Esquerra Nacionalista de Molins de Rei no es presentarà a les municipals del 2015

El partit polític Esquerra Nacionalista de Molins de Rei, integrat actualment dins de la coalició Esquerres per Molins de Rei, no es presentarà a les properes eleccions municipals. El seu líder, Jordi Romeu, posarà punt i final a una llarga trajectòria a la política local. El partit donarà suport a la candidatura d’ERC encapçalada per Jordi Juárez.

La moció presentada per Esquerres va ser defensada per Jordi Romeu // Arxiu - David Guerrero

Jordi Romeu durant la presentació de la candidatura conjunta amb ERC a les passades municipals //  David Guerrero

L’assemblea d’Esquerra Nacionalista de Molins de Rei (ENMR) ha decidit, per unanimitat dels seus membres, no concórrer a les properes eleccions municipals. Després de 28 anys, formant candidatura amb ERC en dos ocasions i amb ICV en cinc, la formació independentista local deixarà d’estar present al consistori.

El líder del partit, Jordi Romeu, actualment regidor a l’oposició amb la coalició Esquerres per Molins de Rei, posarà d’aquesta manera punt i final a una llarga trajectòria política a l’Ajuntament, on va formar part del govern municipal amb la coalició Iniciativa i Esquerra per Molins de Rei.

Finalitza així la història d’una formació independentista de caràcter local que va ser constituïda poc després de les eleccions municipals de 1987, quan van aportar el primer regidor independentista de l’Ajuntament de Molins de Rei. La primera vegada que es van presentar a unes municipals ho van fer en coalició amb ERC i van estar a l’oposició. A les següents eleccions van formar la coalició Iniciativa i Esquerra per Molins de Rei que tants bons rèdits els hi va donar. Esquerra Nacionalista per Molins de Rei va assumir càrrecs de poder al govern municipal durant els cinc mandats que van comptar amb Josep Janés primer i Ivan Arcas després com alcaldes.

Molts anys de govern i un trist final

Jordi Romeu (ENMR), Toni de la Flor (ERC), Salvador Castellví (ENMR) i Víctor Puntas (ERC) a la signatura de la coalició // Esquerres per Molins de Rei

Jordi Romeu (ENMR), Toni de la Flor (ERC), Salvador Castellví (ENMR) i Víctor Puntas (ERC) a la signatura de la coalició // Esquerres per Molins de Rei

En aquest temps Esquerra Nacionalista de Molins de Rei va aportar 4 regidors: David Asensi, Núria Garriga, Joan Sàbat i, l’últim, Jordi Romeu. Aquests van tenir responsabilitats importants a les regidories de Finances, Promoció Econòmica, Fira de la Candelera, Via Pública, Governació, Cultura, Educació, Cooperació Internacional, Joventut i Dona. En el comunicat publicat per informar de la decisió presa pel partit, valoren que Esquerra Nacionalista de Molins de Rei “ha participat de manera directa i efectiva en la transformació i modernització que ha viscut el propi Ajuntament i l’estructura urbana, els equipaments, instal·lacions i els diferents serveis municipals en aquests darrers 20 anys”.

Quan ja es veia venir la fi d’Arcas i el tripartit d’Iniciativa amb ERC i CiU, Jordi Romeu va amenaçar amb dimitir l’any 2009 i finalment Esquerra Nacionalista va abandonar la coalició amb Iniciativa a pocs mesos de les eleccions del 2011 (el mateix Romeu ho explicava en el seu primer article d’opinió dels molts que ha escrit en aquest mitjà). Tres setmanes després, Jordi Romeu anunciava que formaven una nova coalició, en aquest cas amb ERC, convertint-se en Esquerres per Molins de Rei. També llavors ho justificava en un article a Viu Molins de Rei. El resultat va ser nefast, la pròpia Esquerra Nacionalista ho reconeix ara. “El projecte renovador d’Esquerres per Molins de Rei no va comptar amb el suficient suport de l’electorat molinenc i no va poder dur a terme un programa de regeneració política que l’Ajuntament i la vila necessitaven”, asseguren en el comunicat.

Pocs mesos després de quedar-se amb dos regidors, el cap de llista, Víctor Puntas, s’apartava del seu lloc. Va ser llavors quan Esquerra Nacionalista de Molins de Rei, en la figura de Jordi Romeu, va liderar la coalició amb tenacitat i feina continua des de l’oposició. Tot i això, des d’ERC mai s’ha acabat de compartir la feina de Romeu i s’ha anat donant major pes a la regidora que va entrar en el lloc de Puntas, fins fer a Sílvia Guillén portaveu del grup municipal, apartant a Romeu, justificant-se en el procés de renovació del partit. La relació entre ERC i Esquerra Nacionalista en els últims mesos ha estat especialment complicada, arribant al punt de difondre notes de premsa des d’ERC obviant al grup municipal amb Esquerra Nacionalista.

Suport a Jordi Juárez

Jordi Romeu (al fons) ja va passar a un segon pla durant la visita d'Anna Simó a la passada Fira de la Candelera // David Guerrero

Jordi Romeu (al fons) ja va passar a un segon pla durant la visita d’Anna Simó a la passada Fira de la Candelera // David Guerrero

Esquerra Nacionalista anuncia que plega però no s’estalvia les crítiques al govern actual format per CiU i PSC. Per ENMR, aquest govern “practica una política d’aparador per amagar la seva deficient gestió i actua sense compromís, projecte ni horitzó, sense diàleg ni transparència i amb una malaltissa autocomplaença”. Per al partit de Romeu, la continuïtat d’aquest govern “pot comprometre i hipotecar amb decisions imposades, precipitades i sense cap rigor, el futur de Molins de Rei”.

Esquerra Nacionalista reconeix que la seva il·lusió fa tres anys hauria estat una candidatura unitària dels partits independentistes (Esquerres, la CUP i Solidaritat). Conscients de que aquesta idea ningú se la planteja per al 2015, el partit que no es presentarà a les properes municipals ja ha anunciat que diposita en el cap de llista d’ERC, Jordi Juárez, la seva confiança. “La vila segueix necessitant nous lideratges, noves visions i noves formes de fer política basades en els valors republicans”, apunta l’assemblea d’Esquerres Nacionalista de Molins de Rei.

En aquest sentit, el partit aposta per Juárez i un nou projecte d’ERC“amb un equip renovat, capacitat, integrador de les diferents sensibilitats de l’independentisme progressista i apassionat per la vila i la seva gent”. ERC prepara un projecte que es desprèn de marques blanques i aprofitarà la força de l’onada independentista que beneficiarà a les seves sigles captant votants en clau nacional que ni s’hi fixaran en el cap de llista.

Recomanacions personalitzades