Els sindicats de l’Ajuntament demanen la dimissió del regidor de Recursos Humans

CGT, CCOO i UGT es manifesten per denunciar les condicions dels treballadors públics de Molins de Rei i demanen la dimissió o el cessament del regidor de Recursos Humans. Anton Pedrola recorda que la situació s’arrossega des de fa temps i que no es pot solucionar en només un any.

Cartell a l’escola municipal de música // Jesús Reverte

Fa anys que els treballadors públics de l’Ajuntament de Molins de Rei es queixen de les seves condicions laborals i, a les portes d’unes eleccions municipals i sindicals, s’han decidit posar en peu de guerra. Aquest dimecres els sindicats CGT, UGT i CCOO han celebrat una manifestació de protesta a les portes del consistori. Segons ha informat Ràdio Molins de Rei, hi han assistit unes 35 persones. Entre les seves demandes, la dimissió o el cessament del regidor de Recursos Humans, Anton Pedrola (CDC).

I és que els sindicats critiquen de forma rotunda la política de recursos humans del govern municipal format per CDC, CUP i ERC. Asseguren que estan desgastats des de fa molt de temps, que quan hi ha baixes per jubilacions o empleats públics que marxen a una altra feina no es cobreixen, que pateixen una sobrecàrrega de feina… una problemàtica que han decidit fer pública davant la ciutadania amb diferents cartells que pengen a les portes d’alguns equipaments municipals, tal com es pot veure a la imatge que acompanya aquesta informació. Tot i que també reclamen una recuperació salarial de les retribucions retallades, fet que va endarrerir el debat de pressupostos, adverteixen que els seus principals problemes no són econòmics sinó organitzatius.

A més, denuncien que l’Ajuntament ha aprovat un augment de 250 euros mensuals pels treballadors de la Guàrdia Urbana. Un acord que, segons CGT, UGT i CCOO, s’ha negociat  “al Marge de la Mesa Negociadora de Matèries Comuns” i que s’ha pactat amb un “sindicat que no té representació electe en aquest Ajuntament”, segons informen a través d’un comunicat. Els sindicats critiquen que la proposta d’actualització de la resta de plusos que afecta a tota la plantilla està “pendent de negociació per manca de recursos segons el govern municipal”. Pedrola, a més de regidor de Recursos Humans, també porta la cartera de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil.

El malestar a la Casa Gran es va fer evident abans de Nadal, quan els treballadors van decidir no assistir a la tradicional copa/vermouth que cada any convoca l’alcalde. Joan Ramon Casals el va suspendre en veure el panorama, segons expliquen diversos treballadors de l’Ajuntament de Molins de Rei. Era la primera ocasió que s’arribava a aquesta situació.

Pedrola ho atribueix a una mala planificació anterior

Després de les crítiques a la seva gestió i la mobilització dels treballadors, el regidor de Recursos Humans i Personal, Anton Pedrola, ha assegurat que la situació que viu el consistori no és nova i ara “s’està cristal·litzant en forma de problemes i conflictes que no es van saber preveure i planificar degudament”. En un comunicat, Pedrola ha recordat que només fa un any que gestiona aquesta àrea i ha precisat que si ara costa cobrir les places dels treballadors municipals és perquè “abans no s’havien habilitat bosses de substitució ni s’han consolidat llocs de treball”.

Imatge d’arxiu d’arxiu d’una concentració dels treballadors municipals // Jordi Julià

Pedrola ha admès que s’està treballant a millorar la situació, però ha reconegut que no han tingut “capacitat per donar una resposta ràpida a les necessitats organitzatives de l’ajuntament”. El regidor ha avançat que en els pròxims dies es publicaran noves convocatòries per reforçar l’estructura administrativa del consistori.

En el seu comunicat, no dóna resposta explícita a l’augment de la retribució dels treballadors de la Guàrdia Urbana que denuncien els sindicats però fa autocrítica: el postconvergent ha assegurat que no vol dir que la seva gestió al capdavant d’aquesta àrea ha estat “impecable”. “Segur que hi ha coses que es poden millorar i personalment he pres bona nota d’aquestes situacions per intentar evitar que es refereixin en un futur”, ha assegurat.

Sobre les crítiques, Pedrola assegura que les accepta com a part de la seva “feina i responsabilitat. La mateixa responsabilitat que em fa continuar treballant en positiu per poder prestar el millor servei a les persones de Molins de Rei”, ha sentenciat. L’Ajuntament ha informat als mitjans de comunicació que el regidor de Recurssos Humans no farà més declaracions més enllà d’aquest comunicat enviat aquest dijous.

La CUP critica l’herència de la sociovergència i l’oposició denuncia la situació dels treballadors 

Des de la CUP, que forma part de l’equip de govern municipal, el tinent d’alcalde i regidor Carles Ros, ha atribuït a “les polítiques negligents de la sociovergència en l’àmbit de personal dels darrers set anys”, els problemes actuals. En aquest sentit, ha afegit que “l’estalvi en recursos humans i personal ha creat un problema molt gran, que ara estem intentant redreçar”. Abans de l’arribada del tripartit independentista, Recursos Humans estava en mans de Pep Puiggarí (PSC).

Ros ha explicat que per posar en marxa processos de contractació o bosses de substitucions cal que passi temps. “Ho estem intentant i volem tornar a la normalitat en uns quants mesos, però no serà possible abans de les eleccions municipals”, valora Ros. Com a exemple, el representant de la formació anticapitalista ha indicat que l’Ajuntament es troba sense tècnic de Participació ni de Mobilitat, el què ha endarrerit alguns projectes com la votació per la peatonalització del Centre Vila. Malgrat això, la CUP ha declinat demanar la dimissió del regidor Anton Pedrola, ja que no el considera responsable directe de la situació.

Per la seva banda, des de l’oposició, el PSC s’ha ofert per redreçar la situació i buscar solucions per tothom “començant pels treballadors municipals que veuen amb gran preocupació la situació i seguint amb tots els veïns de Molins de Rei que pateixen el desgovern”. “Estarem en totes les solucions d’urgència i constructives que tinguin un consens ampli, de tots els grups municipals, per avançar concretament en els acords d’urgència que permetin resoldre la situació d’elevada conflictivitat en els recursos humans de l’Ajuntament, denunciada recentment pels sindicats”, han afegit els socialistes en un comunicat.

Iniciativa-MES s’ha sumat a la crítica de la situació que viuen els treballadors públics del municipi. “L’Ajuntament i la direcció de l’administració pública local s’ha vist sotraguejada de manera continuada, amb la pèrdua de valuosos treballadors públics, ja sigui per causes naturals (jubilacions) o perquè el desencís els porta a cercar altres llocs de treball. És un fet públic i notori la disbauxa a la Guàrdia Urbana, a Serveis Tècnics, a l’OAC i a serveis importantíssims de caràcter social. El vaixell de l’administració va a la deriva”, opinen els ecosocialistes.

Des de Molins Camina també han denunciat la situació dels funcionaris, que segons la formació que representa a Podem a Molins de Rei és “insostenible”. “No es cobreixen les baixes ni les jubilacions i es precaritza la situació dels treballadors, amb interinatges de més de 20 anys en alguns casos”, denuncia el partit liderat per Ana Aroca. 

 

 

 

 

Recomanacions personalitzades