Una mica més sobre la cultura a Molins de Rei: La nova biblioteca (1)

Ja fa dies que hi donava voltes i l’escrit dels amics Genoveva Català i Carles Martínez (Viu Molins de Rei 04.01.2019, Nova biblioteca, el Molí ha de ser la Casa Gran de la cultura) m’ha acabat de decidir. Comparteixo la seva opinió en allò que fa referència al gran error que suposa ubicar la nova Biblioteca als pisos superiors de l’edifici d’El Molí. Es tracta d’un error monumental que cap tècnic o expert en la matèria pot defensar. Això que vagi per endavant. A la biblioteca m’hi he referit en altres ocasions, especialment en un article publicat, ara farà tres anys, també al Viu Molins de Rei (La Nova Biblioteca, una proposta per a un debat imprescindible).

Per això potser val la pena recordar, ara que la nova biblioteca obrirà enguany les seves portes, el conjunt de decisions que s’han pres en aquests darrers dos mandats municipals que són demostratives d’unes maneres de fer del govern de la sociovergència que l’actual tripartit independentista (o el que queda d’ell) ni ha qüestionat ni ha corregit (en allò que, a hores d’ara, sigui possible). Tot això sense passar per alt el canvi de nom que patirà el centre que perdrà, de forma inexplicable, el nom de l’il·lustre geògraf Pau Vila, que l’ha acompanyat des del seu naixement.

Deixeu-me recordar que, el 18 de març de 2011, just el dia que s’inaugurava l’actual ascensor d’accés a la biblioteca Pau Vila de la plaça Josep Tarradellas, el govern municipal d’aleshores (IiE, ERC i CDC) vam presentar l’avantprojecte de Nova Biblioteca a la plaça de la Llibertat. L’avantprojecte, que seguia el mandat del Pla d’Equipaments Culturals de Molins de Rei 2010-2015 incorporava una biblioteca (segons els paràmetres del Mapa de Lectura Pública de Catalunya), un Auditori de 300 places, una cafeteria i un aparcament soterrat. La proposta estava consensuada per l’Ajuntament, el Departament de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (que en va fer la redacció tècnica) i en la presentació es va fer especial atenció a la necessitat de superar les mancances de l’actual biblioteca, no només per l’espai, del tot limitat, sinó per la seva situació en un primer pis i les barreres arquitectòniques que això comportava. La ubicació de la biblioteca a la plaça de la Llibertat tampoc era gratuïta. Allà l’Ajuntament disposava d’una parcel·la d’equipaments (l’actual aparcament), fruït de la urbanització de la zona. La major edificabilitat que requeria aquest complex cultural (biblioteca, auditori i serveis) s’obtenia de l’edifici d’habitatges que s’havia previst a l’espai on hi havia ubicades les plaques solars, al Molí. El destí de la nova biblioteca a la plaça de la Llibertat deixava “lliure” l’edifici d’El Molí fet que permetia un futur destí dels serveis administratius i d’atenció a la ciutadania de l’Ajuntament (en l’actualitat repartits en diverses dependències) de manera que l’àmbit plaça. de la Llibertat-El Molí s’havia de convertir en un eix cultural i de serveis de primer ordre i ser el focus d’una nova centralitat a la vila. De tot allò no en queda res.

O menys de res, perquè el procés d’actuació de l’edifici d’El Molí ha comportat, a més, l’enderroc d’edificis d’alt valor patrimonial com “la foneria”; l’ocupació només parcial de l’edifici amb la nova biblioteca, pel que es proposa un procés de participació ciutadana que generi idees per acabar-lo d’omplir (fet que denota la improvisació majúscula de la decisió de traslladar-hi la biblioteca i la manca d’idees del govern actual que no ha sabut reaccionar a la mala decisió inicial); la construcció a futur d’habitatges a la plaça de la Llibertat fet que li farà perdre el caràcter d’espai cultural que tenia; la pèrdua del projecte de l’auditori que ens segueix deixant sense un espai de titularitat pública de capacitat suficient que complementi l’oferta dels espai privats; i, finalment, la impossibilitat d’unificar els serveis administratius de l’Ajuntament en un edifici amb capacitat i condicions per poder-los acollir, com és el Molí.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Recreacions de l’antic projecte de nova biblioteca // Material cedit per l’autor de l’article d’opinio

Això és el que podia haver estat i ja veurem, finalment, el que serà. I soc conscient que he fet un repàs ràpid. Que hi ha molts matisos i qüestions a afegir i debatre (ja ho vaig proposar fa tres anys i així ens trobem avui), però un edifici nou i recuperat no ens hauria de fer perdre de vista tot el que hem perdut amb aquesta operació. Per mi és molt. I sóc el primer que vol una biblioteca en condicions per Molins de Rei. Per això m’hi vaig esforçar. Per bastir un projecte cultural a l’alçada de la nostra vila que, encara, resta pendent. Però això mereix un altre article.

Jordi Romeu, exregidor de Cultura de l’Ajuntament de Molins de Rei

 

 

 

 

Recomanacions personalitzades