Un dels arquitectes de l’Hospital del Mar opta a dissenyar la futura residència

La primera fase del concurs d’idees ha tancat amb cinc estudis d’arquitectes finalistes, que ara tenen un mes per presentar les seves propostes. Un d’ells és el que va capitanejar la remodelació de l’edifici actual de l’Hospital del Mar.

La nova residència s’ha d’ubicar al costat de l’actual ambulatori // Ajuntament

El concurs d’idees per dissenyar el projecte arquitectònic de la nova residència d’avis ja té finalistes. Cinc estudis d’arquitectura diferents han aconseguit passar a la fase següent per encarregar-se de dissenyar el nou equipament, que s’ha de construir en un solar del costat de l’ambulatori, al barri de la Granja.

El projecte que ha obtingut més puntuació en aquesta fase ha estat l’estudi d’arquitectes Pinearq i Brullet-de Luna, que als anys 80 i 90 es va encarregar de remodelar l’Hospital del Mar perquè presentés l’aspecte actual. El gabinet, que s’ha endut 69 punts dels 100 possibles, també destaca per haver capitanejat el disseny del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), així com l’edificació de residències assistides a la capital catalana, Salt i Vilafranca del Penedès. A més, ha estat guardonat amb diversos premis FAD d’arquitectura, un dels reconeixements més prestigiosos d’aquest àmbit.

L’equip de professionals que ha obtingut la segona millor nota –66,75 punts– és Pascual Asio Arquitectes i Esteve Puigdengolas Legler. En el seu cas despunten per haver liderat projectes en matèria d’eficiència energètica i sostenibilitat. Un dels projectes que porta el seu segell és el nou Institut Leonardo da Vinci de Sant Cugat del Vallès, que va obrir portes l’any passat i té una qualificació energètica de tipus A.

Un altre dels estudis finalistes ha estat Estudi PSP Arquitectura, conegut per haver dissenyat el Centre Penitenciari Mas d’Enric, on hi ha empresonada l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. El gabinet ha quedat en tercera posició amb 64 punts després de presentar-se juntament amb Pic Aguilera Arquitectes i Pib Arqsix.

En quarta posició ha quedat Codina Prat Valls i Arquitectes Associats, que ha obtingut 62,5 punts; i en cinquena posició Batllori i Trepat Arquitectes, que ha fet tàndem amb Patricio Martínez Maximilà Torruella Arquitectura i s’ha endut 57,75 punts.

Un jurat d’experts decidirà el guanyador

A partir d’ara els finalistes tenen un mes per presentar les seves propostes de disseny per a la nova residència, que es vol que estigui centrada en les persones. El projecte guanyador el triarà un jurat format per nou membres, la majoria d’ells experts en la matèria.

La nova residència s’ha de construir al barri de la Granja, en un solar del costat de l’ambulatori que té 4.083m². Està previst que l’edifici pugui acollir 102 residents permanents i 20 més en règim de centre de dia. El pressupost estimat de l’obra és de 10.538.227 euros: uns 8.402.015 euros per a la residència i el centre de dia, i 2.136.212 euros per a l’aparcament.

La nova residència, una reivindicació històrica

La construcció d’una nova llar d’avis ha estat objecte de nombroses reivindicacions ciutadanes liderades per la PARM, que en els darrers anys ha estat testimoni de diferents promeses polítiques i acords i desacords entre Ajuntament i Generalitat per posar-la en marxa.

Per exemple, l’any 2010 les dues administracions van arribar a un acord que va acabar en un calaix. Set anys més tard, i després de diferents reclamacions ciutadanes, Generalitat i consistori es van tornar a comprometre. Aquella vegada van afirmar que l’equipament obriria portes el 2019, però aquesta promesa tampoc s’ha complert.

Amb tot, el procés per decidir com serà l’edifici de la residència està en marxa però encara no se sap quan començaran les obres de construcció, ni qui es farà càrrec del finançament del projecte i tampoc quan estarà disponible finalment el nou equipament.

Recomanacions personalitzades