El PSC assegura que l’actuació de l’alcalde amb l’1-O no posa en risc el pacte de govern

L’acord entre CDC i PSC per governar Molins de Rei no perilla per culpa de l’1 d’octubre. Els socialistes no comparteixen la decisió de l’alcalde convergent de cedir col·legis electorals, però recorden que el pacte de govern “donava llibertat de decisió a nivell nacional”.

Xavi Paz va reflexionar sobre el paper del PSC amb l'1-O en una assemblea oberta // Jordi Julià

Xavi Paz va reflexionar sobre el paper del PSC amb l’1-O en una assemblea oberta // Jordi Julià

L’1 d’octubre no acabarà amb la sociovergència molinenca, segons diu el PSC. Així ho asseguren tant el portaveu del grup municipal socialista i primer tinent d’alcalde, Xavi Paz, com la primera secretària de l’agrupació, Jessica Revestido.

“El tarannà actual del govern no és diferent del que hi havia al juliol ni al juny. Hi ha les mateixes tensions que hi puguin haver habitualment, no n’hi ha més”, va dir Paz als militants en una assemblea oberta al públic dilluns 18 al vespre a la Federació Obrera, abans que es produissin les pintades a la seu del partit.

En declaracions als periodistes i preguntada sobre les possibles tensions que la decisió pugui generar, Revestido va dir que tant al pacte de govern del 2011 com al del 2015 es deia que l’acord era “en el marc municipal, i donava llibertat de decisió a nivell nacional”.

Majoria independentista al ple

Paz va explicar als militants que, en la qüestió nacional, hi ha majoria independentista al ple municipal. Si al ple del 27 de setembre hi ha alguna moció relacionada amb l’1 d’octubre, donaran llibertat de vot -com solen fer, en deferència amb Pep Puiggarí, que no milita al PSC i és independentista.

Alhora, deixaran “molt clara” la postura dels quatre regidors militants del PSC: “Que en aquesta fase ja no hi participem”. I va afirmar: “Cap electe socialista participarà de l’intent de farsa de l’1-O”.

El líder socialista, a més, va reivindicar davant dels seus que són actualment l’únic partit del ple que “reflecteix clarament el posicionament del ‘no'”. El bloc del ‘Sí’ l’encapçalen CDC, CUP i ERC. Els altres són Molins Camina, que inclou Podemos i altres formacions, i Iniciativa-MES, amb un regidor cadascun. I a banda queda Francisco García, que es va presentar amb Ciutadans però ara no està adscrit a cap partit.

D’altra banda, Paz va criticar la manera com es van aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica al Parlament, i va elogiar la diputada Esther Niubó, present a l’assemblea oberta, per la seva actuació els dies que es van aprovar.

Sobre la manera com es va utilitzar el reglament del Parlament, Paz va dir a Niubó: “Per un 1% del que us van fer a vosaltres, ERC i la CUP ens han fet rodes de premsa”, en referència a les protestes per les comissions informatives sobre les tarifes de l’aigua.

Legitimat amb un 50% de participació

Niubó va lamentar els “moments complicats, perillosos i molt preocupants” actuals. “Mai hauríem pensat que podríem arribar a una situació així”, va afirmar.

Gran part del debat va girar entorn al dubte que alguns simpatitzants van dir que tenien tant ells com altres persones que coneixen: si és millor votar ‘No’ o bé no votar. Niubó, seguint la consigna del partit, va dir que no s’ha de votar per no legitimar un referèndum que “no té cap mena de garanties ni legitimitat juridica, ni espanyola ni d’enlloc”.

Amb la seva argumentació, va admetre que si la participació és superior al 50%, quedarà legitimat internacionalment. “Compte si aconsegueixen una participació de més del 50%”, va advertir.

Va recordar com, després de les eleccions del 27-S, considerades “plebiscitàries” pels independentistes, els embaixadors els van dir: “si haguessin aconseguit el 50%, estaríem parlant d’una altra cosa”. En canvi, considera que amb un 30 o 40% de participació i vots majoritàriament pel sí “ells mateixos quedaran retratats”.

Recomanacions personalitzades