El ple dona llum verda a la municipalització de Molins Energia

El plenari autoritza el pla de viabilitat financera que ha de permetre a l’Ajuntament adquirir el 100% de les accions de l’empresa. La intenció és que l’empresa municipal assumeixi en el futur els serveis de jardineria i manteniment dels parcs infantils.

ERC, Molins Camina Podem, Molins en Comú i Cs s’han acabat abstenint // Roger Cuartielles

Pas endavant en la municipalització de Molins Energia, l’empresa que fa anys es va crear per gestionar el servei d’aigua calenta al barri de la Granja, però que ha quedat sense ús després de la marxa de CASSA, l’empresa que en gestionava el servei.

El ple municipal de juny ha aprovat el pla de viabilitat financera que ha de permetre a l’Ajuntament adquirir el 100% de l’accionariat de la companyia, on a part del consistori també hi té accions l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya (AVANÇSA), titularitat de la Generalitat.

Es tracta del primer pas per fer realitat una municipalització que s’arrossega en el temps i que ja s’havia intentat dur a terme en l’anterior mandat, quan la CUP va presentar aquesta mesura com un dels seus cavalls de batalla i va anunciar la voluntat de l’Ajuntament de comprar-ne les accions.

Però finalment la compra no va cristal·litzar. Per fer-la possible calia un pla de viabilitat que dibuixés les línies mestres de l’adquisició d’accions i també l’eixugament del deute que havia acumulat l’empresa durant els anys de funcionament, que és d’un milió d’euros.

Ara, amb el pla aprovat pel ple, l’Ajuntament traslladarà el document al servei de tutela financera de la Generalitat, que és qui ha de donar el l’últim vistiplau al document perquè tant la compra d’accions com l’operació d’eixugament del deute siguin possibles.

Municipalitzar el servei de jardineria i de manteniment dels parcs infantils

Un cop Molins Energia estigui en mans exclusivament municipals i dotada amb el personal necessari, la intenció és que es pugui fer càrrec del servei de jardineria i del manteniment dels parcs infantils. “La voluntat és que aquest catàleg de serveis es pugui anar ampliant de mica en mica”, ha avançat el regidor socialista Miguel Zaragoza durant el plenari.

En xifres, el govern municipal ha pressupostat en 511.000 euros els diners necessaris per assumir el servei de jardineria i el manteniment dels parcs infantils durant aquest primer any, així com també per dotar l’empresa del personal necessari per a desenvolupar-los.

La mesura ha estat aplaudida per bona part dels grups polítics del consistori, sobretot per la CUP, que en el mandat anterior ja va treballar en la municipalització de l’empresa. El regidor Josep Raventós, que en el tripartit independentista portava la cartera de Medi Ambient, ha insistit que “recuperar l’empresa i fer-la pública és absolutament cabdal per oferir uns serveis de qualitat”.

Des d’ERC també n’han fet la mateixa lectura i sobretot han remarcat la necessitat de dotar l’empresa de més prestacions per evitar que “els serveis bàsics d’una població tinguin una dimensió lucrativa”, ha dit la republicana Marta Espona.

Punt crític

El to més crític al debat ha arribat de la mà de Molins Camina Podem i de Molins en Comú, que tot i veure la municipalització amb bons ulls, han trobat a faltar més concreció en alguns punts del pla de viabilitat financera, sobretot pel que fa referència a l’operació de capital que ha de permetre sanejar els deutes acumulats.

“Ens agradaria saber quant ens costarà tot això per no aprovar un pla de viabilitat que després faci enganxar-nos els dits”, ha raonat la regidora Ana Aroca, de Molins Camina Podem. Des de l’òrbita dels comuns, el regidor Gerard Corredera també ha insistit en clarificar aquest punt, ja que ha reconegut que els podria fer decantar el vot. Una apreciació que també han fet seva des de les files d’ERC.

Des del govern municipal s’ha donat veu a un tècnic municipal que ha explicat que no es podia concretar el cost de l’operació, ja que prèviament es necessita l’aprovació del pla de viabilitat per poder fer caminar l’empresa. L’explicació tècnica, però, no ha convençut els tres partits que, al costat de Cs, s’han acabat abstenint en la votació malgrat celebrar la mesura.

Recomanacions personalitzades