Jordi Molet, Jordi Costa, Lluís Posada, Santi Prat i Jordi Arbiol són reconeguts als Premis Ràdio Molins de Rei

Els Premis Ràdio Molins de Rei consoliden el format de la gala d’entrega i reconeixen a diversos molinencs que han destacat en la seva trajectòria professional en diferents àmbits durant els últims anys. El jugador d’hoquei Jordi Molet és l’escollit per votació popular com Molinenc d’Honor.

Els Premis Ràdio Molins de Rei han reconegut un any més el bo i millor del municipi, tot i que enguany també han posat la mirada a l’exterior, tant en el premi Comunicació com en el reconeixement al Molinenc d’Honor, que finalment va recaure en el jugador d’hoquei Jordi Molet, actualment resident a Cronenberg (Alemanya) i absència destacada de la nit.

L’entrega de premis es va fer el passat divendres en una gala de factura professional al Foment Cultural i Artístic que va aplegar a més d’un centenar de persones. El desenvolupament de l’entrega de premis va ser impecable, sense grans focs d’artifici però amb música en directe i una escenografia que combinava la sobrietat amb tot allò necessari. Es notava que una part important del pressupost que l’Ajuntament destina a la ràdio es dedica a l’entrega dels premis, allà on tothom es pot lluir, lluny de l’estudi de ràdio, potser menys glamurós però molt més important i necessari.

Més enllà del reconeixement al Molinenc d’Honor, diversos jurats especialitzats en cada categoria van entregar els set premis corresponents: Jordi Arbiol (Innovació), Santi Prat Casas (Esport), Lluís Posada (Cultura), Jordi Costa (Comerç i Petita Empresa), Càritas Diocesana (Solidaritat i Acció Cívica) i Programa de Qualificació Professional Inicial (Educació).

Els guanyadors, el jurat i els organitzadors es van fer una foto de família al finalitzar la gala d'entrega dels premis // Jordi Julià

Els guanyadors, el jurat i els organitzadors es van fer una foto de família al finalitzar la gala d’entrega dels premis // Jordi Julià

 

Molinenc d’Honor: Jordi Molet

La mare de Jordi Molet va recollir el premi en nom del seu fill, a Alemanya // Jordi Julià

La mare de Jordi Molet va recollir el premi en nom del seu fill, que es troba actualment a Alemanya // Jordi Julià

La categoria de Molinenc d’Honor, l’únic que no s’escull pel sistema de jurat, sinó per les votacions populars, va recaure en Jordi Molet, actualment jugador i director tècnic del planter de l’equip alemany d’hoquei RSC Cronenberg. Molet va començar a jugar a hoquei al col·legi Sant Miquel, va passar per les categories inferiors del FC Barcelona i va acabar desenvolupant gairebé tota la seva carrera al Reus, amb qui va guanyar una OK Lliga, el Campionat del Món de clubs, una Lliga Europea i una Copa Intercontinental.

Els compromisos professionals a Alemanya del guanyador del premi van impedir-li recollir personalment el premi. La seva mare va ser l’encarregada de rebre’l i llegir unes paraules escrites pel seu fill. Demanant disculpes per la seva absència al tenir competició europea amb el seu equip al dia següent, Molet -a través de la veu de la seva mare- va reconèixer: “Només he intentat fer la meva feina amb la màxima dedicació i compromís, aquest guardó em farà continuar treballant en la mateixa línia”. L’esportista va mostrar el seu orgull per rebre aquesta distinció i va mostrar respecte i admiració per la resta de nominats al premi. “Rebo aquest guardó amb emoció i gratitud, i em considero encara més vinculat que mai a la nostra vila”, va concloure la seva missiva.

Les votacions que van proclamar guanyador a Molet es van realitzar a través d’un sistema de votació per internet en el que l’Ajuntament es va gastar 2.000 euros. Tot i això, davant la dificultat de registre detectada i la bretxa digital amb el principal grup generacional d’oients de la ràdio local, durant els últims dies es van obrir telèfons per recollir vots d’una manera més artesanal i pròpia del segle passat. En total es van rebre al voltant de 700 vots.

La diferència que va donar el premi a Molet va ser molt ajustada: només 6 vots de diferència respecte al segon classificat. Concretament Molet va aconseguir 181 vots, el 25,9% del total. En segona posició va quedar Jesús Jiménez Colás, fundador del MIB i col·laborador de l’Església, amb el 25,1% dels vots (175). Ja més per darrera van quedar Josep Artés (20’1%), Rosa Florenza (11’7%), Cristina Pla (8’9%) i Jordi Anducas (8’3%).

