S’obre un concurs per escollir el projecte arquitectònic de la nova residència

L’Ajuntament convoca un concurs d’idees per triar el projecte arquitectònic de la nova residència d’avis, que s’ha d’ubicar al costat de l’ambulatori.

La nova llar d’avis s’ha de construir en uns terrenys del costat de l’ambulatori // Ajuntament

El consistori posa fil a l’agulla a la construcció de la futura residència d’avis del costat de l’ambulatori amb un concurs per triar-ne el projecte arquitectònic. Es tracta d’una convocatòria oberta que pretén escollir un projecte de disseny innovador que s’encarregui de plantejar “un edifici pensat per als residents”.

L’objectiu és que el centre residencial s’adapti a les necessitats de les persones ateses i que, per exemple, siguin elles les que puguin escollir la decoració d’alguns espais. També s’espera que el projecte arquitectònic prevegi espais de cuina per a les persones allotjades.

Amb aquestes premisses, el concurs s’organitzarà en dues fases. En la primera, es preseleccionaran cinc candidatures, que seran les que tinguin més experiència i obtinguin la qualificació més alta del jurat seleccionador, format majoritàriament per tècnics experts. En la segona fase, les cinc candidatures seleccionades hauran de presentar les seves propostes innovadores, d’entre les quals se’n triarà la guanyadora. Tot i així, el consistori no ha concretat públicament els terminis del concurs.

L’alcalde, Xavi Paz, ha destacat en un comunicat que “aquest és el primer pas de concreció per poder fer realitat la nova residència” i ha agraït la feina que han fet tant governs anteriors com la Plataforma Afectats Residència d’Avis Molins (PARM).

En aquest sentit, des de la PARM valoren positivament la convocatòria del concurs. “Tot i que no podem formar part de la comissió de seguiment de la nova residència, confiem que després de tantes promeses aquesta sigui en ferm”, diuen en un comunicat a les seves xarxes socials.

Residència per acollir més de 120 persones

La nova residència es construirà al barri de la Granja, en un solar del costat de l’ambulatori que té 4.083 m². Està previst que l’edifici pugui acollir 120 residents permanents i 20 més en règim de centre de dia. El pressupost estimat de l’obra és de 10.538.227 euros: uns 8.402.015 euros per a la residència i el centre de dia, i 2.136.212 euros per a l’aparcament.

Una reivindicació que porta cua

La construcció d’una nova llar d’avis ha estat objecte de nombroses reivindicacions ciutadanes liderades per la PARM, que en els darrers anys ha estat testimoni de diferents promeses polítiques i acords entre Ajuntament i Generalitat per posar-la en marxa.

Per exemple, l’any 2010 les dues administracions van arribar a un acord que va acabar en un calaix. Set anys més tard, i després de diferents reclamacions ciutadanes, Generalitat i consistori es van tornar a comprometre. Aquella vegada van afirmar que l’equipament obriria portes el 2019, però aquesta promesa tampoc podrà complir-se.

Recomanacions personalitzades