Les obres de consolidació del Molí comencen amb mesos de retard

L’AMB comença les actuacions necessàries per reforçar l’estructura de l’edifici del Molí, on anirà la nova biblioteca, i que pateix el risc de caure. L’actuació arriba mesos més tard del que estava previst. 

Imatge de les obres del Molí // Ajuntament de Molins de Rei

Imatge de les obres del Molí // Ajuntament de Molins de Rei

Al mes de febrer, mesos abans de les eleccions municipals, el govern municipal format per CiU i PSC presentava davant la premsa el projecte de la nova biblioteca Pau Vila, que se situarà a l’edifici del Molí. Un edifici que, després d’haver-se de clausurar el 2011 per perill de despreniments, va haver de ser sotmès a un tractament contra els tèrmits que es va haver d’allargar durant mesos. Però el procés per fer realitat una biblioteca sense consens polític i que preveu tenir-la finalitzada a finals del 2017 s’ha tornat a allargar en el temps.

A l’abril l’Ajuntament va executar la fase prèvia del projecte enderrocant, entre altres, l’edifici de la foneria en contra del que deien els informes històrics. Però des de l’abril fins ara la reforma del Molí ha estat aturada. La fase que tot just s’ha iniciat, responsabilitat de l’Àrea Metropolitnana de Barcelona (AMB), fa mesos que hauria d’haver començat. L’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), explicava ja al mes de novembre que hi havia un retard pels efectes dels “períodes electorals”.

Amb tot, i durant 10 mesos, es treballarà per consolidar les estructures de les naus A i B de l’edifici, que en el seu estat actual fan impossible la utilització del Molí. Amb un pressupost d’1,5 milions d’euros, també es reconstruirà la coberta, en aquests moments molt malmesa, i per on entren l’aigua i la humitat, dues de les causes principals de la degradació estructural. És un pas imprescindible per recuperar l’edifici.

“Tot i que ens hauria agradat que aquesta fase hagués pogut començar una miqueta abans el més important és que la reforma d’aquest edifici històric de la vila i la seva transformació en un equipament emblemàtic ja ha arrencat”, indica Joan Ramon Casals a través d’un comunicat. “Recuperem un patrimoni que estava en risc de runa i el convertim en una instal·lació destinada, principalment, a la cultura i el coneixement”, afegeix el regidor de Cultura, Xavi Paz (PSC). I és que la biblioteca, que recuperarà part del patrimoni històric, només ocuparà 2.425 m² dels 4.933 m² de tot l’edifici. La resta d’usos encara estan per decidir i no es descarten els processos de participació. El projecte en la seva totalitat requerirà una inversió de 4,56 milions d’euros.

 

Recomanacions personalitzades