 

Premi Innovació: Jordi Arbiol

El científic Jordi Arbiol va rebre el premi Innovació 2013 // Jordi Julià

El científic Jordi Arbiol va rebre el premi Innovació 2013 // Jordi Julià

El científic Jordi Arbiol, que treballa especialment en el camp de la nanotecnologia, va ser premiat en la categoria d’Innovació. El seu treball cada any és ressenyable i digne de ser premiat, com va destacar el jurat. “A banda de ser un gran científic, és un bon divulgador i molt comunicatiu”, va destacar el jurat d’Arbiol, que també dóna classes a la universitat i participa a congressos internacionals.

Arbiol va recordar el paper de la seva família, que és qui pateix totes les hors que passa lluny de casa i que el va ensenyar a “tenir ganes de que arribi el dilluns i gaudir de la feina i el que estàs fent”. El científic molinenc va fer una crida a apostar per l’emprenedoria en temps de crisi. “Des del punt de vista del món que treballa a la ciència, intentem agafar recursos d’allà on sigui per tirar endavant els projectes”, va explicar Arbiol, destacant l’important paper que juguen els científics catalans a nivell europeu.

“La meva feina és mirar àtoms, és important mirar aquelles petites coses que ens envolten per millorar el món i fer que la societat cada cop tingui coses que gastin menys, desenvolupar nous medicaments… tot això es pot veure a través d’un microscopi”, va explicar Arbiol a un públic que l’escoltava amb atenció i a qui va deixar clar l’orgullós que se sent de ser molinenc: “A la primera línia del meu currículum posa Born in Molins de Rei“.

 

Premi Esport: Santi Prat Casas

Santi Prat Casas va improvisar en els discursos d'agraïment al rebre el premi Esport // Jordi Julià

Santi Prat Casas va improvisar en els discursos d’agraïment al rebre el premi Esport // Jordi Julià

El ciclista Santi Prat Casas va ser el guardonat d’enguany a la categoria d’Esports. Qui fa uns anys era una jove promesa del ciclisme espanyol va acabar deixant la seva carrera professional al trobar-se un món més brut del que ell somiava de petit. L’any passat va tenir un greu accident de moto que va fer patir per la seva vida i que li va costar una cama. “Els metges li van dir que potser no tornaria a caminar, ell va pensar en l’aire que li dóna a la cara quan surt amb la bicicleta”, va destacar Jose Polo, director de Viu Molins de Rei i portaveu del jurat.

Actualment, Santi Prat entrena al velòdrom d’Horta amb el bo i millor del ciclisme paralímpic. “Ha perdut una cama, però ha recuperat la il·lusió pel ciclisme i gràcies a l’esport està superant un trauma personal que li ha canviat la vida”, va destacar el jurat a l’hora d’entregar el premi en reconeixement a la història de Santi Prat.

El ciclista va dedicar gran part del seu discurs d’agraïment a la seva família, a la seva parella i a totes les persones que han estat al seu costat durant l’últim any “per tirar endavant”. Santi Prat va dedicar especialment el guardó a un altre Santi Prat, el seu avi, que ja va guanyar el mateix guardó la dècada passada. “Ha estat la persona que em va transmetre la passió pel ciclisme, ara ja no pot anar en bici però encara està lluitant per pedalar des d’una cadira que té al seu pis”, va destacar Santi Prat, deixant clar quin va ser i continua sent el seu mirall.

 

Premi Cultura: Lluís Posada

Lluís Posada es va posar el públic a la butxaca fent de Jack Sparrow al rebre el premi Cultura // Jordi Julià

Lluís Posada es va posar el públic a la butxaca fent de Jack Sparrow al rebre el premi Cultura // Jordi Julià

En la categoria de Cultura, el jurat ha premiat a un dels molinencs més actius i inquiets professionalment en l’àmbit del cinema, el teatre i la ràdio: Lluís Posada. Si hi ha una veu envejable a Molins de Rei, aquesta és la seva. En clau local, en els últims temps ha participat en curtmetratges fets per molinencs, ha participat activament a les sessions de radioteatre de Ràdio Molins de Rei i ha prestat la seva veu a nombroses iniciatives culturals i entitats que li han demanat. “Mai té un no per tota aquella gent que li demana”, va destacar el jurat.

Més enllà de Molins de Rei, ell és Jim Carrey, Johnny Deep, John Cussack, Leonardo Di Caprio i molts altres actors als quals posa la seva veu quan es doblen al castellà. “És l’únic molinenc que entra gairebé cada dia a casa nostra, l’escoltem indistintament a la ràdio, a la televisió o a la xarxa protagonitzant pel·lícules, sèries i espais publicitaris”, va destacar Glòria Massana, de la Biblioteca Pau Vila.

