El curs escolar comença amb més alumnes i 15 mestres menys

La comunitat educativa afronta un curs escolar marcat per les retallades de la Generalitat. Els centres de primària i secundària de Molins de Rei comptaran amb 15 mestres menys mentre que el número d’alumnes s’ha incrementat fins els 4.735. Els instituts, els més afectats.

Els professors van utilitzar durant el passat curs una samarreta groga en defensa de l’escola pública cada dimarts // IES Bernat el Ferrer

L’impacte de les retallades de la Generalitat a l’educació pública es fa cada dia més evident. A Molins de Rei, l’impacte més significatiu és la reducció de professors treballant als centres de primària i secundària. En total, les escoles i instituts públics comptaran amb 15 mestres menys que el curs passat. A la disminució de professors es suma l’augment d’alumnes. Aquest any seran 4.735 alumnes, 86 més que l’any passat, segons han informat fonts municipals.

El principal augment d’alumnes el pateix l’escola Castell Ciuró, que passa a tenir una ràtio de 27 nens a P3. A més de la reducció de mestres i l’augment de la ràtio d’alumnes per aula, s’ha reduït el pressupost de manteniment i material escolar i s’ha hagut de suspendre activitats com ara “Teatre a les escoles”. L’augment de les hores lectives i el fet d’haver de cobrir substitucions farà que es redueixin desdoblaments i hores d’especialistes. “Menys hores de desdoblaments, menys hores de reforços, menys hores d’atenció a la diversitat, menys hores de coordinació…”, són algunes de les queixes recollides a un dictamen del Consell Escolar Municipal.

Instituts amb menys recursos

Els instituts concentren la seva activitat al matí i faran jornada intensiva de 8 del matí a 3 de la tarda i són precisament els més afectats per la reducció de mestres. L’institut Bernat el Ferrer comptarà amb tres professors i mig menys i el Lluís de Requesens perd dos professors i mig. En aquest cas, també s’ha perdut mig professor d’aula d’acollida i mig d’educació especial. A més, el Lluís de Requesens ha reduït l’oferta inicial d’ESO retallant un grup a primer curs. El pressupost d’aquest institut s’ha retallat un 24%, el que ha obligat a deixar de fer alguns projectes educatius. En el cas del Bernat el Ferrer, el pressupost es redueix al voltant d’un 15%. Per suposat, el projecte d’ampliació del Bernat el Ferrer i la construcció del nou Lluís de Requesens al barri del Canal estan congel·lats.

Els efectes de les retallades a escoles i instituts públics es suma a la pujada de tarifes de les escoles bressol municipals, que han incrementat un 2% la mensualitat i han instaurat una nova taxa d’inscripció i reserva de plaça que puja fins els 91,90 euros.

Petites millores

L’Ajuntament de Molins de Rei ha informat a través d’un comunicat que durant aquests mesos d’estiu s’han dut a terme un seguit d’actuacions de millora i manteniment a alguns centres educatius. La principal millora ha estat el sistema de calefacció de diversos centres després de que el passat mes d’hivern els problemes de climatització de l’escola Madorell provoqués un allau de queixes al consistori. A més, s’ha reparat el sostre del gimnàs de l’escola Alzina i s’han fet petites millores a la llar d’infants El Rodó.

Pel que fa a l’escola Estel, que va patir un espectacular robatori durant el mes d’agost i que va deixar-la sense material informàtic per començar el curs, ha iniciat les classes amb normalitat aquest dimecres després d’adquirir nous ordinadors. Tot i això, en els propers dies representants de l’escola es reuniran amb l’alcalde per afrontar les necessitats del centre encara no resoltes.

Recomanacions personalitzades