La CUP decideix a Molins de Rei presentar-se a les eleccions al Parlament

La CUP ha fet un pas històric i ha decidit presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya en una assemblea feta a Molins de Rei. Es confirma que no hi haurà representació molinenca a les llistes. El periodista David Fernàndez encapçala la llista de Barcelona. 

El Foment s’ha omplert per a l’esdeveniment // CUP

El Foment Cultural i Artístic ha protagonitzat aquest dissabte una imatge per als llibres d’història  l’assemblea nacional de la CUP que hi tenia lloc des de les deu del matí ha aprovat fer el salt a la política supramunicipal: la formació es presentarà a les eleccions del proper 25 de novembre.

I ho farà amb quatre llistes encapçalades per l’independent David Fernàndez a Barcelona, Lluc Salellas a Girona, Antonieta Jané a Lleida i Jordi Martí a Tarragona. Tal i com ha avançat Viu Molins de Rei, acompanyaran a Fernàndez a la llista els actuals regidors de Vic Georgina Rieradevall i a Vilanova i la Geltrú Quim Arrufat. En quart lloc concorrerà Isabel Vallet, militant gracienca originària de València, i en cinquè el regidor mataroní Xavier Safont. No hi haurà, doncs, presència molinenca en els primers llocs de la candidatura.

Tant el candidat gironí com el barceloní són periodistes. David Fernàndez ho és a la Directa. A més, és un veterà activista als moviments socials graciencs. A les darreres eleccions municipals, ja va concórrer com a independent a la llista de la CUP a Barcelona.

El número 1 de la llista, David Fernàndez, és periodista i activista social. Col·labora amb el setmanari La Directa i ha estat implicat en la lluita contra Eurovegas entre altres moviments

La decisió de presentar-se a les eleccions catalanes ha estat presa ràpidament i no ha requerit llargs debats tot i la presència de 650 persones, entre elles els 500 militants amb dret a vot. De fet, ha culminat d’aquesta forma una sèrie d’assemblees que la CUP havia organitzat en els darrers dies arreu de Catalunya  i en la qual gran part del miler de persones que, segons l’organització, hi van participar, es van decantar per fer el pas. Gran part de l’assemblea s’ha dedicat, doncs, a debatre i aprovar les línies programàtiques i estratègiques amb què la CUP acudirà als comicis així com les llistes. Un cop aprovades s’ha procedit a votar si es fa el salt. La votació s’ha fet sense que pràcticament hi hagués debat previ.

Amb aquesta decisió la CUP culmina el debat sobre la conveniència de fer el salt a la política catalana que va esperonar l’èxit aconseguit a les darreres eleccions municipals, on la formació va multiplicar el seu nombre de regidors no només a Molins de Rei, on va passar d’un a quatre i va esdevenir líder de l’oposició, sinó també a d’altres poblacions.

El març d’enguany, a Reus, l’assemblea del partit va obrir la porta a presentar-se al Parlament, però no preveia tancar el debat fins el proper 2013. L’anunci d’Artur Mas d’avançar les eleccions ha precipitat el debat, i la CUP ha premut l’accelerador.

Fernàndez, Salellas, Jané i Martí a la recepció del Foment Cultural i Artístic // Bertran Cazorla

Reivindicar els Països Catalans i nacionalitzar la banca 

‘CUP-alternativa d’Esquerres’, serà el nom oficial de la candidatura, que mirarà de sumar més independents, com Fernàndez, i també “altres partits d’esquerra”, segons ha explicat un cop acabada l’assemblea el regidor molinenc i membre del secretariat nacional Albert Botran. Botran ha indicat que les negociacions amb aquestes forces són obertes i, per tant, encara no ha avançat cap aliança. Per ara ha transcendit que l’activista de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca Ada Colau ha descartat formar part de les llistes.

De moment la CUP ja té esbossades les llistes i també 18 punts que marcaran les línies generals del seu programa, així com les línies d’actuació que seguiran els eventuals diputats. Entre aquestes línies, a banda de la petició de la independència, ressalta la reivindicació dels Països Catalans en un moment en què el debat sobiranista se centra en el Principat. També aspectes econòmics com la proposta de nacionalitzar la banca o la demanda d’una renda bàsica universal. “Volem que la independència serveixi per a la transformació social”, tot “redistribuint la riquesa i el treball”, ha resumit Botran. En l’apartat de defensa del territori, destaca la postura a favor d’una moratòria urbanística i, també, l’aposta de “desnuclearitzar” Catalunya, és a dir tancar Ascó i Vandellòs.

Botran ha indicat que la primera barrera que hauran de superar els militants de la formació per accedir al Parlament és reunir els aproximadament 5.000 avals que ha de presentar una candidatura com la seva. Aquest dissabte ja n’han estat recollint a Molins de Rei, i Botran s’ha mostrat confiat en poder reunir els que falten, tot assenyalant que la concurrència a l’assemblea de Molins de Rei, molt alta, demostra que la formació està bolcada.

La barrera clau que haurà de superar un partit que en les passades eleccions locals va aplegar 65.376 vots (més de tres cops la població de Molins de Rei), però, és la d’assolir el 3% de vots necessaris per optar a un escó. “L’objectiu no és aconseguir una força concreta”, ha declarat Botran, sense especificar més.

Aquests vots van demostrar, segons el candidat Fernàndez “que hi havia una indignació nacional i social”. Fernàndez ha parlat del “frau de l’Estatut que va ser una autèntica presa de pèl a la sobirania popular” i del “frau de la Transició” per afirmar que la CUP vol “ser la veu d’un sector exclòs” .

Recomanacions personalitzades