Joan Ramon Casals posa en qüestió la continuïtat de la sociovergència

El suport del PSOE a l’aplicació de l’article 155 a Catalunya posa en perill la continuïtat de la sociovergència molinenca. L’alcalde i diputat al Parlament per Junts pel Sí, Joan Ramon Casals (CDC), es planteja trencar el pacte amb el PSC. 

Xavi Paz (esquerra) i Joan Ramon Casals (dreta) debatent durant un ple municipal // Jordi Julià

La dinàmica de la política catalana està tensant la situació en l’àmbit municipal. Està passant a nombrosos municipis d’arreu de Catalunya i també a Molins de Rei. La continuïtat del pacte de govern al municipi entre CDC i el PSC està en risc. L’alcalde i diputat al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí, Joan Ramon Casals (CDC), es planteja trencar la sociovergència molinenca, vigent des de l’any 2011.

Casals ha posat en qüestió el pacte després del suport del PSOE a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. “Com a alcalde de Molins de Rei, amb l’aprovació de l’aplicació del 155, amb suport PSOE, C’s i PP. Fa que moltes coses canviïn!”, ha assegurat l’alcalde a través del seu perfil de Twitter. “Com alcalde de Molins de Rei, en les properes hores prendre les decisions oportunes perquè l’Ajuntament s’oposi fermament a l’aplicació del 155”, ha afegit en una altra piulada.

Fonts del PDeCAT han confirmat a Viu Molins de Rei que durant les últimes hores s’han realitzat reunions internes de partit per valorar la situació. A més, també hi haurà contactes immediats amb el PSC. Casals vol que l’Ajuntament s’oposi de forma molt clara a l’aplicació del 155 i que doni suport a la proclamació de la República Catalana.

Segons les mateixes fonts, Casals i el seu partit valoren molt positivament els resultats en clau local del pacte que ha governat Molins de Rei des de fa més de sis anys. Consideren els socialistes com a bons companys de viatge. El mateix Casals va dir el passat 19 de setembre, després de la bretolada a la seu del PSC de Molins de Rei, que el comportament de l’agrupació local dels socialistes és “molt correcte”. Però d’aquelles paraules fa un mes i la situació política a Catalunya evoluciona de forma vertiginosa. Llavors ni s’havia celebrat l’1-O, ni les càrregues policials per impedir-ho, ni els presidents d’Òmnium Cultural i l’ANC estaven a la presó de Soto del Real, ni els tràmits per l’aplicació del 155 estaven en marxa.

El pacte de govern es va erigir en clau local, donant llibertat als dos partits perquè opinin i facin el que considerin oportú en clau nacional. Però amb el suport socialista al 155, que deslegitima i intervé el Govern de Catalunya, pot haver-se traspassat una línia vermella.

A més, des del sector independentista es pressiona a l’alcalde perquè trenqui amb els socialistes. La portaveu d’ERC Molins de Rei, Silvia Guillén, ha assegurat que si l’opció del PSC Molins de Rei és “no oposar-se” al 155 el seu partit demanarà que l’alcalde “trenqui” el pacte de govern.  L’organització de l’1-O ha servit per teixir fortes complicitats entre les agrupacions locals dels partits independentistes.

El portaveu del PSC Molins de Rei i primer tinent d’alcalde, Xavi Paz, no recolza l’aplicació del 155 -com tampoc la declaració unilateral d’independència-, també ha rebutjat l’actuació policial del passat 1 d’octubre i l’ingrés a presó dels presidents d’Òmnium i l’ANC. Alguns d’aquests posicionaments els ha expressat públicament amb la seva presència a les concentracions ciutadanes per rebutjar-los.

D’atra banda, el seu partit ha donat llibertat de vot als seus regidors en reiterades votacions relacionades amb la independència de Catalunya al ple municipal. De fet, el seu número dos en qualitat d’independent al partit, Pep Puiggarí, és obertament independentista.

Els socialistes són conscients que el pacte de govern local no és aliè a les dinàmiques que van més enllà de Molins de Rei. Tot i això, per la seva banda van assegurar en una assemblea oberta al públic que l’actuació de l’alcalde l’1-O no posava en risc la sociovergència.

La situació que viu el pacte de Molins de Rei s’està replicant en molts ajuntaments de tota Catalunya, on els pactes sorgits després de les últimes eleccions municipals estan en perill de trencar-se.

Recomanacions personalitzades