Artur Mas llença a Molins de Rei l’oferta d’una llista conjunta amb les entitats sobiranistes pel 27 de setembre

Artur Mas marca l’agenda política nacional amb una conferència al teatre del Foment. El president de la Generalitat vol presentar-se a les eleccions del 27 de setembre amb una llista integrada per la societat civil i les entitats sobiranistes. Joan Ramon Casals aprofita per treure pit i atacar a Junqueras.

La conferència d'Artur Mas ha aixecat una gran expectació de públic i mediàtica // Elisenda Colell

La conferència d’Artur Mas ha aixecat una gran expectació de públic i mediàtica // Elisenda Colell

El Foment Cultural i Artístic continua sent l’escenari de cites polítiques històriques. Potser no n’hi ha per tant i la perspectiva del temps ho posa tot al seu lloc, però si l’any 2012 va ser en aquest teatre on la CUP va decidir presentar-se a les eleccions al Parlament amb David Fernández com a cap de llista, aquest 2015 ha estat Artur Mas qui ha vingut a donar una conferència en la que ha marcat el futur del seu partit pensant en les eleccions del proper 27 de setembre.

El futur de Convergència passa, segons Mas, per sumar forces i aglutinar en una llista electoral totes aquelles entitats sobiranistes que han sortit a manifestar-se durant les darreres diades de l’11 de setembre. Així, torna a posar sobre l’escenari la llista conjunta de la que es parlava fa uns mesos però ara ja sense altres partits polítics que s’han anat baixant del tren, sinó amb l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i altres. Després de dies especulant-se sobre el que alguns anomenaven la “llista del president”, Mas ha assegurat: “No penseu en la llista del president, penseu si cal en una llista amb el president, que és molt diferent”. Sense concretar gaire més, deixant la oferta de manera ambigua a l’aire, ha obert la incògnita de si ell encapçalaria la llista o no. “Poden comptar amb Convergència i assignar-me el paper que toqui”, ha assegurat.

El teatre del Foment Cultural i Artístic s'ha omplert a vessar // Elisenda Colell

El teatre del Foment Cultural i Artístic s’ha omplert a vessar // Elisenda Colell

Artur Mas durant el seu llarg discurs al Foment // Elisenda Colell

Artur Mas durant el seu llarg discurs al Foment // Elisenda Colell

Abans de llençar l’oferta de llista a les entitats, Mas ha fet un anàlisi de la situació actual i dels últims mesos i ha reconegut que el moviment independentista ha perdut força. En aquest sentit ha reconegut que la seva responsabilitat és “posar el turbo de la il·lusió del sobiranisme a dalt de tot perquè ha baixat una mica de revolucions, encara que el vehicle segueix funcionat”. Totes les apel·lacions al futur -paraula que estava a les pantalles i en relleu a l’escenari- han anat acompanyades de forts aplaudiments dels seus en un Foment ple, amb gent de peu als laterals i desenes de persones seguint-lo a través d’una pantalla al vestíbul.

El president també ha tingut paraules pels seus socis durant 37 anys, Unió Democràtica de Catalunya. Artur Mas ha explicat que el seu divorci es va aplaçar fins després de les municipals però ara ja era inevitable si volien demostrar que van de debò a unes eleccions del 27 de setembre que ha qualificat de plebiscitàries. “És la prova de que no estem per tonteries, hem posat la directa i anem de debò”, ha remarcat Mas.

Àmplia representació molinenca

La JNC ha desplegat diverses pancartes durant l'acte // Elisenda Colell

La JNC ha desplegat diverses pancartes durant l’acte // Elisenda Colell

Tot plegat ho ha fet en una sala plena de militants de Convergència vinguts dels diferents municipis del Baix Llobregat, així com diversos consellers del govern de la Generalitat i nombrosos càrrecs de l’executiva de Convergència Democràtica de Catalunya. En l’apartat local, a més de tots els regidors de CiU a Molins de Rei, hi havia membres d’ERC i de l’agrupació local de l’ANC, Molins de Rei per la independència. També s’ha pogut veure al president del BotMol, Jordi Vilaprinyó i l’actriu molinenca, Sílvia Bel. Entre un públic clarament convergent destacaven dos integrants de la llista de Molins Camina, que s’ho miraven tot plegat amb certa reticència.

Per als seus també ha tingut paraules Artur Mas, conscient dels efectes electorals que pot tenir l’aparició amb força de Podemos o possibles agrupacions d’esquerres el proper 27 de setembre. Qualificant-los com “els del sí se puede, el president de la Generalitat ha posat en evidència que evidentment no comparteixen reivindicacions. “Tenen anhel de justícia social però no trobareu discussió sobre els instruments per fer-la realitat”, ha valorat Mas, considerant que “sense eines ni instruments només es pot gestionar una autonomia amputada i ofegada”.

Joan Ramon Casals treu pit

L'alcalde Joan Ramon Casals durant el seu breu discurs // Elisenda Colell

L’alcalde Joan Ramon Casals durant el seu breu discurs // Elisenda Colell

Mentre Artur Mas ha emprat un to molt calmat durant la conferència que s’ha allargat al voltant d’una hora, Joan Ramon Casals s’ha encarregat d’obrir foc al Foment i ho ha fet guanyant-se nombrosos aplaudiments. No s’acostuma a veure amb to de míting a Casals però avui s’ha vingut amunt davant el seu cap i la seva gent. “Convergència avui és més forta i més lliure que fa una setmana”, ha etzibat aixecant forts aplaudiments del públic, després de definir el seu partit com “una nova Convergència, regenerada, que no és de dretes ni d’esquerres, que només té una ideologia: Catalunya i la seva gent”. Tot just una setmana abans, en el ple d’investidura com alcalde, es va qualificar a ell mateix de centre-esquerra.

Casals també ha tret pit de les fites que sempre treu a escena quan ha de parlar del municipi del que és alcalde. “Molins de Rei és capital de comarca referent en polítiques socials”, ha assegurat, per tot just després treure el seu tema estrella: “Som líders en reducció d’atur entre totes les ciutats de Catalunya”. Un cop més s’ha oblidat mencionar la lletra petita: ho és, però en ciutats d’una població determinada i en un període temporal molt concret. Sigui com sigui, el mateix alcalde ha qualificat el municipi com “referent en polítiques de drets socials i nacionals”.

Dards a Junqueras, confiança en Mas

Mas i Casals, poc abans de començar l'acte // Elisenda Colell

Mas i Casals, poc abans de començar l’acte // Elisenda Colell

Els dards dirigits a l’alcalde de l’altre costat del riu Llobregat, un altre clàssic, tampoc han faltat. “Sóc un alcalde independentista al Baix Llobregat, no me n’amago”, ha assegurat sense fer referència a Oriol Junqueras, a qui un cop més li ha recordat: “Sóc l’únic alcalde de la comarca que paga a la hisenda catalana, no com aquells que parlen tant i després no ho fan”. 

Casals ha aprofitat bé els minuts que ha tingut sobre el terreny de joc. Proporcionalment es podria arribar a dir que fins i tot ha aixecat més aplaudiments i ovacions que l’autèntic protagonista de la jornada. Una bona demostració del que pot arribar a fer qui alguns mitjans durant els darrers dies han qualificat com una de les promeses de CiU, ara ja CDC. “President, gràcies per haver donat esperança al país, ets la persona amb el seny i la rauxa necessaris per fer aquest país lliure. President, et seguirem a Ítaca; president, porta’ns a la independència”, ha conclòs Casals.

Recomanacions personalitzades