El seu discurs d’agraïment no el va fer només ell. Es va ficar en el paper de Jack Sparrow per començar i acabar les seves paraules, com es pot veure en el vídeo que ofereix Viu Molins de Rei, davant els assistents a la gala d’entrega dels Premis Ràdio Molins de Rei. Posada va agraïr als seus pares -actors de ràdioteatre- l’amor que li van transmetre per la ràdio i per la veu i a tota aquella gent amb la que més s’ha mogut en el món cultural del municipi. “A Molins de Rei em van ensenyar que més enllà de dir-li a la gent que ha de llegir les instruccions d’aquest medicament i consultar al farmacèutic o de preguntar-li si li agrada conduir [en referència a campanyes publicitàries a les que ha posat veu], hi havia un altre món, hi havia un mirall que el podies creuar i arribar al país de les meravelles”, va assegurar Posada, destacant els bons moments que li han deixat les nombroses col·laboracions amb entitats locals.

 

Premi Comerç: Jordi Costa Puigvert

Jordi Costa va fer el discurs més emocionat de la nit al rebre el premi Comerç // Jordi Julià

Jordi Costa va fer el discurs més emocionat de la nit al rebre el premi Comerç // Jordi Julià

El premi corresponent a la categoria de Comerç i Petita Empresa va recaure en Jordi Costa Puigvert, empresari molinenc que es troba al capdavant d’Art Gràffic i Cal Dit. El jurat va destacar els valors que representa Costa, lluny de la imatge que avui en dia representa la paraula “empresari”.

Jordi Costa va oferir el discurs més emotiu de la nit, recordant les arrels que l’han portat fins al dia d’avui. “El meu avi va ser qui em va ensenyar a guanyar-me les garrofes i a saber valorar les coses, per això aquest premi també és una mica seu”, va recordar Costa, dedicant també paraules d’agraïment a “un gran equip”, tota la gent que treballa amb ell. La seva família va ser molt present en els agraïments, fent referència a la filla que espera per d’aquí a un mes i, amb la veu entretallada, al seu pare, que va morir el mes passat. “A part de fer-me enamorar per les arts gràfiques, sé que des d’allà dalt estarà orgullós d’aquest premi i de mi”, va concloure Costa.

 

Premi Solidaritat i Acció Cívica: Càritas Parroquial

Mercè Pujol i Raquel Marcos van recollir el premi Solidaritat i Acció Cívica en nom de Càritas Diocesana // Jordi Julià

Mercè Pujol i Raquel Marcos van recollir el premi Solidaritat i Acció Cívica en nom de Càritas Diocesana // Jordi Julià

Càritas Parroquial de Molins de Rei va ser l’entitat guardonada amb el premi Solidaritat i Acció Cívica. El jurat va entregar aquest premi pel treball de Càritas atenent a les nombroses famílies derivades des dels serveis socials de l’Ajuntament. El treball de Càritas -una branca més de l’Església- durant els últims anys a Molins de Rei ha estat molt divers i la setmana vinent estrenarà el seu últim projecte: una casa d’acollida per a 10 persones. “Aquest guardó l’entreguem a totes les persones que amb la seva generositat col·laboren amb Càritas”, va anunciar Pilar Goula, d’Amnistia Internacional en nom del jurat.

Tot i que la responsable de Càritas Diocesana a Molins de Rei, Maria Planas, no va poder assistir a la gala d’entrega dels Premis Ràdio Molins de Rei, Mercè Pujol i Raquel Marcos van recollir-lo en el seu nom. “Som un grup de gent creient que segueix les ordenances que ens va donar Jesús”, van assegurar, donant el to de major solemnitat de la nit. “El primer de tot per a nosaltres és ajudar, sense esperar cap gratificació, així fem extensiu el premi a tots els voluntaris, sempre disposats a ajudar en el que més convingui”, va assegurar Mercè Pujol, que va acabar destacant la solidaritat dels veïns de Molins de Rei: “La gent de la vila és també Càritas”, va concloure.

