és una font de finançament per obres que el municipi necessita”. Per exemple, actuacions com les obres de remodelació de la Carretera o la millora del camí del riu, entre d’altres.

“Tornar a la Zona 2 és fer passes cap enrere”, ha insistit el regidor del PSC, Miguel Zaragoza. També ho ha opinat Gerard Corredera, de Molins En Comú; Ana Aroca, de Molins Camina Podem, i Laia Cassauba, de Cs.

Des de la CUP, l’edil Carles Ros ha recordat que “l’impost és l’única via que l’AMB té actualment per finançar-se” i ha defensat la necessitat de pagar-lo i de lluitar per aconseguir tenir més inversions de l’ens cap a la localitat.

Tot i així, ha admès que el càlcul actual de l’impost s’hauria de revisar per evitar que “hi hagi greuges com el de Sant Cugat, que de sobte paga menys”. Per això, grups polítics amb representació a l’AMB com ERC i Junts per Molins també s’han compromès a treballar perquè el tribut del 2020 sigui més equitatiu. De fet, al desembre una moció de Molins en Comú ja va debatre el càlcul del tribut actual i va reclamar canvis.

La plataforma anuncia que persistirà

La portaveu de la plataforma, Rosa Raventós, ha lamentat la falta de suport i que, al seu entendre, els partits no hagin entès la moció: “Nosaltres només demanem tornar a la Zona 2 temporalment, mentre no es resol el desgavell actual”, ha etzibat.

Raventós també ha anunciat que persistiran en la seva lluita per reivindicar un impost més just. Després del rebuig a la moció, els membres de la plataforma han abandonat la sala de plens amb cares llargues per concentrar-se a les portes de l’Ajuntament, una mobilització que volen portar a terme cada mes coincidint amb les sessions plenàries.

Aquesta no és la primera vegada que la plataforma reclama una suspensió de la taxa metropolitana. A finals de gener va reclamar en un acte a la Federació Obrera que l’AMB suspengués el cobrament del tribut del 2020 a l’espera de revisar els criteris de càlcul actuals. Una mesura, la de la revisió del càlcul, que l’AMB també s’ha compromès a entomar.

Recomanacions personalitzades