Xavi Paz admet que la Fira de la Candelera ha de millorar en sostenibilitat

L’alcalde de Molins de Rei valora l’última edició de la Candelera amb “nota alta” tot i que reconeix té marge per millorar en aspectes com el reciclatge. A més, anuncia que es vol fer algun tipus d’homenatge a l’Àngel Duran.

L'alcalde Xavi Paz durant la Fira de la Candelera // Irene Juárez
L’alcalde Xavi Paz durant la Fira de la Candelera // Irene Juárez

En plena emergència climàtica declarada a Molins de Rei i mig món i amb una opinió pública cada vegada amb més consciència sobre la necessitat de cuidar el medi ambient, durant la 169a edició de la Fira de la Candelera diverses persones han vist una estampa preocupant: treballadors encarregats de recollir els residus mesclant les fraccions dels diferents contenidors. Una acció que, presumiblement, s’ha realitzat perquè els residus ja no estaven separats bé des d’un inici. És a dir, perquè els visitants no han distribuït els residus per contenidors segons la seva tipologia i era estèril recollir-los per separat. Una imatge molt allunyada dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

“Hem d’avançar en temes de sostenibilitat”, ha admès l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, en conversa amb Viu Molins de Rei per valorar la Candelera 2020. “Hi ha moments de la Fira en els quals el volum de residus fa molt difícil el compliment estricte”, ha afegit el socialista sobre la separació de residus. “Per millorar es necessita una mica de tot: col·laboració ciutadana i nosaltres haurem d’analitzar, per exemple, si els colors del reciclatge poden ser més clars”, ha opinat l’alcalde que, d’altra banda, creu que l’esdeveniment hauria d’anar “retirant el plàstic”.

La sostenibilitat no és l’únic element que, segons l’alcalde, es pot millorar. “Les incidències en la mobilitat dels barris que no formen part del recinte firal estressen l’organització per l’accés del vehicle privat”, ha explicat Paz. També ha comentat una altra queixa habitual que no s’acaba de resoldre al 100%: els estacionaments en llocs prohibits. “És un aspecte en el qual s’ha millorat molt però sempre queden espais nous que no estan controlats”, ha definit.

En aquest sentit, però, ha insistit en el fet que l’única solució per la problemàtica de l’aparcament és el “transport públic, que en el cas de Molins de Rei et deixa a peus del recinte firal”. “Hem de sensibilitzar més”, ha sentenciat. Per últim, l’alcalde ha reconegut que també caldria millorar “alguns aspectes d’atenció al firaire”.

Amb bon temps i bona nota

Tot i això, segons Xavi Paz, la Candelera ha tornat a demostrar la seva “capacitat de convocatòria en la comarca i el país”. I és que amb un sol espectacular i un ambient primaveral, els carrers de Molins de Rei han estat plens de gom a gom. “Feia molt de temps que la Fira no tenia 72 hores de bon temps”, ha remarcat l’alcalde.

Segons el socialista, la Candelera ha “superat amb nota alta l’estrès al qual ha estat sotmesa: la gran quantitat de visitants i la preparació”. Uns preparatius que en aquesta ocasió han estat marcats per les incidències del temporal Glòria, que va obligar a actuar a contrarellotge.

Homenatge a Àngel Duran

Tres dècades guanyant el concurs de planter i més de sis acudint a la Fira de la Candelera: el viver lleidatà Frutales Duran és tan clàssic com la coradella. És per això que l’Ajuntament es planteja algun tipus de reconeixement o homenatge especial al patriarca de la saga: Àngel Duran.

Àngel Duran també compra a la Candelera // Jose Polo
Àngel Duran també compra a la Candelera // Jose Polo

“L’organització ha de tenir en compte aquestes coses i mirarem la possibilitat de fer alguna mena d’homenatge en reconeixement a la constància del senyor Duran”, ha anunciat Xavi Paz.

Viu Molins de Rei informa sobre la Fira de la Candelera amb el patrocini de:

Recomanacions personalitzades