L’Ajuntament subcontracta agents cívics a una empresa privada per informar sobre la pandèmia

Fins a 15 agents cívics recorren els carrers de Molins de Rei en una campanya de sensibilització ciutadana sobre la pandèmia. La contractació s’ha fet a través d’una empresa externa per valor de 15.231 euros.

Una parella d’agents cívics fent tasques informatives al carrer // Ajuntament

L’Ajuntament ha subcontractat 15 agents cívics perquè recorrin els carrers de Molins de Rei amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre les mesures de seguretat vigents per fer front a la pandèmia de la Covid-19.

Els agents cívics contractats no han estat seleccionats a partir de cap borsa de treball municipal ni tampoc arran de cap pla d’ocupació, sistema que sovint es fa servir als consistoris. Aquesta vegada, en el cas de Molins de Rei, el govern municipal format pel PSC i Junts per Molins ha optat per subcontractar els agents cívics a través d’una empresa privada.

Segons han informat fonts municipals a Viu Molins de Rei, l’import del contracte és de 15.231,43 euros per una campanya informativa que va començar amb l’inici del curs escolar i que s’ha d’allargar fins el 2 d’octubre. L’objectiu és informar la ciutadania sobre l’obligatorietat de dur mascareta i respectar la distància social, entre altres tasques com fer suport a l’horada de l’entrada i la sortida dels infants dels centres educatius.

Aquest no és el primer cop que l’Ajuntament contracta els serveis d’agents cívics en el context de pandèmia. La darrera campanya va durar del 31 d’agost al 13 de setembre i el seu cost total va ser de 5.493,30 euros. La diferència en el preu es deu, segons les fonts consultades, a què en aquesta ronda s’han incorporat molts més agents que anteriorment.

Subcontractats

L’externalització del servei d’agents cívics arriba després que l’Ajuntament fes les primeres passes al ple de juny per adquirir la totalitat de les accions de l’empresa pública Molins Energia. Una compra que té com un dels seus objectius precisament la municipalizació de serveis, però que l’Ajuntament encara no ha pogut fer servir perquè l’empresa encara no està constituïda.

L’equip de govern tampoc ha utilitzat els plans d’ocupació locals, ni propis ni a partir del finançament d’altres administracions, posats en valor en diferents ocasions per membres de l’executiu municipal, com ara la regidora Ainoa García. També els partits de l’oposició han reivindicat en més d’una ocasió els plans d’ocupació propis.

Segons el consistori, però, aquest setembre no han comptat amb el finançament extern d’altres administracions per fer possible la contractació per via d’un pla d’ocupació: “En aquest cas, per aquest mes de setembre, donat que no tenim finançament d’altres administracions per contractar plans d’ocupació, tal i com es feia altres vegades, s’ha contractat una empresa externa per aquest mes de setembre”, diuen. “L’Ajuntament no té una borsa de treball per contractar agents cívics, tradicionalment es feia a través de plans d’ocupació finançats per altres administracions”, afegeixen les mateixes fonts municipals.

A Molins de Rei el debat sobre l’externalització o municipalització de serveis és vigent des de fa anys, així com la reivindicació d’un funcionament estable dels plans d’ocupació propis de l’Ajuntament.

Altres tasques

Els agents cívics també es dedicaran a fer seguiment i control de tota la normativa relacionada amb civisme, així com del comportament a la via pública, la tinença d’animals domèstics de companyia, la circulació de vianants i vehicles, la possible neteja de la via pública, i el control i el compliment de les mesures de seguretat i protocols establerts per la Covid-19 als establiments de concurrència pública, com per exemple les terrasses.

Recomanacions personalitzades