Inaugurada la plaça de l’U d’Octubre de 2017

Els tres partits independentistes del Govern municipal, la Plataforma Primer d’Octubre i desenes de veïns participen en la inauguració de la plaça de l’U d’Octubre de 2017.

Francesc Ballester ha sigut l'encarregat de descobrir la nova placa // DGM

Francesc Ballester ha sigut l’encarregat de descobrir la nova placa // DGM

L’1 d’Octubre ja té plaça oficial a Molins de Rei. Aquest diumenge els màxims responsables dels tres partits independentistes del Govern, la Plataforma Primer d’Octubre i desenes de veïns s’han aplegat a la ja desapareguda plaça del Molí per descobrir una de les plaques que rebateja aquest espai públic. Un acte sobri; amb poques estelades, però molts llaços grocs. De fet, l’apel·lació al record i la reivindicada unitat política han sobrepassat amb escreix en nombre de mencions respecte als termes ‘República Catalana’.

En aquest sentit, el tinent d’alcalde de la CUP, Carles Ros, ha posat de relleu com “d’important” va ser l’1 d’octubre. “Vam plantar cara a un Estat espanyol que es va comportar d’una manera que creiem que va ser una vergonya”, ha assenyalat. Una violència exercida contra “un referèndum que creiem que era la forma legitima de resoldre un conflicte polític”. En aquesta línia, l’alcalde Joan Ramon Casals (CDC) ha afegit que “si expliquéssim tot el que vam fer en un dia com avui [en referència a la jornada prèvia], no podríem ser lliures”. “Potser ens ficarien a la garjola”, ha insistit Casals.

Des d’ERC, la tinenta d’alcalde Sívila Guillén ha emfatitzat en el fet que “si no hagués estat per tots vosaltres, res hauria estat possible”. Al seu parer, aquella jornada va marcar “un abans i un després”. “Era un dia d’il·lusió, de força i de defensar allò que creiem just i necessari; però va ser un dia de molts nervis, de corredisses, d’alegria i de molta tristesa, por, rabia, dolor, pals, cops de porra, ferits i de molts i molts afectats”, ha apuntat Guillén. Una línia reforçada pel portaveu de la Plataforma Primer d’Octubre, Francesc Ballester, qui ha volgut destacar la data com “un dels moments més transcendents de la història del nostre país”, tot i l’“intent de reprimir-la”.

L'acte ha finalitzat entonant els Segadors // DGM

L’acte ha finalitzat entonant els Segadors // DGM

Les càrregues policials de dissabte

El moment que ha evidenciat les discrepàncies en la línia sobiranista a seguir pel Govern municipal ha sigut quan Ros ha fet referència a les càrregues dels Mossos d’Esquadra contra els independentistes que dissabte van tractar de sabotejar la manifestació de la JUSAPOL a Barcelona. Segons ha expressat el cupaire, “el paper dels Mossos d’ahir va ser lamentable i el president de la Generalitat hauria de donar explicacions de per què s’està exercint la violència contra les persones que volen aturar el feixisme i reivindicar l’1 d’Octubre”. Mentre que tots els representants polítics i socials han aplaudit les seves paraules, l’alcalde i el seu tinent i futur alcaldable del seu partit, Ramon Sánchez, han preferit optar pel mutisme.

Recomanacions personalitzades