Un recurs atura el concurs d’idees per dissenyar la nova residència

El Tribunal Català de Contractes ha paralitzat temporalment el concurs d’idees engegat per l’Ajuntament per dissenyar la nova residència després que una empresa que es va presentar a la primera fase hagi presentat un recurs en considerar que el procediment és “injust”.

El concurs d’idees havia de servir per dissenyar la futura residència, que s’ha d’ubicar al costat de l’ambulatori // Ajuntament

El projecte de la nova residència es troba amb un altre escull. El concurs d’idees que l’Ajuntament va posar en marxa a finals del 2019 per decidir el disseny de la nova residència ha quedat paralitzat després que una empresa hi hagi presentat un recurs.

Segons ha pogut esbrinar Viu Molins de Rei una de les empreses que es va presentar a la primera fase, i que va quedar fora dels cinc projectes finalistes, va presentar un recurs al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic a principis de març en creure que el recompte de punts havia estat “injust”.

Ara, després de la pandèmia, el tribunal ha emès el seu veridecte i, en una resolució amb data de 4 de juny, ha decidit suspendre temporalment el concurs per esclarir què ha passat. Segons ha explicat la institució a aquest mitjà, el concurs d’idees ha quedat suspès fins a nova ordre per determinar si el procediment es va desenvolupar correctament.

Fonts properes al cas han detallat a Viu Molins de Rei que l’empresa va recórrer el procediment en adonar-se que el plec de condicions del concurs no s’havia aplicat adequadament.

Segons expliquen, l’empresa denunciant es va presentar al concurs amb un equip de col·laboradors que també concursava a la iniciativa amb un altre gabinet d’arquitectes. Però en el seu cas, tot i ser el mateix equip de persones, el jurat va puntuar l’equip de col·laboradors amb menys nota que en l’altra empresa.

El desajustament va fer que la companyia demanés explicacions a l’Ajuntament i que, en no obtenir una resposta satisfactòria, presentés un recurs al Tribunal de Contractes.

Les mateixes fonts, però, creuen que si l’Ajuntament no va aplicar correctament el plec de condicions del concurs va ser a causa d’un “descuit administratiu i un malentès”, però en cap cas per tenir una intenció deliberada d’afavorir una empresa concreta. Per això, insisteixen a fer una revisió del recompte.

L’equip de govern hi treu ferro

Des de l’equip de govern han tret ferro a l’assumpte i han assegurat que el fet d’interposar un recurs és un tràmit molt “recurrent” quan procesos de selecció d’aquest tipus estan en marxa.

Per això, el consistori resta a l’espera que es resolgui el recurs al més aviat possible. Tot i així admeten que si el tribunal es pronuncia a favor de l’empresa denunciant, aquesta passaria a formar part de les cinc finalistes.

Una casuística que implicaria un gir de 180 graus en el procediment, ja que s’haurien de reformular la resta de puntuacions i descartar projectes que ja han estat seleccionats. També representaria un nou endarreriment per una residència que, segons les promeses d’Ajuntament i Generalitat, havia d’obrir portes el 2019.

L’oposició no en sabia res

Alguns dels partits de l’oposició han explicat a aquest mitjà que desconeixien que s’havia interposat un recurs en contra del concurs d’idees. De fet, creien que si el concurs es trobava aturat era sobretot per la paralització derivada de la pandèmia, però no perquè s’hagués rebut un recurs. Per això, lamenten que l’equip de govern no els hagi fet arribar cap comunicat al respecte.

Recomanacions personalitzades