Un bon sermó dóna el tret d’inici a la 163a Fira de la Candelera

Coca de la Candelera

El pregó de la 163a Fira de la Candelera, a càrrec del mossèn de la parròquia de Sant Miquel, Xavier Aymerich, es converteix en un sermó ple de referències religioses que relata com una persona de fora de Molins de Rei coneix la Fira de la Candelera.

El mossèn, amb americana i camisa, durant el seu discurs // Elisenda Colell

El mossèn, amb americana i camisa, durant el seu discurs // Elisenda Colell

El pregó de la 163a Fira de la Candelera es va convertir en un bon sermó a càrrec de mossèn de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Molins de Rei, Xavier Aymerich. L’elecció del pregoner d’aquesta edició no va deixar indiferent a ningú i, fins i tot, va crear alguna controvèrsia dins del propi Comitè Executiu de Fira. Preguntat per Viu Molins de Rei, l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), va justificar la decisió afirmant que “l’Església és una de les entitats que més han col·laborat tradicionalment amb la Fira de la Candelera”. Així doncs, aquesta elecció era una manera d’agrair els serveis prestats segons l’alcalde.

Aymerich va ser el protagonista d’un acte marcat per la sobrietat, lluny dels gran desplegament tècnic i artístic exhibits només una setmana abans als premis de Ràdio Molins de Rei. El Foment Cultural i Artístic es va mig omplir de públic en una nit on només la feina del grup Kdos Teatre, simulant entre altres coses ser peregrins estrangers que venien a veure al seu ídol “Mr. Aymerich”, va donar-li un toc de color a l’assumpte.

Dèiem que el pregó es va convertir en un bon sermó i és que el cert és que Aymerich no va estar pas malament. “Era una aposta arriscada escollir-me a mi ja que això es podia semblar més a un sermó que a un pregó”, va ironitzar a l’inici del seu discurs. Així va ser, però ningú pot dir que ell no va avisar. Amb veu ferma i clara, el mossèn va traçar tot seguit un bon paral·lelisme comparant Molins de Rei amb el seu Sant Andreu del Palomar natal, quan encara no formava part del terme municipal de Barcelona durant la seva infància.

El mossèn va continuar explicant com va conèixer el municipi i la Candelera ara fa cinc anys, en el moment d’arribar a Molins de Rei. “Ben aviat se’m van treure tots els prejudicis que portava sobre l’Àrea Metropolitana”, va assegurar abans de fer un esment a la vida associativa molinenca a través d’entitats com els Pastorets, els Matossers, el Camell o l’esplai MIB. Acabant les referències dedicades al poble, Aymerich es va abraçar a la rabiosa actualitat per afirmar que no entén com “Santa Creu d’Olorda forma part del terme municipal de Barcelona”. No hi ha veus discordants a que Santa Creu formi part de Molins i l’Ajuntament ja està treballant en aquest aspecte.

“La Fira esdevé el centre del món o, com a mínim, el centre del nostre món”, així va començar Aymerich a parlar de la Candelera. Buscant la complicitat del públic va reconèixer que va descobrir el verb firar-se i la coradella en el seu primer contacte amb aquesta. Va aprofitar el fet que el nom de la festivitat té un orígen religiós per afirmar que “no podem renunciar a les nostres arrels cristianes”. “María porta una candela a la mà, ella és la llum”, va afirmar fent palès el que ell mateix pronosticava: el pregó es convertia en sermó. Un parell de referències a l’evangeli segons Sant Lluc ho van acabar de confirmar. Era previsible.

La tesi del sermó no era pas dolenta: “la Fira és una oportunitat per gaudir de les relacions humanes”, afirmava arribant al final de la intervenció. “Hem de buscar la germanor, com hem fet amb els companys de la comunitat islàmica”, va reflexionar recordant l’insòlit gest de l’Església al mostrar-se disposada a cedir en lloguer un local pels musulmans del municipi. Aymerich va aportar la visió d’un nou molinenc que s’involucra de ple amb la Candelera i les seves intervencions van ser, majoritàriament, interessants.

Xavier Aymerich fent de pregoner de la 163a Fira de la Candelera // Elisenda Colell

Xavier Aymerich fent de pregoner de la 163a Fira de la Candelera // Elisenda Colell

“Un exemple de com s’han de fer les coses”

Kdos teatre Pregó Fira de la Candelera 2014

Kdos Teatre bromejant amb els assistents al pregó // Elisenda Colell

El pregó del mossèn va ser l´últim parlament de la nit però no pas l’únic. Joan Ramon Casals va assegurar prèviament durant el seu discurs que la Fira de la Candelera és “un exemple de com s’han de fer les coses”. L’alcalde va aprofitar l’ocasió per presumir d’alguns aspectes impulsats per l’Ajuntament, com el Consell de Seguiment de la Crisi Econòmica, els últims pressupostos o l’ajut de 800 euros als nous autònoms.

El regidor de Fira, Joaquim Martí (CiU), va començar el seu discurs fent recordant el 25è aniversari de la Colla de Diables de l’Agrupa i el centenari de la Guàrdia Urbana, àrea que ell dirigeix. “Els sons de la Fira estaran enguany arreu”, va afirmar Martí, qui després va fer un exhaustiu repàs dels actes que es faran com si d’una lectura del programa es tractés.

La Coca de la Fira 

La nit va acabar dolçament gràcies a la presentació de la La Coca de la Candelera, una creació de la Pastisseria Cardona que tots els assistents a l’esdeveniment van poder tastar. Amb una recepta feta a base d’ingredients que es poden trobar tradicionalment a la Candelera, la coca, que es pot adquirir durant aquest dies a l’establiment situat al pati del Palau, destaca tenir un gust dolç i alegre i una textura cruixent que la fan totalment recomanable i la converteixen en un nou element del que gaudir a nivell gastronòmic durant els dies de Fira.

[sam id=”35″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades