L’Ajuntament reformula el Consell de Seguiment de la Crisi

El nou Consell per la Cohesió Social i Territorial substitueix el Consell de Seguiment de la Crisi Econòmica, des de fa dos anys i mig inactiu. Aprovat per unanimitat, es dividirà en tres taules: benestar social i territorial, reactivació econòmica i habitatge. 

Imatge d’arxiu de l’antic Consell de Seguiment de la Crisi // Jose Polo

La creació d’un estament que agrupés diferents agents socials implicats des d’una òptica transversal per fer front als efectes de la recessió econòmica va ser una de les accions més emblemàtiques de l’anterior govern municipal format per CDC i PSC. El Consell de Seguiment de la Crisi Econòmica de Molins de Rei, que va rebre diferents distincions i va arribar a completar un 62% de les accions al final de la passada legislatura, va quedar-se aturat el desembre de 2015, quan es va celebrar l’última reunió. Ara el nou govern municipal, format per CDC, ERC i la CUP, el reformula per tornar-lo a activar. Tindrà un altre nom: Consell per la Cohesió Social i Territorial de Molins de Rei.

La proposta del tripartit independentista va ser aprovada per unanimitat amb la resta de formacions polítiques en el ple municipal del mes de febrer. El nou òrgan estarà dividit en tres taules: una sobre benestar social i territorial, una segona dedicada a l’ocupació i la reactivació econòmica i, per últim, una tercera dedicada específicament a l’habitatge, que anteriorment ja havia existit amb alguna polèmica amb la PAH.

Sílvia Guillén durant la seva intervenció // Jose Polo

“Adaptem l’antic consell a les noves necessitats de la vila” fent-lo “més operatiu” i “més transversal”, va explicar la regidora de Participació Ciutadana, Sílvia Guillén (ERC). Les tres taules treballaran fins al final del mandat per realitzar un diagnòstic sobre l’estat de Molins de Rei en aquestes temàtiques. Després “establiran una sèrie de propostes que es resumiran en un pla de xoc social que hauria de ser de consens entre totes les forces polítiques”, va detallar Guillén. El nou òrgan serà presentat el pròxim mes d’abril.

L’oposició vota a favor

Els partits de l’oposició i el regidor no adscrit Francisco Garcia van votar a favor del nou Consell per la Cohesió Social i Territorial, tot i que durant el debat es van escoltar algunes veus discrepants amb aspectes concrets de la proposta.

Xavi Paz, portaveu del PSC, replicant al govern // Jose Polo

Per exemple, el portaveu del PSC, Xavi Paz, va reclamar algunes modificacions en la confecció del reglament i va lamentar el nom de la nova eina: “Ens hauríem sentit més còmodes si el nom hagués estat només cohesió social sense entrar en diferenciacions de territori”. “Acceptem que a la resta de grups els sembla bé aquest títol”, va afegir Paz. Durant el debat, des d’ERC es va recordar al PSC que el Consell de Seguiment de la Crisi va estar aturat durant dos anys i mig. “La voluntat política era inexistent”, va recriminar-li Guillén a Paz.

Des de Molins Camina, la regidora Ana Aroca va criticar una “visió massa optimista” de la crisi. “L’economia va bé per alguns, però continua anant molt malament per a molta gent”, va recordar la militant de Podem.

Júlia Fernández, d’Iniciativa per Molins de Rei – MES, va advertir que el nou òrgan no es podia limitar a “gestionar la pobresa”. L’ecosocialista va reclamar que un consell de serveis socials substitueixi a la taula de benestar social. De fet, tenir un consell de serveis socials és obligatori des de l’any 2005. “És una assignatura que té pendent l’Ajuntament”, va reconèixer Sílvia Guillén. “Recollim el guant”, va afegir la portaveu d’ERC.

Recomanacions personalitzades