Els candidats a liderar Iniciativa marquen perfil propi abans de les primàries

Josefina Pérez i Pere Garcia ensenyen totes les seves cartes en un acte previ a la celebració de les eleccions primàries per escollir el cap de llista d’Iniciativa. El procés de votacions finalitza dimecres a la tarda. 

Pere Garcia, exposant el seu projecte // Elisenda Colell

Pere Garcia, exposant el seu projecte // Elisenda Colell

Una vintena de persones es van reunir el dilluns a la seu d’Iniciativa per Molins de Rei amb els dos candidats a comandar les llistes del partit a les properes eleccions municipals per conèixer de primera mà els seus projectes. De fet, va ser històric: el primer debat de candidatures que es feia al partit perquè en altres processos de primàries només es va presentar un únic candidat. En aquesta ocasió el procés de votació, que s’ha allargat durant dos dies, acabarà el dimecres a les sis de la tarda.

L’ocupació, el gran tema

Josefina Perez va centrar el debat sobre la lluita contra l’atur en dos pilars: incentivar el cooperativisme empresarial i apostar per la formació, tant en les persones de més de 45 anys com entre el jovent que no troba feina. Per la seva banda, Garcia va remarcar la necessitat de crear un “pla de xoc per les persones de més de 50 anys aturades de llarga durada” i establir vincles estratègics amb Sant Feliu de cara a fer més atractiu el polígon industrial del Pla.

Els plans d’ocupació municipals també van ser rebatuts pels dos candidats. “No són la solució per incentivar el treball”, afirmava Peréz, qui incidia en que “cal ajudar al comerç localque genera llocs de treball”. Garcia defensa la necessitat de crear escoles taller i baixar els sous dels càrrecs municipals que precisament Ivan Arcas va pujar quan era alcalde. Tots dos candidats coincidien en assenyalar la “poca transparència” dels plans d’ocupació de l’equip de govern actual, comprometent-se a solucionar la situació.

Pel que fa al comerç local, ambdós van erigir-se com a grans defensors del consum de proximitat. Pere Garcia, a més, afegia que “cal tornar a ser el centre del comerç del Baix Llobregat” peatonalitzant al màxim el Centre Vila, generant més bosses d’aparcament i obrint els patis de les escoles per als infants perquè s’hi puguin desenvolupar activitats.

Plans per activar l’ecologisme

Pérez recordava que cal una vila “ambientalment més sostenible”. L’aspirant a candidata ecosocialista va centrar-se en dos temes a millorar: la gestió del cicle de l’aigua i la gestió de residus. Per la seva part, Garcia va destacar diferents propostes per treballar per l’autosuficiència del municipi: fer auditories energètiques de l’Ajuntament, elaborar una nova ordenança solar i millorar les portes d’accés a Collserola. D’altra banda també va subratllar que vol impulsar els vehicles elèctrics i establir punts de carrega públics a tot el poble per aquest tipus de vehicles, alhora que reclama la redacció d’un pla director de la bicicleta que permeti circular en dues rodes a tot el municipi de manera reglada.

Les polèmiques plaques solars també van aparèixer al debat. Pérez va criticar la sociovergència sense entendre perquè han esperat tota la legislatura per connectar-les. En canvi Garcia, que va admetre que les plaques es fan ombra entre elles, va sentenciar que cal seguir apostant per aquestes formes d’energia, instal·lant panells solars als terrats de les naus industrials del polígon El Pla.

L’estat del benestar, una aposta

Tots dos polítics van marcar perfil progressista fent una aferrissada defensa de l’Estat del Benestar i mostrant-se en contra de les retallades. Pere Garcia opta per crear un pla de rescat social que garanteixi sostre, energia i alimentació a tots els molinencs. “No podem contribuir a que hi hagi gent buscant als contenidors”, afegia.

En aquesta línia, Pérez va destacar que cal “lluitar contra la pobresa energètica” sense cap proposta en ferm. En polítiques d’educació, a més, Garcia va destacar la necessitat de garantir l’oferta de les escoles bressol i exigir a la Generalitat el pagament del finançament pertinent.

La mobilitat accessible, el tret definitori de Pere Garcia

Garcia va marcar perfil propi proposant vàries mesures de cara a l’arranjament de la via pública. Per una banda, millorar els passos sota la via del tren que va qualificar com a “insegurs i foscos”, però també peatonalitzar el Centre Vila i repensar l’avinguda València, fent que sigui “accessible per passejar-hi”. Una altra de les apostes de Garcia és la municipalització de serveis, creant una empresa pública que s’encarregui del dia a dia del municipi en temes com l’enllumenat, el clavegueram o la jardineria, en comptes de fer-ho a través d’empreses privades com actualment.

L’ecosocialista, que té un taller de reparació de cotxes al barri del Canal, va recordar la “manca d’incentius” que es donen als comerços dels barris perifèrics. Pérez va intervenir en aquest debat per explicar que els barris estan “totalment abandonats pel govern” i exposant que cal “connectar de nou amb les seves necessitats i saber què passa”.

Més participació, el reclam de la candidata

L'alcaldable per Conellà, Arnau Funes, va moderar el debat // Elisenda Colell

L’alcaldable per Conellà, Arnau Funes, va moderar el debat // Elisenda Colell

Josefina Pérez va marcar perfil propi amb la seva aposta per la regeneració democràtica al municipi. En primer lloc, creant un pla d’acció municipal participatiu, que hauria de generar mecanismes per escoltar la veu de la ciutadania. D’altra banda, va assegurar que, en comptes de fer audiències públiques dels pressupostos un cop s’han aprovat com fa el govern actual, s’haurien de fer trobades abans que es prenguin les decisions. A més, la candidata es va comprometre a sotmetre a votació popular tot aquell projecte municipal que el seu finançament es recolzi, en un 50% o més, en endeutament.

A part de donar veu als ciutadans amb consultes populars, Pérez també vol fer canvis en el panorama comunicatiu molinenc per aconseguir “més pluralitat”. Si ella fos escollida com alcaldessa, tots els mitjans públics de l’Ajuntament serien gestionats des d’un òrgan que estaria integrat per experts en comunicació, membres de moviments socials i partits polítics.

Sembrar per confluir

Una de les intervencions del públic va deixar clar als assistents que aquests quatre anys que els esperen han de ser un moment per sembrar simpaties de cara a crear un front unitari d’esquerres. “No descartem cap possibilitat de suma ni projecte comú” afirmava Josefina Pérez. “Sinó, estem perduts”, afegia. Garcia també es va comprometre a “seguir amb la confluència fins a últim moment” tot i que va voler deixar clar que no està d’acord en barrejar les sigles del partit, al·legant que “tenim trajectòria i un projecte polític que segueix viu”.

El públic assistent, que va exposar els sueus dubtes als candidats  // Elisenda Colell

El públic assistent exposant els seus dubtes als candidats // Elisenda Colell

Parlant d’aliances o coalicions electorals, els dos candidats van mostrar la seva simpatia cap el Moviment d’Esquerres (MES), el partit nascut com una escissió del PSC en clau sobiranista, comandat per Manel Monllaó a Molins de Rei. De fet, el mateix Monllaó es va deixar veure en primera fila a l”acte de presentació de la candidatura dels ecosocialistes.

Recomanacions personalitzades