El Molí es rehabilitarà per acollir la nova biblioteca

L’equip de govern treballa amb un projecte per restaurar l’edifici històric del Molí i reconvertir-lo en la nova biblioteca Pau Vila. El projecte, que ja s’ha presentat als grups de l’oposició, té un cost de 3,3 milions d’euros. Les obres podrien començar a finals d’any. Abans, s’ha de dur a terme un profund tractament antitèrmits a l’edifici.

Els edificis complementaris a la nau central del Molí seran enderrocats // Jose Polo

Els edificis complementaris a la nau central del Molí seran enderrocats // Jose Polo

Si tira endavant el pla de l’equip de govern, la nova biblioteca Pau Vila tindrà 1.700 metres quadrats repartits entre la planta baixa i la primera planta de la nau central del Molí. Es multiplicaria així per quatre l’espai de l’actual biblioteca. El projecte de restauració de l’edifici històric del Molí, que ja s’ha presentat als grups de l’oposició, ha estat redactat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i ja compta amb un estudi tècnic i econòmic preliminar.

Aquests treballs previs indiquen que els edificis complementaris a la nau central que es veuen en primer terme a la fotografia que acompanya aquesta informació seran enderrocats. El que es mantindrà serà la totalitat de la nau central, que ocuparà en part la biblioteca. Més enllà de la planta baixa i la primera planta on s’ubicarà la biblioteca, el segon i tercer pis del Molí ofereixen 2.500 metres quadrats més que es reservaran per altres usos com podrien ser dependències municipals. Aquesta és la intenció del govern municipal però no es descarten altres opcions per aquest espai.

El projecte global té un cost estimat de 3,3 milions d’euros i un termini d’execució proper als tres anys. El finançament sorgirà principalment d’aportacions d’altres administracions com la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament haurà de fer-se càrrec d’un milió d’euros aproximadament, el que obligarà al consistori a endeutar-se per fer front a la seva part.

L'edifici del Molí s'haurà de sotmetre a una important rehabilitació // Jose Polo

L’edifici del Molí s’haurà de sotmetre a una important rehabilitació // Jose Polo

Amb el projecte presentat es descarta definitivament la proposta de l’anterior equip de govern format per Iniciativa, ERC i CiU, que plantejava construir una nova biblioteca a la plaça de la Llibertat amb un pressupost superior als 10 milions d’euros. Ja en aquell moment CiU es va desmarcar dels seus socis de govern i apostava pel Molí com emplaçament de la nova biblioteca, sumant-se a la idea defensada des d’un primer moment pel PSC.

Tres anys després d’ocupar de manera important la campanya electoral, l’ara primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), indica que des de l’inici del mandat han “treballat per fer viable el projecte per construir una nova biblioteca”. La solució que es tirarà endavant –ubicar la biblioteca dins del Molí- permet abaratir costos i, a la vegada, salvar un edifici industrial. Aquesta era la proposta que sempre hem defensant nosaltres, perquè sempre hem cregut que el Molí suposa la transició d’un passat industrial de la vila al futur que és la societat del coneixement i la biblioteca n’és un bon exemple”, indica el líder socialista a Molins de Rei.

Tractament contra els tèrmits

L'estructura del Molí es troba molt afectada i al seu interior hi ha risc de despreniments // Jose Polo

L’estructura del Molí es troba molt afectada i al seu interior hi ha risc de despreniments // Jose Polo

Per poder tirar endavant el projecte del Molí calia saber si era viable econòmicament la seva restauració, ja que un dels primers problemes que es va trobar el PSC al accedir a l’alcaldia va ser un Molí que es queia a trossos que va haver de ser tancat per perill de despreniments. Xavi Paz assegura que els resultats inicials de l’estudi que l’Ajuntament va encarregar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona els van preocupar seriosament. “L’estudi deia que l’edifici estava molt tocat, que el cost de rehabilitar-lo seria molt car i per tant estàvem amb la mateixa situació que a la plaça de la Llibertat”, explica Paz. Un cop finalitzat l’estudi els tècnics conclouen que “s’ha d’actuar però els costos no seran massa elevats”.

Per això, des de fa unes setmanes s’estan realitzant treballs de sanejament de l’edifici amb un tractament antitèrmits per assegurar l’estructura de l’edifici, molt tocada en algunes parts. Aquesta actuació té una durada de pràcticament un any i costarà 40.000 euros a l’Ajuntament. Durant aquest període, mentre es lluita contra els tèrmits, s’aprofitarà per redactar el projecte executiu de l’obra. Si es compleixen els terminis, a finals del 2014 podrien començar les obres.

Recomanacions personalitzades