El PSC Molins de Rei rebutja l’aplicació de l’article 155

Mentre CDC es planteja trencar el pacte amb el PSC per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, l’agrupació socialista local ha enviat un comunicat per expressar el rebuig a una acció que suposarà “la suspensió de l’autonomia”. Alhora, demanen que no es declari la independència.

Xavi Paz va reflexionar sobre el paper del PSC amb l'1-O en una assemblea oberta // Jordi Julià

El portaveu socialista, Xavi Paz, va reflexionar amb la militància sobre el paper del PSC respecte l’1-O // Arxiu — Jordi Julià

L’agrupació local del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) a Molins de Rei rebutja l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. Discrepa així amb la línia oficial del PSC i sobretot amb el PSOE, que ha pactat la seva aplicació amb Mariano Rajoy. Altres agrupacions locals també s’han expressat en una línia semblant des que es va conèixer l’abast de la mesura, dissabte passat, liderats per l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon.

En plena crisi de govern i mentre el PDeCAT s’està plantejant trencar el pacte que tenen amb ells a Molins de Rei precisament per l’anunci del 155, els socialistes molinencs han enviat un comunicat aquest dimecres 25 on es posicionen en contra d’aquesta mesura. Consideren que “la possible aplicació de l’article 155 suposaria, de fet, la suspensió de l’autonomia de la Generalitat i del Parlament de Catalunya”, en contra del que va assegurar Rajoy en anunciar-ho. Davant d’aquesta acció que tindria “conseqüències irreparables”, conclouen: “Demanem la no aplicació del 155”.

Contra la declaració d’independència

Argumenten que aquest article “no és la solució al problema que estem vivint, com tampoc ho és la Declaració Unilateral d’Independència (DUI)”. Va en línia amb el lema que venia repetint els darrers dies el portaveu socialista, Xavi Paz, i que a Catalunya també s’ha repetit entre el sector dels comuns: ‘Ni DUI ni 155’.

Més concretament, el PSC insta la Generalitat a “no tirar endavant cap mesura irreversible i unilateral i que, per tant, no faci cap declaració d’independència”. Aposten per “retornar a la legalitat” de l’Estatut i la Constitució. Pels socialistes molinencs, la solució passa pel “diàleg”, que acabi permetent una reforma de la Constitució i l’elaboració d’un nou Estatut que “doni resposta als anhels de la societat catalana”.

Aquest ha estat el primer comunicat oficial del partit sobre el tema. L’últim era previ a l’1 d’octubre, quan lamentaven la col·laboració de l’Ajuntament amb la votació, tot i que per part seva això no posava en qüestió el pacte de govern. No obstant, després de l’1-O Xavi Paz s’havia mostrat públicament en contra de la violència policial i de l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Així ho van expressar al ple municipal i es va veure amb la participació de Paz a la concentració contra l’entrada dels ‘Jordis’ a la presó. També van formar part de la concentració ‘Parlem? Hablamos?’.

Posposat el debat local

Aquest mateix dimecres a la tarda s’ha convocat un ple extraordinari amb un únic punt: adherir-se a la moció per “aturar la suspensió de l’autonomia”, impulsada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Les discrepàncies al govern es podran tornar a visualitzar, perquè la moció també inclou el “suport al Govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular del passat 1 d’octubre”. Alhora, molt probablement se suspendrà el ple ordinari de dijous per la seva coincidència amb el ple del Parlament, com ja es va fer al setembre per la proximitat de l’1-O.

Recomanacions personalitzades