El ple municipal reafirma l’aprovació del projecte d’urbanització de Can Coll amb cap reserva d’espai per a l’habitatge públic

El govern de Molins de Rei ha tramitat la modificació del Pla General Metropolità en l’àmbit de Can Coll, que ha passat pel ple municipal i s’ha tornat a aprovar, aquest cop amb el suport de PSC, Junts per Molins i Ciutadans. El projecte no preveu cap espai destinat a l’habitatge protegit, un aspecte fortament criticat per part de l’oposició.

Imatge de la zona de Can Coll // Arxiu Viu Molins de Rei

El ple municipal del mes de gener, celebrat al febrer, ha tramitat la modificació del Pla General Metropolità pel que fa al projecte d’urbanització de Can Coll. La principal crítica que ha rebut per part de diferents grups de l’oposició gira entorn el fet que no es contempli cap espai destinat a l’habitatge públic. El projecte seguirà endavant amb el vot favorable del PSC, Junts per Molins i Ciutadans, l’abstenció de la CUP i el no d’Esquerra Republicana, Molins en Comú i Molins Camina.

La reforma d’aquest espai ja va ser aprovada el 2019. El projecte ha hagut de tornar a passar per ple a causa de dues al·legacions d’un propietari, que tenen a veure amb un petit increment de la densitat i que han suposat unes modificacions mínimes del pla. El govern municipal del PSC ha acceptat incloure-les per tal de tirar endavant l’esperada urbanització.

Can Coll s’urbanitzarà, per tant, sense cap espai destinat al lloguer públic. Aquest fet genera més rebuig pel fet que el preu del lloguer a Molins de Rei ha augmentat un 14% en dos anys. En l’últim trimestre del 2019, el preu mitjà del lloguer al municipi no baixava dels 900 euros, i la manca d’habitatge protegit que fa anys que és un tema candent a Molins de Rei.

Cúmul de retrets per part de l’oposició

Mentre la regidora de Molins Camina, Ana Aroca, ha recordat que “tres governs seguits han decidit no fer polítiques públiques d’habitatge”, l’actual regidor d’Urbanisme, Miguel Zaragoza (PSC), ha retret que cap grup de l’oposició “no hagi presentat cap al·legació en aquest sentit”. Perquè, aleshores, “estaríem tenint un altre debat”, segons ha afirmat.

Gerard Corredera, de Molins en Comú, ha lamentat que “Can Coll era l’oportunitat per poder equilibrar els interessos dels propietaris i els molinencs que no poden permetre un pis a preu de mercat”. En el mateix sentit ha parlat Joaquim Llort, d’ERC, que denuncia l’especulació al municipi. Els republicans han fet un gir de 180 graus en la seva postura sobre aquest projecte perquè al 2019, quan formaven part del govern municipal, van votar-hi a favor.

El regidor de Junts per Molins, Ramon Sánchez, que s’ha sentit al·ludit, ha reconegut que “potser s’hauria pogut fer millor”, però ha argumentat que “Molins de Rei té prou parcel·les per dur a terme polítiques d’habitatge públic favorables”.

L’alcalde, Xavi Paz, ha agraït als tècnics que han fet possible el projecte, que ara queda pendent de l’aprovació de la comissió territorial d’urbanisme de la Generalitat de Catalunya, i “poder poder donar el tret de sortida de l’habitatge i dignificació d’aquest espai”.

L’abstenció de la CUP

El vot abstencionista de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha passat desapercebut al ple ja que no han argumentat la seva postura durant el debat. No hi ha hagut retrets i tampoc s’ha pronunciat al respecte cap dels tres regidors que els anticapitalistes tenen al consistori.

Cal recordar que ja es van abstenir el 2019, quan formaven part del govern del tripartit independentista amb Convergència i Esquerra, al·legant la necessitat de reformar l’espai. Han continuat en la mateixa línia.

Ara bé, a través de Twitter la CUP ha explicat que van “permetre que es tramités perquè era necessari” però, al mateix temps, lamenten que “no s’hagi fet cap esforç per sumar-hi vivenda de protecció oficial”.

Ciutadans no ha argumentat el seu vot a favor de la proposta ni a través de Twitter ni durant el ple.

Espai pel Trambaix

D’altra banda, el que sí preveu l’urbanització d’aquesta pastilla és una reserva d’espai per si algún dia el Trambaix passa per Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades