Marcel López (ERC): “L’Ajuntament té problemes gairebé congènits que hem de resoldre”

Marcel López encapçala la llista d’ERC a Molins de Rei i actualment és regidor d’Educació. Considera que l’última legislatura “acumula molts vicis”. Assegura que el principal problema de l’Ajuntament és “els recursos humans”, i que actualment “es pateix excessivament” per la “falta de planificació a mitjà i a llarg termini”.

L’entrevista al candidat d’ERC, Marcel López, en vídeo // David Polo
El cap de llista d’ERC a Molins de Rei, Marcel López // Jose Polo

Som al Poliesportiu Municipal. Per què ha volgut que ens reunim aquí? 

El pavelló, sobretot la pista d’aquí al darrere, em porta molts records associats a l’handbol, esport que vaig començar al Brasil, però que quan vaig arribar a Catalunya vaig continuar aquí, a Molins. Vaig trobar gent molt maca que em va ensenyar moltes coses i em va fer progressar molt en l’esport. Vaig arribar a ser jugador professional d’handbol, i això els ho dec a ells i a Molins de Rei.

Vostè fa pocs mesos que és regidor d’Educació. Fins ara, de què treballava?

Fins fa poc la meva activitat principal era el comerç exterior. Sempre he treballat pel desenvolupament de xarxes internacionals de negoci, i fins i tot vaig estar 10 anys al Brasil ajudant empreses catalanes i d’altres països a implantar-se allà a nivell empresarial, o a trobar partners de distribució.

Marcel López és regidor d’Educació a l’Ajuntament actualment // Jose Polo

Com ha viscut l’experiència de ser regidor?

És sorprenent i a la vegada molt satisfactòria.

Per què?

Sorprenent perquè malgrat que des de fora te’n puguis fer a la idea i tinguis companys que són a dins i que et fan comentaris al respecte, quan arribes sempre et trobes coses que et fan veure que realment és molt diferent. Jo vinc del món de l’empresa, que és molt vertical i objectiu quant a les seves necessitats. L’administració pública té uns requeriments, una forma de funcionar i unes normes molt estrictes. Però tot i això és sorprenent. He après molt.

Deia que també és satisfactori ser regidor.

Satisfactori perquè al cap i a la fi estic servint a la ciutadania. Quan veus que fas un esforç important per a la ciutadania, i la ciutadania el percep i l’encaixa positivament, t’ho agraeix d’una manera que és difícil explicar quant content i alegre et deixa per dins.

18 persones i 10 suplents que van anar a les llistes del 2015 van renunciar perquè vostè pogués entrar al govern municipal. No creu que això és trair el que els ciutadans van votar fa quatre anys en certa manera? 

En absolut. El vot del ciutadà sempre va enfocat a la llista, i la llista, pel bé del nostre futur, va trobar més adient posar la persona que estava encapçalant el projecte com a cap de llista d’aquestes municipals que ara vénen. Tot això comptava amb l’aval dels responsables nacionals de política municipal, que van venir a reunir-se amb la nostra assemblea local per acabar de trobar l’entesa en aquest sentit.

No van haver-hi reticències dels qui van haver de renunciar?

Dir que no seria una mentida. No és qüestió de reticències, sinó de preguntar-se per què ho hem de fer. Les seves reticències al cap i a la fi eren preguntes per entendre millor aquesta postulació. El procés d’autocrítica ha estat ampli, extens i dilatat en el temps. Això ens ha permès fer-ho de forma ferma i amb pas precís. Ha estat un procés de reflexió interna. Evidentment que les reticències han sortit, però ho han fet per ser una crítica constructiva i dirigida a tenir un millor futur en aquest sentit. Ara anem, però anem amb pas ferm i segur, perquè n’estem convençuts, després de preguntar-nos moltes vegades per què ho estem fent.

Parlem de la situació política actual. Com valora l’última legislatura? 

És una legislatura que acumula molts vicis, no dels últims quatre anys, sinó de molt més enllà. Per tant, l’Ajuntament té problemes gairebé congènits que hem de resoldre. 

Com creu que ha canviat des que ERC forma part del govern municipal? 

Tot i ser dins del govern, en no ser un grup rellevant amb gran protagonisme, hem fet tot allò que hem pogut i hem agafat molta experiència i coneixement respecte a les entranyes de l’Ajuntament i la seva gestió del dia a dia.

El cap de llista d’ERC a Molins de Rei, Marcel López, durant l’entrevista // Jose Polo

Des del seu punt de vista, quins són els principals problemes de l’Ajuntament?

Em sembla que el principal problema, i que és conegut per tothom, són els recursos humans de l’Ajuntament. S’han de replantejar moltes coses en aquest sentit. Avui dia es pateix excessivament per la qüestió sobretot de falta de planificació a mitjà i a llarg termini.

En aquest sentit, tenen alguna proposta?

Sí, en tenim moltes, però la principal és que l’equip de recursos humans de l’Ajuntament ha de fer múscul, créixer, estructurar-se per ell mateix. Cal desenvolupar el pla d’estructuració i creixement de la resta de l’equip humà a dins de l’Ajuntament. És una reformulació a fons que ha de venir des del departament de recursos humans, i en la qual el sistema polític hi ha d’influir directament, ha de fer molta pressió i força perquè realment això passi. 

Tots els partits coincideixen en la necessitat que Molins tingui una residència per a la gent gran. Quin model de gestió volen impulsar?

D’entrada, som partidaris que la residència existeixi. Però pensar només en el seu model de gestió creiem que és gairebé un error. Hem de pensar en tot el sistema de gestió que li hem de donar a la gent gran, perquè avui dia vol envellir a dins de casa seva. La residència, evidentment, ha d’existir i ha de ser ben gestionada. Però tot, des del moment en què apareixen les primeres necessitats de la gent gran, ha de ser conjugat fins a arribar a la residència.

Aleshores, com es posiciona ERC?

Pel que fa a la residència, jo em posiciono sempre de manera molt cauta, perquè el sistema de gestió no s’ha de perdre de vista de l’Ajuntament, però nosaltres no som especialistes en residències. Hem de comptar amb l’auxili de qui ho sigui.

Com valora la situació de l’habitatge a Molins de Rei?

Avui dia, ens falta molta oferta d’habitatge, i crec que és conseqüència que Molins de Rei, en ser un poble molt proper a Barcelona, ha acabat sent el destí de moltes famílies que han vingut d’arreu de Catalunya. El municipi ha acabat propiciant una oferta de compra i venda molt enfocada al sistema familiar. Ens hem oblidat d’altres segments que són molt importants, com el jovent. Li cal una oferta específica que no hi és ara mateix, i per això marxa del poble.

Coincideixen amb altres partits que s’hauria de reservar el 30% del sòl per a habitatge públic?

Som partidaris de tenir una reserva d’habitatge públic; el tant per cent l’hem de mesurar en funció de la demanda i de les necessitats de Molins de Rei. Però som partidaris, perquè és una manera d’ajudar sobretot als nuclis més desafavorits. Aquí parlem molt estrictament del jovent molinenc que se’n va a fora de Molins perquè no troba l’oferta necessària per quedar-s’hi. L’oferta pública ens ajudaria moltíssim en aquest sentit. El tant per cent l’hauríem d’estudiar, però si arribem al 30%, magnífic.

A la nova urbanització de Can Coll no s’hi ha reservat habitatge públic.

És un error de gestió, però jo no tinc el coneixement profund de per què ha passat. Cal mesurar-ho en el seu global. Si en aquell moment es va triar no fer-ho, penso que és un error. Però hem de mirar exactament per què no es va esdevenir, això.

Continuem parlant del programa electoral d’ERC. En matèria de cultura, quines mancances creu que té ara i com volen resoldre-les?

Més que mancances, Molins de Rei té una oferta cultural extraordinària. Tenim activitat pràcticament cada setmana. El que passa és que ara mateix hem de mirar d’estructurar i optimitzar el calendari, perquè no se solapin tant les activitats i donar opcions a la població. Hem de trobar l’encaix per a tothom i, sobretot, hem de fer èmfasi des de l’Ajuntament perquè porti una mica la iniciativa en coordinar-ho tot. L’oferta cultural és bona i ve de tot el teixit associatiu, però nosaltres hem d’estar-hi al capdavant des de l’Ajuntament per ajudar a aquest teixit associatiu a organitzar-se millor.

