La plaça de l’Ajuntament s’il·lumina amb espelmes contra l’empresonament de Sànchez i Cuixart

Centenars de ciutadans de Molins de Rei es concentren a la plaça de l’Ajuntament per protestar per l’ingrés a presó de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 

Moment de la lectura del manifest // Jose Polo

Una vegada més, centenars de persones s’han mobilitzat a Molins de Rei per la situació política que viu Catalunya. En aquest cas, per protestar contra l’ingrés a presó del president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez; i del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, condemnats a presó preventiva per l’Audiència Nacional per presumpte delicte de sedició.

No ha estat una concentració tan massiva com la del 20 de setembre per rebutjar les detencions i els registres relacionats amb l’1 d’octubre, ni com la de l’aturada general del 3 d’octubre, però molta gent s’ha tornat a reunir a la plaça de l’Ajuntament. A més, aquest dimarts també s’ha fet una primera concentració al mateix lloc a les 12 del migdia.

Molts dels assistents han utilitzat espelmes com a símbol de solidaritat amb Sànchez i Cuixart. L’acte ha començat amb la lectura d’un manifest redactat per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), dues associacions de les quals forma part Molins de Rei. El text, titulat Les nostres idees seran sempre lliures, assegura que “empresonar els presidents d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana per manifestar-se pacíficament i donar veu al poble posa en greu risc els valors democràtics que crèiem que eren la base de la Constitució de 1978”.

Empresonar representants de la societat civil forma part de l’estratègia de l’Estat per tensar, crispar i radicalitzar un conflicte polític”, continua el manifest, que considera que “el mandat democràtic de l’1 d’octubre és inapel·lable i més vigent que mai” i afegeix que les mesures de l’Audiència Nacional “no només són injustes sinó que també són il·legals”.

“Quan la democràcia és vulnerada en un país, tot el món ho pateix. Quan algú tolera que vulnerin els drets dels catalans, hi perden tots els ciutadans europeus. Quan algú és còmplice d’aquesta vulneració és còmplice també d’una forma d’actuar pròpia d’una dictadura”, sentencia. “A la Unió Europea hi ha presos polítics! Davant la vulneració flagrant dels principals fonaments d’un estat de dret, la manca de separació de poders i per tal de garantir les llibertats bàsiques dels catalans, fem una crida a tots els organismes internacionals: Ho diem ben alt i ben clar. Help Catalonia!”, reclama l’última part de la missiva.

This slideshow requires JavaScript.

Imatges de Jose Polo

Després de la lectura d’aquest manifest s’han fet tres minuts de silenci i s’ha cantat l’himne dels Segadors. Per acabar s’han escoltat crits a favor de la llibertat de Sànchez i Cuixart. A la vegada que la concentració molinenca, nombroses ciutats i pobles de Catalunya feien exactament el mateix. La convocatòria principal ha estat a la Diagonal de Barcelona.

A l’acte s’han pogut veure diferents representants del teixit associatiu de Molins de Rei i dels partits polítics del municipi. Hi havia l’alcalde, Joan Ramon Casals (PDeCAT), i regidors de la CUP, ERC, Iniciativa per Molins de Rei i Molins Camina. També s’ha presentat el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), acompanyat del seu company de grup municipal, Pep Puiggarí.

Recomanacions personalitzades