Un grup de veïns es manifesta contra el polígon de Les Licorelles

Aquest diumenge al matí, la plataforma Stop Licorelles ha organitzat una “manifestació confinada” protestant pel nou polígon que s’instal·larà al Parc Natural de Collserola.

Un moment de la manifestació // Jordi Costa @jordicosta1425

Amb mascaretes i distància entre manifestants. D’aquesta manera ha tingut lloc la primera manifestació en temps de confinament a Molins de Rei contra el nou polígon industrial de Les Licorelles, ja en construcció, que albergarà la multinacional danesa especialitzada en transport i logística DSV.

La plataforma, anomenada Stop Licorelles, reclama a través de les seves xarxes socials “l’aturada immediata d’aquestes obres per causar un enorme impacte ambiental, perquè se situen en ple Parc Natural de Collserola“. I argumenten que “permetre aquest macropolígon serà un desastre irrecuperable d’un espai únic de la riera de Vallvidriera”. Aquest és el primer cop que es mobilitzen per manifestar-se en contra del polígon, però s’han organitzat a través de les xarxes per convocar noves protestes.

Tot i que el consistori encara no s’ha pronunciat per aquesta manifestació, el passat mes de novembre, quan es van iniciar les obres, l’alcalde Xavi Paz assegurava que en el projecte “s’havia tingut en compte l’àmbit mediambiental” i que “estava previst reforestar la riera de Vallvidriera”. I Ignacio García, el country manager de l’empresa Goodman, l’encarregada de construir el projecte i de llogar la futura nau industrial, afirmava que recuperaran “al voltant de 100.000 metres quadrats de terreny que pertany al Parc Natural de Collserola, i els reforestarem i reordenarem.”

En el moment de l’aprovació del pla urbanístic d’aquesta nova zona industrial, es van tenir en compte un seguit de recomanacions de caràcter ambiental realitzades per la comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat juntament amb una vintena més d’organitzacions. Entre aquestes recomanacions hi figuraven la preservació de les zones agrícoles que hi ha al voltant de la riera de Vallvidrera, així com garantir que l’empresa inversora desenvolupi un projecte executiu de restauració d’aquest entorn natural.

En el ple del passat mes de setembre de 2019, la CUP es va abstenir de l’aprovació del polígon Les Licorelles pel “tipus de model econòmic i productiu del projecte”, un punt de vista que compartien formacions com Molins en Comú i Molins Camina. Des de Cs també es van abstenir en la votació. Els grups polítics PSC, ERC i Junts per Molins van votar a favor, al considerar que “el projecte permetrà urbanitzar i ordenar una zonada degradada”, en paraules del regidor Miguel Zaragoza. Tot i així, des d’ERC també van assegurar que vetllarien perquè el projecte compleixi amb els seus objectius sense “generar un desgavell mediambiental”.

Recomanacions personalitzades