En la presentació de la candidatura, van comentar que una altra de les seves propostes és dignificar i acostar el patrimoni històric del municipi.

Marcel López al Poliesportiu Municipal // Jose Polo

Des d’ERC, creiem que tot allò que es fa a la població ha d’estar interconnectat. Recentment ens ho plantejàvem al debat del comerç. El turisme va molt arrelat amb tot el fet històric i cultural que té la vila. Hem de potenciar-ho, perquè al cap i a la fi Molins de Rei s’ha de tornar una opció de turisme de l’extraradi de Barcelona. Hem de capitanejar i portar més gent a la població perquè això ens generarà molts altres beneficis. I, per tant, el capital històric i cultural, el patrimoni arquitectònic que tenim, ha de tenir un pes important a la nostra vila.

Parlem d’ERC Molins de Rei. El partit local ha patit una crisi interna quan una regidora va acusar un altre regidor de la formació d’una agressió masclista. Com ha gestionat vostè aquesta situació?

En primer lloc, es tracta d’un problema molt personalitzat i específic entre ells dos, que realment des d’ERC vam patir molt per gestionar. No l’hem sabut dur de la millor manera internament, però al final acaba sent un problema particular entre dues persones que per moltes qüestions han arribat a aquest extrem. D’entrada haig de manifestar que des d’ERC som totalment contraris a qualsevol agressió psicològica, masclista i de qualsevol tipus entre qualsevol persona, ésser humà, sigui dins o fora del partit, a Molins de Rei o a tot Catalunya. Som totalment contraris i, per tant, ens sap molt de greu el que ha passat. En aquests moments, aquesta situació està en el nostre comitè de conducta, que és un òrgan totalment extern a ERC que donarà el millor dictamen d’aquesta situació, perquè nosaltres no som capaços o no volem manifestar-nos al respecte. Acatarem el dictamen tal com sigui.

Aquests fets han generat canvis dins del partit?

Aquesta situació, que és dolenta i malauradament ha ocorregut dins de les nostres files, ens ha donat peu a fer una regeneració i a introduir noves motivacions pel grup d’ERC, que ha trobat un camí nou a dins de l’àmbit tant polític com social. Crec que ara ens hem de refermar en això.

És per això que ERC ha presentat una llista molt renovada?

La renovació ha estat natural. Les necessitats d’incloure gent eren naturals, havien d’ocórrer; era un destí ja traçat per ERC. Això ve de la nostra seu nacional. Hem inclòs moltíssima gent d’orígens diversos, en tots els nostres àmbits, i aquí a Molins de Rei no hem estat menys. Només hem traslladat tota aquesta necessitat cap endins. Això ens ha portat diversitat d’idees i, sobretot, un equip més complert, que va des dels 19 anys fins als 93 anys.

S’està gestant ara l’ERC Molins de Rei del futur?

Per descomptat. Hi ha un equip renovador, amb moltes ganes, que s’ho ha agafat amb molta il·lusió. A vegades els hem hagut de frenar una mica perquè l’ímpetu era important i de l’ímpetu n’hem tret energia que no serà només per a aquestes eleccions, sinó que per 4, 8 o 12 anys de futur d’ERC. Gent molt jove, gent no tan jove però amb molta experiència, gent novella dins de la política que ens està ajudant des del seu àmbit… Tenim una llista que està composada de gent molt diversa quant a la seva ocupació social, professional, i quant a la seva edat i residència -de diferents barris, fins i tot de la Rierada-. Estem mirant de composar un mosaic que tingui tots els colors i totes les figures de Molins de Rei.

Centrem-nos en el futur. Depenent dels resultats de les eleccions municipals, veurien possible repetir el govern actual?

Avui dia no ens plantegem res en específic. L’escenari que tenim actualment en qüestió d’oferta política és tan ampli com dispers. El que pot arribar a passar el dia 26 ens portarà a què el dia 27 tinguem un escenari extremadament diferent del que vam tenir quatre anys enrere. Dir que volem un pacte o un altre no tan sols seria equivocat, sinó que seria poc realista i objectiu. El que volem és irrompre definitivament, de forma destacada, en aquest escenari polític. Volem ser innovadors, forts i consistents, i sobretot representatius de Molins. El dia 27 analitzarem bé el que tenim. Però no deixarem mai de banda una cosa que portem a l’ADN, que és que des del municipi hem de treballar per construir un país: hem de construir Catalunya, una Catalunya republicana i independent.

