Renfe iniciarà les obres de millora de l’estació de tren abans d’acabar l’any

Els treballs, que s’han adjudicat per 5 milions d’euros i tenen una durada prevista de 14 mesos, es faran de nit per evitar els talls de circulació. Durant el temps de les actuacions, s’habilitarà una passarel·la elevada que substituirà el pas subterrani per accedir a les andanes. La delegada del Govern de l’Estat a Catalunya, Teresa Cunillera, assegura que la inversió està garantida, tot i la manca de pressupostos, perquè la partida ja està consignada.

Representants de Renfe, el govern de l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament a l’estació // David Rodríguez

Les obres de millora de l’estació de tren s’iniciaran abans d’acabar l’any. Així ho ha revelat avui la directora de Rodalies de Catalunya, Mayte Castillo, durant la visita que ha realitzat a Molins de Rei. Els treballs, que s’han adjudicat per 5 milions d’euros i tenen una durada prevista de 14 mesos, estan inclosos dins del Pla d’Inversions de les estacions l’àrea metropolitana de Barcelona, que suposen un import de 100 milions d’euros.

Castillo ha explicat que l’objectiu primordial de les accions és “millorar l’accessibilitat dels viatgers i a més, amb la prolongació de les andanes, afavorir l’increment d’usuaris”. Actualment, per l’estació de Renfe de Molins de Rei circulen els trens de la línia R1 i R4 de rodalies, el que suposa una xifra diària que supera les 10.000 persones de mitjana.

Castillo ha assenyalat que les obres ocasionaran algunes molèsties als veïns, ja que per evitar la circulació dels trens, la majoria de treballs tindran lloc en horari nocturn. Els treballs consistiran en la instal·lació de quatre ascensors nous, un a l’exterior per facilitar l’accés a l’estació, i tres interns per garantir la mobilitat entre les andanes. Així mateix, es prolongaran les andanes fins als 200 metres, el que permetrà assumir més viatgers. “Una de les feines més costoses serà el desplaçament de la via 5 cap a la 3 per utilitzar totes les andanes”, ha detallat Castillo. A més, per evitar problemes de mobilitat durant les obres, Renfe habilitarà una passarel·la elevada que substituirà el pas subterrani actual.

Inversió garantida

L’acte de presentació de les obres de l’estació de Renfe de Molins de Rei ha comptat amb la presència de la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que ha garantit la inversió prevista pels treballs, malgrat que els pressupostos de l’Estat estiguin prorrogats des de l’any 2017 i l’Executiu segueixi en funcions. “No hem de patir perquè l’obra ja està pressupostada i l’import està consignat”. La visita de Cunillera és la primera d’un representant del Govern espanyol en els últims 12 anys, quan la ministra d’Habitatge, Carme Chacón, va visitar Molins de Rei el 2007, en el marc de les obres del mercat municipal.

La delegada del Govern ha parlat del projecte de millora de l’estació de Molins de Rei com “un exemple de col·laboració entre les diferents administracions” i ha reivindicat la necessitat d’explicar a la ciutadania les iniciatives que realitzen “conjuntament”.

La delegada del Govern central, Teresa Cunillera, ha garantit la inversió prevista // David Rodríguez

La mateixa demanda ha fet l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, que després d’agrair la feina duta a terme per tots els consistoris municipals precedents, així com les plataformes en defensa del transport públic, ha definit la iniciativa com “una millora per la qualitat de vida dels molinencs i molinenques”. En aquest sentit, Paz ha recordat que “el nivell d’utilització diària de l’estació, amb més de 10.000 usuaris, està per sobre del que li correspon per la seva població”.

Igual que Cunillera, el també socialista ha ressaltat la necessitat que “les diferents administracions parlin i encari reptes de futur”. Després de gairebé una dècada de reivindicacions, tant per parts dels equips de govern de l’Ajuntament de Molins de Rei, com de l’oposició, Renfe ha confirmat avui la inversió i l’adjudicació del projecte.

Aquesta crida l’ha entomat el director de Transports de la Generalitat, Pere Padrosa, que ha reclamat ajuda al Govern central, a través de la delegada Teresa Cunillera, per treballar plegats en la millora de la xarxa de trens de rodalies de Catalunya.

Després de la presentació, Teresa Cunillera ha passejat pels carrers de Molins de Rei, acompanyada de l’alcalde, on ha visitat la biblioteca el Molí i ha signat en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament.

Fotos: David Rodríguez

Recomanacions personalitzades