La CUP lamenta que l’equip de govern no els fes arribar un informe crític amb Les Llicorelles

Els cupaires exigeixen a l’equip de govern que expliqui públicament si coneixia l’informe i per quin motiu no el va fer arribar a l’oposició. També demanen que les obres de Les Llicorelles s’aturin si no s’han resolt els inconvenients tècnics que mencionava l’informe.

Obres al polígon de Les Llicorelles // Cedida

Malestar a les files de la CUP en saber de l’existència d’un informe del Parc de Collserola que considerava que les obres del nou polígon de Les Llicorelles no complien amb la protecció ambiental adient en entorns naturals com la riera de Vallvidrera.

És un informe de consideració ambiental que havia demanat el mateix Ajuntament abans de donar llum verda al projecte urbanístic de Les Llicorelles -que es construeix a tocar del parc natural- però que ni cupaires ni la resta d’oposició coneixien, segons han explicat a Viu Molins de Rei.

“Vam donar llum verda al projecte de Les Llicorelles sense saber aquests detalls i això no pot ser, és una manca de transparència flagrant amb l’oposició”, critica des de la CUP el regidor Josep Raventós. Per això, els cupaires exigeixen al govern municipal que expliqui públicament si coneixia l’informe i per què no el va fer arribar a l’oposició. També demanen que s’aturin les obres del nou polígon si no s’ha fet cas de les consideracions ambientals del parc.

Canviar el talús de protecció de la riera de Vallvidrera

Signat per l’arquitecte i el cap de medi natural i territori del Parc de Collserola, l’informe -al qual ha tingut accés Viu Molins de Rei– consta de sis pàgines i desgrana tot tipus d’aspectes tècnics i formals al voltant de la construcció del nou polígon de Les Llicorelles.

Entre el reguitzell de consideracions ambientals en destaquen dues d’importants. Per una banda, des del parc es demana que es canviï el talús de protecció projectat a la riera de Vallvidrera per “no  tenir continuïtat amb les parts superiors i inferiors del tram que es modifica” i “no contemplar una adequada integració del paisatge”.

També es considera injustificat el paviment asfàltic que es vol aplicar al camí de Can Rabella, tenint en compte els “criteris d’integració paisatgística establerts per als espais funcionals de la zona”. Per aquest motiu, des del Parc de Collserola consideren que l’informe favorable sobre el projecte d’urbanització del nou polígon queda suspès.

Tot i així, des del parc supediten la seva aprovació a la tramitació favorable del pla urbanístic de la zona, que depèn de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat. De fet, fonts del govern municipal expliquen que l’informe del parc és posterior a la ratificació que la Generalitat va fer del projecte. Per això, no consideren que l’informe sigui desfavorable tal com afirma la CUP, ja que l’administració catalana ja havia donat el vistiplau al projecte quan l’informe es va emetre i per tant el va deixar sense validesa.

Des de la CUP admeten que l’informe no planteja “consideracions ambientals fonamentals” i reconeixen que el govern municipal tampoc està obligat a aplicar el que suggereix el parc. Tot i així critiquen que des de l’executiu municipal no es donés a conèixer l’informe amb anterioritat, sobretot tenint en compte que va ser el mateix Ajuntament qui el va sol·licitar: “No es pot govern d’esquena a Collserola”, etziben.

Paz: “Ara no és el moment de parlar-ne”

Des del govern municipal, l’alcalde, Xavi Paz, ha declinat fer declaracions sobre el tema. Preguntat per Viu Molins de Rei, Paz ha dit que “ara no és el moment  de parlar-ne, donarem les explicacions quan les hàgim de donar”. Tampoc ha aclarit si coneixia l’informe amb anterioritat, sobretot tenint en compte que com a alcalde és l’actual vicepresident executiu del Consorci del Parc Natural de Collserola.

El màxim responsable municipal només s’ha limitat a dir que lamenta que les crítiques al projecte vinguin justament de la CUP. “Va ser un dels partits que va liderar la tramitació del projecte, ja que el projecte es va gestar en l’època del tripartit”, ha recordat. En paraules de Paz, “sobta que ara hagin canviat de posició”.

Des de la CUP, però, no ho atribueixen a cap canvi d’opinió: “Nosaltres vam tramitar el que havíem de tramitar i ho vam fer amb coherència ambiental, que ara no ens atribueixen informes desfavorables quan l’aprovació del projecte es va fer quan ja no governàvem”.

Obres amb polèmica

La CUP ha desvelat l’informe una setmana després que un grup de persones es manifestés al polígon de Les Llicorelles en contra de les obres. De fet, aquest dijous hi ha convocada una nova concentració de protesta a les vuit del vespre a la plaça de l’Ajuntament.

Des de la plataforma anomenada ‘Stop Llicorelles’ critiquen que una part del terreny on es fan les obres sigui no urbanitzable, i que les actuacions hagin començat sense fer-se públic el projecte de restauració de la riera de Vallvidrera. També lamenten en un manifest penjat a les xarxes socials que s’hagi fet un vial fora de planejament, a molta distància de la riera, entre d’altres qüestions.

El projecte d’urbanització del polígon de Les Llicorelles va ser aprovat definitivament a finals del 2019 després que el ple municipal donés el vistiplau al projecte i que la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat en ratifiqués l’aprovació.

Es tracta d’un projecte d’urbanització que es va tramitar en època del tripartit independentista, quan els postconvergents lideraven la cartera d’Urbanisme i els cupaires la de Medi Ambient. El projecte, però, es va aprovar de manera definitiva quan ja hi havia hagut el canvi de govern. En el moment de la votació definitiva, la CUP va canviar el vot afirmatiu que havia mantingut fins llavors i va ser l’única formació del tripartit independentista que es va abstenir.

El projecte d’urbanitzció, que ha de permetre l’arribada de la multinacional danesa DSV al municipi i donar feina a unes 200 persones, va tirar endavant al plenari municipal amb els vots a favor de PSC, Junts per Molins i ERC. En canvi, Molins en Comú, Molins Camina Podem i Cs es van abstenir al costat dels anticapitalistes.

Recomanacions personalitzades