L’escola Josep Maria Madorell fa classe sense calefacció

L’edifici nou de l’escola Josep Maria Madorell ha estat sense calefacció fins aquesta setmana tot i les reiterades queixes de professors i famílies dels alumnes. La calefacció ja s’ha posat en marxa després de  que l’Ajuntament hagi assumit una inversió que li correspondria fer a la Generalitat.

Una de les aules de primària que ha etat sense calefacció // Escola Josep Maria Madorell

El fred va arribar a l’escola pública Josep Maria Madorell però no ho va fer acompanyat de la posada en marxa de la calefacció. Així, els alumnes de l’antic CEIP Ferran Agulló han estat fent classe amb la jaqueta posada durant aquesta tardor i hivern per tal de no passar fred. Per alleugerir la situació, alguns professors van optar per portar calefactors de casa seva com a solució temporal. Després de fer pública la seva situació, ha estat qüestió d’hores que entri en funcionament.

La direcció de l’escola i l’AMPA porten demanant la posada en marxa de la calefacció des del mes d’octubre a l’Ajuntament, tot i que aquesta responsabilitat recau en el departament d’Ensenyament. Després de reiterades queixes i sense resposta per part d’Ensenyament, els tècnics de l’Ajuntament van aparèixer al centre al desembre  i van diagnosticar que “no sabien com engegar-la”. En una carta signada per l’equip directiu i feta pública ahir per denunciar la situació, s’explica que com a mesura provisional l’Ajuntament els va proporcionar tres bombes de calor per a sis aules com una manera de pal·liar les mancances fins que es resolgués el problema. “Si les endollem totes a la vegada ens salta la corrent elèctrica”, lamenten des del centre, on la calefacció de la part antiga de l’edifici ha funcionat amb normalitat des del primer dia.

Els tècnics de l’Ajuntament van assegurar que quan els alumnes tornessin de les vacances de Nadal la calefacció ja estaria en funcionament, segons explica l’equip directiu de l’escola, però aquest dilluns van poder veure com continuaven sense tenir-ne. “No han complert amb la seva paraula i s’han hagut de fer classes sense calefacció a la part nova de l’edifici, havent estat tancada l’escola 17 dies”, es queixen des de l’escola.

L’Ajuntament culpa a la Generalitat

L’Ajuntament ha emès un comunicat en el que assegura haver “estat al costat de l’escola en tot moment” i defensa haver mantingut un diàleg permanent amb l’AMPA des d’abans de l’inici de curs. El consistori és el responsable de fer el manteniment de la calefacció, però la inversió de la instal·lació de la calefacció correspon al departament d’Ensenyament de la Generalitat. Fonts municipals excusen la situació indicant que tant la posada en marxa com una possible reparació correspon, per tant, a la Generalitat de Catalunya, que no ha fet res per solucionar-ho encara que és la seva competència.

Tot i això, l’Ajuntament ha reaccionat a les queixes dels pares i ja han assumit el cost de les obres per posar en marxa la calefacció i posteriorment reclamaran l’import a la Generalitat. “Nosaltres avancem la inversió per evitar que els nens hagin de fer classe sense calefacció, a partir d’aquí hem de reclamar els diners a la Generalitat”, ha explicat l’alcalde, Xavi Paz.

Segons ha explicat l’Ajuntament en un comunicat, hi ha “mancances en el disseny original de la instal·lació” i ja s’han iniciat els treballs per garantir el ple funcionament de la calefacció. Ahir a la tarda, l’empresa encarregada del manteniment de les calderes va posar en funcionament la calefacció. “Suposem que en gran part, per la pressió de les queixes presentades per pares, mares i mestres de l’escola a l’Ajuntament”, apunten al blog del centre educatiu.

Actualment la calefacció funciona però encara no ho fa plenament. Al llarg d’aquesta setmana s’espera obtenir la potència necessària després dels treballs de reparació, que tindran un cost de 5.150 euros. L’Ajuntament ja té programada una reunió amb els Serveis Territorials d’Ensenyament i la direcció de l’escola per tractar el problema i mirar de recuperar la inversió que hauria d’haver fet la Generalitat.

Recomanacions personalitzades