El govern prorroga els càrrecs de confiança de la sociovergència mentre configura un nou organigrama

El PSC mantindrà els quatre directors de servei dels últims anys fins al setembre com a mínim. És una solució temporal mentre el nou equip municipal estudia fórmules alternatives per canviar el model organitzatiu de l’Ajuntament.

La pròrroga es va aprovar convalidant un decret d’alcaldia al ple de juliol // Clàudia Ferràndiz

El govern socialista ha prorrogat de manera provisional els càrrecs de confiança nomenats durant els anys de la sociovergència i mantinguts pel tripartit independentista. Seguiran en els seus despatxos fins al setembre com a mínim. Segons el tinent d’alcalde Miguel Zaragoza, “la fórmula actual de nomenament dels directors de serveis s’ha de canviar”. El socialista ha explicat a Viu Molins de Rei que la llei contempla que el personal eventual sigui “de confiança, d’assessorament”, però sense “caràcter directiu”.

Zaragoza ha comentat que els càrrecs amb caràcter directiu s’han d’escollir a través d’altres procediments que fins ara no s’utilitzaven, com concursos interns. Per això, mentre estudien “fórmules alternatives” per veure com ho canvien, mantindran els directors de servei de l’anterior govern, ja que no volen fer “una transició ràpida”.

A més, el govern socialista està treballant en un nou organigrama. Zaragoza ha assegurat que volen “canviar el model organitzatiu” de l’Ajuntament, apostant per la “figura d’un gerent”, però encara han de regular com fer-ho. Voldrien comptar amb “un assessor” i “un gerent amb caràcter directiu”, i que la resta fossin funcionaris de la casa.

Prenent aquest punt de partida, la majoria dels actuals directors de servei no podrien continuar en el seu càrrec, ja que no són funcionaris. De fet, Carme Pi, que dirigeix l’àrea de Desenvolupament i Promoció Estratègica Local (Dipel), és l’única funcionària. Però Zaragoza creu que “en els llocs d’alta direcció es busca mobilitat“.

El regidor socialista ha indicat que ja han donat a conèixer les seves intencions als sindicats municipals i a la resta de partits en una comissió informativa, i que a partir del setembre debatran la reformulació dels llocs de treball dels càrrecs de confiança.

L’alcalde i els regidors socialistes durant l’últim ple // Clàudia Ferràndiz

Quatre directors de servei temporals

El nou govern comptarà amb quatre directors de servei fins al setembre. Tradicionalment, aquests càrrecs els ha ocupat gent externa a l’Ajuntament i propera als partits que formaven el govern. Durant la sociovergència, va ser freqüent nomenar persones vinculades a CiU i PSC per a aquests llocs de treball.

Però ara, amb aquesta pròrroga, només un càrrec de confiança l’ocuparà una persona que havia estat nomenada pel PSC anteriorment, Núria Segú, que serà directora de l’àrea de Serveis Personals. 

Paral·lelament, Carme Pi dirigirà Dipel, malgrat que és una àrea que el nou govern socialista ha dissolt dins d’una altra àrea.

D’altra banda, el govern mantindrà temporalment Iolanda García al capdavant de l’àrea d’Alcaldia, i Joan Sanahuja a Sostenibilitat i Territori. Els dos van ser contractats quan aquestes àrees eren controlades per CiU.

Els càrrecs de confiança, amb una retribució bruta anual de 53.117,26 euros, són els més ben pagats de l’estructura política municipal. 

“La competència per nomenar personal eventual és del plenari”, Ana Aroca

El govern va aprovar la pròrroga dels càrrecs de confiança previs en el ple ordinari de juliol. L’alcalde, Xavi Paz, ho va fer convalidant un decret d’alcaldia. Ja ho havia intentat dues setmanes abans, en un ple extraordinari, però la portaveu de Molins Camina, Ana Aroca, va advertir-li que “la competència per nomenar personal eventual és del plenari”.

En la darrera sessió plenària, Miguel Zaragoza va explicar que l’alcalde havia demanat un informe a la secretària de l’Ajuntament, i que el document conclou que la convalidació del decret d’alcaldia sí que correspon al Ple.

Però Aroca va insistir que és una qüestió que “no es pot convalidar”. Per això, la regidora va anunciar que Molins Camina presentarà “un recurs contra aquest acord de ple”. La portaveu de la formació lila considera que “hi ha dubtes més que raonables sobre la legalitat d’aquest punt”. “Si hi ha votació i s’aprova, iniciarem els procediments legals necessaris”, va advertir.

La portaveu de Molins Camina, Ana Aroca, al ple municipal de juliol // Clàudia Ferràndiz

Zaragoza va optar per portar a votació el punt igualment, perquè defensa que ja s’han dotat d’”assessorament jurídic”. “Si hi ha un altre ens que considera que no s’està fent correctament, ja ho dirà”, va concloure. El socialista creu que “no és una discussió política”, sinó que “tècnica entre una regidora i la secretària”.

El decret d’alcaldia es va acabar convalidant amb només els vots favorables de Junts per Molins i el PSC, i la resta de formacions polítiques en contra.

El portaveu d’ERC, Marcel López, va explicar que el nomenament provisional dels càrrecs de confiança “agreuja” la seva situació, sobretot tenint en compte que s’està nomenant “una persona per a una àrea que ja no existeix”, la de Dipel.

Per la seva banda, el regidor de Molins en Comú, Gerard Corredera, va afegir que “la proposta organitzativa sembla provisional”, i que l’Ajuntament “no necessita més provisionalitats”.

Recomanacions personalitzades