Els treballadors de l’Ajuntament es mobilitzen per recuperar el sou retallat el 2010

Una concentració amb una trentena de treballadors de l’Ajuntament de Molins de Rei ha estat la primera d’una sèrie de protestes setmanals i encartellades per reclamar un augment del sou del 12,7%. És l’import que cobraven el 2010, abans de la congelació de salaris en el sector públic.

30 treballadors s’han concentrat davant l’Ajuntament per recuperar el seu sou // Jordi Julià

“La recuperació salarial dels empleats públics no és una prioritat per a aquest govern”, afirmen unes octavilles que repartien un grup de treballadors de l’Ajuntament de Molins de Rei, el passat divendres 15 de juny davant la Casa de la Vila. Una trentena de treballadors municipals es van concentrar per reclamar un augment del seu salari, ja que durant la crisi se’ls va congelar amb el compromís que li retornarien en algun moment. Aquest moment encara no ha arribat.

“Reclamem el que és nostre”, afirma a Viu Molins de Rei Martín Navarro, portaveu del comitè d’empresa i membre del sindicat CGT. Demanen que l’Ajuntament els pugi el sou gradualment els propers anys fins a assolir un augment total del 12,7%, que és el que calculen que ha pujat l’IPC des de la congelació de salaris el 2010. “Vam proposar que ens pugessin el sou un 2% cada any però només ens han donat un míser 0,5% per a l’any que ve i sense el compromís que es repeteixi cada any”, lamenta Navarro.

Han penjat cartells a la façana de l’Ajuntament exigint revertir les retallades al sou // Jordi Julià

L’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) assegura a aquest diari que hi ha la “màxima bona voluntat” per part del consistori però que “legalment no és possible”. Argumenta que la congelació del 2010 la va forçar el govern espanyol i no va ser decisió de l’Ajuntament. I al mateix temps, que el propi govern espanyol obliga a fer una pujada de l’1,75%. “És el que ens fixen i ja ho contemplem al pressupost de l’any que ve, però no ens donen marge per a més”, afirma Casals, que tot i això assegura estar buscant fórmules alternatives.

Els treballadors asseguren que sí que hi ha marge legal. “El que no deixen pujar és l’import del capítol 1, de despeses de personal, però el que demanem és que es canviï la distribució d’aquest capítol”, explica Navarro. Concretament, hi ha 106.000 euros d’aquest àmbit que es destinen a plans d’ocupació propis que creuen que haurien de ser per pujar el sou dels treballadors. “Estan fent servir els diners que ens van prendre per contractar a persones que cobreixen llocs estructurals que haurien de cobrir amb places fixes”, critiquen. La intenció és concentrar-se cada setmana de forma indefinida fins a aconseguir l’augment que demanen.

Recomanacions personalitzades