Neix un grup ecologista orientat a fer accions concretes

El grup ‘Ecologistes en acció – Molins en Transició’ està organitzant-se per reprendre la tradició ecologista de Molins de Rei. Volen ser totalment propositius, centrant els esforços a accions de transformació concretes.

Membres d'Ecologistes en Acció del Baix Llobregat i de Granollers en Transició van apadrinar la creació del grup local // Ecologistes en Acció - Molins en Transició

Membres d’Ecologistes en Acció del Baix Llobregat i de Granollers en Transició van apadrinar la creació del grup local // Ecologistes en Acció – Molins en Transició

Fer una cooperativa de consum alimentari, treballar per a la desconnexió energètica amb l’autoconsum energètic o recuperar la campanya que feien els esplais recollint ampolles de cava per les cases. Són algunes de les moltes accions concretes que tenen sobre la taula impulsar des d”Ecologistes en acció – Molins en Transició‘, un nou grup ecologista enfocat a fer accions concretes com aquestes.

El grup es proposa canviar l’actitud reivindicativa habitual en grups ecologistes per una de propositiva. Tot i això, el debat entre si cal abandonar del tot la reivindicació i si s’ha de renunciar o no a la lluita política va ser un dels punts clau de la primera jornada de debat que van organitzar per definir com s’ha de construir el grup.

Fer coses en lloc de queixar-se

El grup és la suma de dos conceptes: Ecologistes en Acció, per una banda; i els ‘moviments de transició’: grups locals orientats a “començar a fer coses en comptes de queixar-se”, en paraules d’Oriol Guinart, de Granollers en Transició, que va aportar la seva experiència en la primera trobada del grup de Molins de Rei.

El nucli impulsor d”Ecologistes en acció – Molins en Transició’ són Dani Laguna, Noa Cando i Raúl Vaos. Aquest últim és membre del partit ecologista Equo, integrat juntament amb Podemos i altres formacions dins Molins Camina. Tot i això la transversalitat va quedar clara en la primera reunió del grup: entre la vintenta d’assistents hi havia també integrants de la CUP i antics membres d’ICV.

Problemes i propostes per a Molins de Rei

Alguns dels problemes del medi ambient de Molins de Rei que van apuntar són la contaminació per químics dels pous d’aigua potable, la salinitat del riu Llobregat per culpa de les mines del Bages, la font de contaminació que suposa l’autopista, l’ús de Ciments Molins com a incineradora de residus, la pressió urbanística i turística al Parc Natural de Collserola (amb els senglars com a símptoma), i actuacions que ha fet l’Ajuntament darrerament: urbanitzar la vora del riu “fent que hi puguin arribar a passar cotxes” i netejar la riera de Vallvidrera, “de manera que els animals perden la via de pas”, lamenta Raül Vaos.

Per revertir aquestes situacions no serà fàcil trobar una acció a fer concreta, però en van proposar en altres sentits. En la línia propositiva que s’han marcat van convidar a cada assistent proposar una acció, i molts ho van fer. L’energia va ser una de les que més es va repetir, ja sigui per col·laborar amb la cooperativa Som Energia o treballant en la sobirania energètica.

El reciclatge també va ser molt present, amb propostes com recuperar la campanya de recollida d’ampolles de cava per les cases que feien els esplais, promoure l’ús d’envasos retornables, treballar en el reciclatge amb els infants de manera pràctica, o bé una acció divulgativa sobre l’excés d’envasos que comprem i de les botigues a granel que permeten evitar-los.

Altres accions plantejades van proposar una cooperativa de consum alimentari, fer un mercat social, divulgar la medicina alternativa, accions per fomentar l’ús de la bicicleta i fins i tot aprofitar que la gestió local de Santa Creu permetrà nous usos per fer-hi alguna acció divulgativa.

Els canvis no poden ser només personals

“Vivim una crisi, però no només associada a l’economia, sinó també ambiental i de recursos. La manera de viure que tenim té un límit i s’ha de canviar”, afirmava un dels tres impulsors, Dani Laguna, a l’acte de presentació del grup, per argumentar la necessitat de crear la plataforma. Al néixer, han tingut dos padrins: per una banda Les Agulles, el grup d’Ecologistes en Acció del Baix Llobregat-Garraf, centrat a Gavà. Per l’altra, Granollers en Transició.

Sobre el concepte de ‘transició’, Laguna va afirmar: “podem fer canvis a nivell personal, però n’hi ha que no podrem fer sols, per això ens hem d’ajuntar i autoorganitzar-nos”. L’objectiu final, per ell, acabaria anant molt més enllà del medi ambient: “Tenir una forma de vida menys centrada en tenir beneficis en pagar factures”. Noa Cando preguntava: “Volem una vida al servei de l’economia o una economia al servei de la vida?”. I l’altre membre del nucli impulsor, Raúl Vaos, afegia: “Sóc aquí perquè vull deixar a la meva filla un món millor”.

Una metxa que encén projectes

Des de Granollers en Transició els van explicar la seva filosofia: “No demanem permís a ningú: directament es fa”, va dir Oriol Guinart. Algunes iniciatives d’èxit són els horts comunitaris, les monedes complementàries, els tallers de reparació o una cooperativa de consum. La idea és ser “una metxa que encengui projectes que després funcionin sols”. És el cas d’una associació de foment de la bicicleta, que fa sortides perquè la gent s’acostumi a fer servir la bici com a mitjà de transport habitual.

El grup s’integrarà dins Ecologistes en Acció, un grup internacional amb seccions autònomes a Espanya i Catalunya “coordinats al territori”, va explicar Jaume Grau, de Les Agulles-Ecologistes en Acció de Gavà. “Nosaltres no ens quedem només a protegir l’ós polar com fan altres: anem a l’arrel del problema, que és el sistema polític en què vivim”, va afirmar. També s’alineen amb les tesis del decreixement: “És inviable mantenir el creixement actual a costa del planeta”.

Han lluitat contra la destrucció de l’únic corredor natural que queda entre el Garraf i el Delta, la construcció d’Eurovegas però també el Barçapark al Delta del Llobregat o l’enviament d’aigües fecals directes al mar. Totes són accions molt més en la línia reivindicativa que no pas en la de fer accions de canvi, tot i que també han fet altres de més propositives com crear un grup de consum ecològic i un altre de roba ètica.

Després de la primera reunió de presentació i presa de contacte, que va ser el 20 de gener, seguiran amb una segona trobada aquest diumenge 19 de febrer.

Recomanacions personalitzades