 

Premi Educació: Programa de Qualificació Professional (PQPI)

Cándida Prieto i Meritxell Martín, tutores del Programa de Qualificació Professional Inicial - Pla de Transició al Treball (PQPI - PTT) de Molins de Rei, van recollir el premi Educació // Jordi Julià

Cándida Prieto i Meritxell Martín, tutores del Programa de Qualificació Professional Inicial – Pla de Transició al Treball (PQPI – PTT) de Molins de Rei, van recollir el premi Educació // Jordi Julià

El Programa de Qualificació Professional Inicial – Pla de Transició al Treball (PQPI-PTT) va ser el guardonat a la categoria d’Educació. El PQPI ajuda a joves que no han finalitzat l’ESO a trobar un camí formatiu que els encamini al treball. Segons el jurat, aquesta iniciativa “porta a la pràctica un model d’educació inclusiva, acull i recupera un alumnat que encara entra dins de la franja d’escolarització i els dóna l’oportunitat de continuar formant-se”. El jurat va destacar el paper dels professors a l’hora de motivar als estudiants, complint una funció social al ajudar als joves que, a la vegada, fan accions en benefici de la societat més propera.

Cándida Prieto i Meritxell Martín, tutores del programa formatiu guardonat, van recollir el premi recordant el trajecte de 17 anys que porta funcionant. “Continuem amb la mateixa il·lusió que el primer dia”, va assegurar Prieto. Martín, molt més jove, va aprofitar l’oportunitat a dalt de l’escenari per comprometre’s a “tirar endavant molts més projectes”. Entre ells, va anunciar que aquest any obriran una botiga d’intercanvi de roba a l’avinguda València i que serà utilitzada per que puguin fer pràctiques els estudiants.

 

Premi Comunicació: Jordi Basté

El director de "El món a RAC1" va ser guardonat amb el premi Comunicació "Miquel Armengol" // Jordi Julià

El director de “El món a RAC1” va ser guardonat amb el premi Comunicació “Miquel Armengol” // Jordi Julià

El premi Comunicació, que porta el nom de Miquel Armengol, director de l’emissora fins la seva mort, s’ha atorgat per primer cop des que s’han recuperat els Premis Ràdio Molins de Rei a algú que no té res a veure amb Molins de Rei. Fa dos anys era Tomàs Alcoverro, que ha passat més temps de la seva vida a l’Orient Pròxim que a Catalunya però que va créixer a Molins de Rei. L’any passat era el popular presentador de televisió Jordi Hurtado, natural de Sant Feliu de Llobregat i molinenc des de fa molts anys.

Enguany, el guardó va recaure en Jordi Basté, de qui es desconeix que trepitgés Molins de Rei algun cop abans de rebre aquest premi. El jurat va justificar el guardó al presentador i director del programa El món a RAC1 per “el seu respecte a l’oient, el coneixement de la professió i la voluntat de fer ràdio en català”. El cap de programació de Ràdio Molins de Rei, competidor de Basté a les ones cada matí, el va qualificar de “un símbol del compromís amb la ràdio”.

En el discurs d’agraïment del premi, Jordi Basté va destacar com la ràdio ha estat present a casa seva des de ben petit i va explicar els seus inicis a Ràdio Joventut. El guardonat amb el premi Comunicació va alegrar-se de la importància de la ràdio com a mitjà de comunicació que sobreviu a la televisió, a internet i a tot el que se li posi per davant. “Tots aquells apocalíptics que van voler acabar amb la ràdio no ho van aconseguir, la ràdio es va adaptar a la televisió en blanc i negre, a la televisió en color i a internet, perquè la ràdio és una cosa que no té explicació però té una cosa que no té cap altra mitjà: la companyia”.

El presentador de El món a RAC1 va destacar el paper d’acompanyament de la ràdio i la responsabilitat social d’aquest mitjà. En aquest sentit, també va destacar tota la feina que van fer per la ràdio professionals com el Miquel Armengol, de qui Basté va destacar “la seva veu excelsa, aquell somriure històric i la seva manera de rascar les erres”. Basté també va fer una defensa de les ràdios municipals com la que l’entregava el premi: “Les ràdios municipals són una eina imprescindible, però han perdut l’efervescència que les caracteritzava i el país les necessita”, va assegurar Basté, que va treure el seu discurs populista que l’ha convertit en líder d’audiència per acabar les seves paraules dient: “Aquest és un país collonut, de gent ferma, nosaltres no treballem, aquest és un país amb ofici”.

El premi Comunicació va quedar faltat de força en comparació amb els anys anteriors, més enllà de per la nul·la relació amb Molins de Rei, per l’absència d’algun amic seu que el presentés prèviament, com era tradició a l’hora d’entregar aquest guardó.

La gala va ser conduïda pels periodistes de Ràdio Molins de Rei Oriol Romeu i Sílvia Artés, i va estar amenitzada amb les actuacions musicals de la Banda dels Premis, formada per David Sam, Roberto Olori i Neirak sota la direcció musical del molinenc Sergi Carós.

Recomanacions personalitzades