La nova biblioteca El Molí obrirà el 30 de març amb obres pendents a l’entorn

El nou equipament, que disposa de 2.000 metres quadrats i 40.000 llibres, s’inaugurarà amb activitats de foment de la lectura i visites guiades. Després d’un procés participatiu, s’ha decidit que la planta baixa de l’edifici del Molí es destini a usos culturals i a entitats socials i la primera a serveis municipals.

Espai de la nova biblioteca // David Rodríguez

El 30 de març serà el dia en el qual obrirà definitivament la nova biblioteca El Molí. Després de diversos retards, l’Ajuntament de Molins de Rei inaugurarà el nou equipament i ho farà amb una activitat infantil pel foment de la lectura i visites guiades. Així ho ha anunciat el regidor de Cultura, Carles Ros (CUP). La nova biblioteca disposarà de 2.000 metres quadrats de superfície, de la qual 250 estaran destinats a l’àmbit infantil i de 40.000 llibres de consulta. D’aquesta forma, es multiplica per cinc l’espai que oferia la biblioteca Pau Vila.

A partir d’aquella data, l’equipament obrirà tres matins (dimarts, dijous i dissabte) i cinc tardes (de dilluns a divendres). Aquell dia, els visitants que accedeixin a l’edifici encara veuran les obres entorn de la plaça de l’1 d’octubre, que finalitzaran en un període de dos mesos, segons ha avançat l’alcalde de Molins de Rei, Ramon Sánchez (CDC). En relació a la biblioteca, el retard en les obres provocarà que encara no es disposi del servei d’autoretorn de llibres.

Obres a la plaça de l’1 d’octubre

Carles Ros ha indicat que el descobriment d’una caldera de carbó i d’una turbina elèctrica, única a Catalunya, vestigis dels antics usos de l’edifici com a molí, han endarrerit l’adequació de l’entorn de la biblioteca. El regidor de Cultura ha afegit que encara hi ha tasques pendents relacionades amb la museïtzació de l’edifici. Tot i això, ha confiat que la pròxima Diada de Sant Jordi, la biblioteca ja pugui acollir activitats vinculades a la literatura.

Usos de les plantes inferiors

Després de plantejar un procés participatiu per decidir els usos de les plantes inferiors de l’edifici del Molí, Ros ha revelat que la baixa es destinarà a activitats culturals, firals i a les entitats socials, mentre que la primera acollirà serveis municipals.

Roda de premsa a la nova biblioteca // David Rodríguez

L’alcalde ha recordat la feina de més de dues dècades, iniciada per la Plataforma Salvem el Molí, per mantenir i evitar l’edifici. “És un orgull que Molins de Rei hagi preservat el seu patrimoni històric”, ha assegurat Ramon Sánchez. En aquest sentit, ha insistit en què la reforma de la plaça on s’ubica la biblioteca finalitzarà en dos mesos aproximadament, “però no perjudicarà els usuaris, ja que es tracta de la part més allunyada de l’accés” a l’equipament.

Acabats de fusta en un edifici industrial

Per la seva banda, la directora de la Biblioteca El Molí, Montse Vega, ha explicat que “les noves instal·lacions permetran guanyar en comoditat i faran que es faci un salt de qualitat”. En aquest sentit, ha recordat que l’espai incorporarà diversos usos, com sales, un auditori o aules de formació. A més, estrenarà un projecte, el ‘bibliolab’, una sèrie de tallers, on els usuaris adquiriran coneixements científics i tecnològics a través de l’experimentació. De fet, el disseny de l’edifici intenta trencar la distància i apropar-se al ciutadà. Tal com assegura l’empresa encarregada d’aquest, han intentat “convertir un símbol industrial en un espai de trobada gràcies a la utilització de la fusta”.

Vega ha destacat que la nova biblioteca aspira a convertir-se “en la casa de tots els molinencs i molinenques”. De moment, a partir del 30 de març, l’equipament tindrà les portes obertes a tots els vilatans.

La nova biblioteca el Molí, en imatges

Recomanacions personalitzades