Xavi Paz assumeix l’alcaldia de la legislatura més complicada

Des d’ahir, el PSC torna a governar Molins de Rei. Xavi Paz va ser investit alcalde i ho serà durant els dos propers anys amb el suport de la llista més votada, CiU, que prendrà el relleu al tram final d’una legislatura. La governabilitat de l’Ajuntament serà complicada amb un govern en minoria.

Xavi Paz fent els primers tràmits com alcalde de Molins de Rei // Marta Pedrola

Xavi Paz fent els primers tràmits com alcalde de Molins de Rei // Marta Pedrola

La Sala de Sessions de l’Ajuntament es va quedar petita, molt petita, per encabir l’expectació que va crear ahir la investidura del nou alcalde de Molins de Rei, Xavier Paz i Penche. El nou alcalde va ser investit per 12 vots dels 21 regidors que conformen el ple municipal.

Paz comença obrint-se al diàleg amb les forces de l’oposició

Les primeres paraules com alcalde del candidat del PSC van ser d’agraïment a tots els regidors que li van votar a favor en la presa de possessió: els cinc del seu partit, els cinc de CiU, un d’Iniciativa per Molins de Rei i el regidor del PPC. Durant el seu discurs Paz va mostrar-se conscient de la dificultats de la legislatura que comença i va demanar la col·laboració de l’oposició: “Tant el govern com l’oposició hem d’assumir la responsabilitat que ens portaran els propers anys tant complexes i complicats però que, també, estan plens d’oportunitats”, va assegurar Paz estenent la mà a totes les forces polítiques, intentant establir un primer contacte amb l’oposició, indispensable per governar en minoria. “Em comprometo a establir un diàleg permanent i constant amb l’oposició per aconseguir els objectius de Molins de Rei” va ratificar Paz.

Menys de 24 hores després de signar el pacte de governabilitat que reparteix l’alcaldia d’aquí a dos anys, el representant de la força més votada a les eleccions i ja primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals, va voler fixar els primers objectius del nou govern: “Volem una administració més eficient i és el primer repte que hem d’aconseguir” va expressar Casals. “Des de Convergència i com a força més votada hem d’estar oberts al diàleg amb la resta de formacions” va dir Casals, conscient de les dificultats que suposa governar en minoria i en la línia de les paraules pronunciades per Xavi Paz.

Xavi Paz i Joan Ramon Casals formaran govern durant aquesta legislatura // cedida per l'Ajuntament

Xavi Paz i Joan Ramon Casals formaran govern durant aquesta legislatura // Ajuntament de Molins de Rei

La resta de partits van remarcar la distància que els separa de PSC i CiU

Iniciativa a cedit un vot per fer possible la sociovergència // Marta Pedrola

Iniciativa ha cedit un vot per fer possible la sociovergència // Marta Pedrola

L’anterior alcalde i cap de llista d’Iniciativa per Molins de Rei, Ivan Arcas, va voler aclarir que el vot que li han cedit als socialistes per la investidura de Paz com a alcalde “no és un lliure aval al govern que encapçala el PSC, sinó un compromís per a que aquest treballi pels ideals d’esquerres que, sabem per experiència pròpia, estan ben allunyats del seu actual soci de govern”, marcant clarament la distància de la seva formació amb CiU, que havien estat socis dels ecosocialistes durant les dues últimes legislatures. “Hem alertat a la vila del perill pels serveis públics que suposa el creixement de la dreta” seguia Arcas en la seva fixació contra els conservadors, lamentant-se alhora de que “les forces d’esquerres, majoritàries, no hem estat capaces de posar-nos d’acord i fer un projecte comú” recordant la proposta que va fer la seva executiva la setmana passada.

Una de les opcions que va sortir més malparada  de les eleccions, Esquerres per Molins de Rei, va ser la més dura amb el nou govern. Tant el representant d’Esquerra Repúblicana, Víctor Puntas, com el d’Esquerra Nacionalista, Jordi Romeu van fer dures crítiques a la situació actual del consistori. Puntas va recordar que “tant PSC com CiU han portat a l’Ajuntament davant l’Oficina Antifrau assenyalant a treballadors municipals”. Per a Puntas, “no tot s’hi val en política”. D’altra banda, el cap de llista d’ERC també va carregar contra el seu antic soci, Ivan Arcas, explicant que “no entenem com altres formacions polítiques,que no formaran part del govern poden donar-li suport, no sabem quin interès hi ha al darrera i no li trobem el guany per Molins de Rei” va expressar Puntas amb contundència.

Curiosament, la formació que va fer una oposició més dura durant l’anterior legislatura i que desprès va sortir com a triomfadora de les eleccions municipals, la Candidatura d’Unitat Popular, ha mantingut una actitud més conciliadora envers al nou govern. Un dels nous regidors, Roger Castillo, va mostrar el seu desig de que “durant els propers quatre anys s’obri un pont de diàleg entre govern i oposició”. Castillo va declarar amb rotunditat que la CUP “accepta la responsabilitat que significa ser la primera força de l’oposició amb ganes de treballar per Molins de Rei” en contra d’aquelles veus consideren la seva decisió de no entrar al govern com una falta de maduresa i responsabilitat.

Al nou alcalde, Xavi Paz, i el nou primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals, l’acompanyen en l’equip de govern els regidors de CiU, Mònica Santamans, Joaquím Martí, Carme Madorell i Esteve Altozano, i els del PSC, Ana Cantudo, Miquel Zaragoza, Jéssica Revestido i Fernando Espinosa. Aquestes 10 persones formen el nou equip de govern municipal. La oposició compta amb Alex Maymó, Roger Castillo, Laura Peradalta i Albert Botran de la CUP, Ivan Arcas, Laura Duran, Sergio Conde i Mercè Ferrer d’Iniciativa per Molins de Rei, Víctor Puntas i Jordi Romeu d’Esquerres per Molins de Rei, i Emilio Ramos del PP.

Indignats i treballadors de la deixalleria van protestar a les afores de l'Ajuntament durant tot el ple municipal // Jose Polo

Indignats i treballadors de la deixalleria van protestar a les portes de l’Ajuntament durant tot el ple d’investidura // Jose Polo


Recomanacions personalitzades