Iniciativa i MES conflueixen en una candidatura

Moviment d’Esquerres (MES), partit integrat per exsocialistes que es declaren sobiranistes, es presentarà a les eleccions municipals de forma conjunta amb Iniciativa per Molins de Rei. Els representants de la nova formació ocuparan els números 4 i 9 de llista electoral.  

Rafel Bellido (Iniciativa), Mercè Ferrer (Iniciativa) i Manel Monllaó (MES) signant el pacte // Jose Polo

Rafa Bellido (Iniciativa), Mercè Ferrer (Iniciativa) i Manel Monllaó (MES) signant el pacte // Jose Polo

A finals del mes de febrer Iniciativa, PSC, MES i Procés Constituent signaven un document de compromís ètic elaborat en diferents jornades de treball de l’anomenat Grup Promotor de la Confluència Social de les Esquerres, plataforma impulsada per diferents ecosocialistes a finals del 2014. Després d’aquell acord, dues formacions, Iniciativa i MES, han confluït per presentar-se de forma conjunta a les eleccions municipals del 24 de maig.

La candidatura Iniciativa per Molins de Rei – Moviment d’Esquerres (MES) seguirà encapçalada per l’ecosocialista Pere Garcia però tindrà dues persones de l’escissió sobiranista del PSC, partit que a Molins de Rei acull persones independentistes en posicions destacades de la seva llista, en els números 4 i 9.

“El pacte respon a la tradició d’Iniciativa”, ha assegurat el coordinador de la formació ecosocialista, Rafa Bellido, en roda de premsa. Com a exemple d’aquesta tradició, Bellido ha comparat el pacte amb els que la formació va fer amb Esquerra Nacionalista des del 1991 fins al 2011 i que els va dur a encapçalar cinc governs municipals.

Manel Monllaó, qui ja havia estat regidor pel PSC i que ara és a MES, formació que a Molins de Rei té 20 militants i amics del partit segons els seus responsables, assegura que s’han superat “les diferències personals, que no ideològiques, per fer un Molins de Rei amb sensibilitat cap als problemes de les persones”. “El marc de MES és la unitat de l’esquerra per formar alternatives de govern”, indica Monllaó, qui també forma part de l’executiva nacional del seu partit pràcticament acabat de néixer.

“Després de mesos d’un treball per la confluència estem contents d’arribar a aquest acord”, ha afegit la també coordinadora d’Iniciativa, la regidora Mercè Ferrer. De fet l’acord s’ha definit com “l’inici d’un camí”. “Tota la feina feta al grup de la confluència pot facilitar acords per formar governs”, ha indicat Bellido.

Pere García, candidat d'Iniciativa, i Lluís Carrasco, portaveu del partit al ple, observen la signatura de l'acord // Jose Polo

Pere García, candidat d’Iniciativa, i Lluís Carrasco, portaveu del partit al ple, observen la signatura de l’acord // Jose Polo

Un pacte que es repeteix a nivell comarcal

La unió entre Iniciativa i MES va més enllà de Molins de Rei, com a mínim a escala Baix Llobregat. Si bé és cert que a tot Catalunya aquesta formació que compta amb el suport de diferents figures destacades del socialisme com Montserrat Tura, Marina Geli o Jordi Martí està arribant a acords amb altres partits com ERC, a la comarca el pacte és, per àmplia majoria, amb Iniciativa. Hi haurà presència de membres d’aquest partit en set municipis i a les poblacions més destacades, com Castelldefels, Esplugues i Sant Boi, aniran amb els ecosocialistes. Fins i tot, la cap de llista de Cervelló serà de MES tot i encapçalar una candidatura conjunta amb els ecosocialistes.

Còmodes amb el sobiranisme 

Des d’Iniciativa i MES no es va deixar clar si signarien els compromisos de l’ANC, com estan fent les candidatures independentistes a Molins de Rei, però els ecosocialistes van deixar clar que es senten “molt còmodes” pactant amb un partit sobiranista. “Nosaltres defensem l’autodeterminació dels pobles, com ho feia tot el socialisme als anys 70”, ha afegit Monllaó.

Recomanacions personalitzades