Això marca línies vermelles a l’hora de pactar amb altres partits?

Marcel López ha estat jugador professional d’handbol // Jose Polo

Jo no diria línies vermelles. És una manera de postular-se. Això no tanca portes a ningú, no tanca portes a res. Només diu que la nostra manera de fer és aquesta.

A les eleccions generals, ERC va guanyar a Molins de Rei. Creu que això pot influir en el resultat de les municipals? 

Esperem que les eleccions generals ens aportin tot aquest creixement en l’àmbit municipal. M’encantaria obtenir en clau municipal els resultats que vam tenir a les eleccions espanyoles, perquè ens emportaríem un resultat únic i que em penso que cap partit polític ha aconseguit fins ara a Molins de Rei. Però més enllà de tot això, nosaltres apostem per aquesta llista, per aquest grup humà que no té límits. Volem irrompre a l’espai polític de Molins de Rei, volem ser protagonistes, i per ser-ho hem d’obtenir un bon resultat. 

La part més personal del candidat

Quants anys té?

Tinc 48 anys. 

On viu?

Visc al centre vila, just al carrer Major. Aviat farà dos anys que he tornat del Brasil, tot i que jo ja havia viscut a Molins de Rei de jove, quan em vaig emancipar de casa. Sempre he estat convençut que era el meu lloc aquí a Catalunya. 

Aleshores, no va néixer a Catalunya.

Vaig néixer al Brasil, però soc fill de família catalana. Els meus pares són catalans de Barcelona que van anar cap al Brasil exiliats amb els meus avis, de forma totalment no premeditada. Tant una família com l’altra tenien altres destins, i van coincidir allà quasi miraculosament. 

A quin lloc li agrada reunir-se amb els amics a Molins de Rei?

A casa meva, perquè és un lloc cèntric. El nostre pis és molt acollidor. Però no descarto mai un convit d’un amic, a la vegada que m’encanta també fer-ho al carrer, en bars i restaurants de Molins de Rei, perquè tenim una oferta meravellosa. 

Parla en plural. Té família?

Estic casat per segona vegada. Tinc un fill de 5 anys i del meu primer casament tinc un altre fill que en té 25.

Viuen de lloguer o de compra?

Vivim de lloguer, tot i que la intenció és comprar algun dia.

A banda de l’handbol, quines són les seves aficions?

La música. He estat bateria d’un grup durant 3 anys. Vam arribar a tocar a les Festes Majors de la Mercè. M’ha aportat experiències molt bones. Després les motos. N’he tingut una quinzena, i realment em tornen boig. 

Triï un llibre, un grup musical i una pel·lícula o sèrie

Sempre m’han agradat els llibres d’autoajuda, enfocats en l’àmbit empresarial. Hi ha un d’Stephen R. Covey, ‘Els 7 hàbits de la gent altament eficaç’, que m’encanta per la quantitat de reflexions que et fas després de llegir-lo. Quant a grup, n’hi ha dos que em tenen el cor segrestat per la seva capacitat de reinventar-se: Queen i els Kiss. Jo crec que les pel·lícules et marquen per determinats moments de la teva vida, i un dels moments més importants per a mi va ser sortir del Brasil amb 13 anys i venir cap aquí. ‘El retorn del Jedi’, de la sèrie Star Wars, em va marcar molt.

Defineixi una virtut i un defecte seus.

Segons la meva dona, el pitjor dels meus defectes és que tinc una memòria espectacular. A vegades m’agradaria oblidar una mica. La virtut és que crec que soc una persona capaç de copsar amb una gran intuïció el meu entorn. M’ha ajudat a posicionar-me correctament davant de les persones, perquè el primer que toca és sempre l’humà.

Què li diu la intuïció, ara mateix?

Em diu que estem en un moment especial i dolç de canvi, i que al grup humà que hem fet ERC li toca ser protagonista.

Recomanacions personalitzades