Joan Ramon Casals assegura davant el jutge que és “el cap de turc del sistema repressiu de l’Estat”

L’exalcalde de Molins de Rei declara al Jutjat de Sant Feliu de Llobregat com investigat per desobediència després de cedir quatre locals municipals per celebrar el referèndum de l’1 d’Octubre. Rep el suport d’una cinquantena de persones i de dirigents de Junts per Catalunya, com les diputades Míriam Nogueras i Anna Tarrés, el senador Josep Lluís Cleries i l’exalcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla.

Joan Ramon Casals, a la sortida de la seva declaració als jutjats // David Rodríguez

Amb el suport d’una cinquantena de persones que l’han rebut amb crits de “No estàs sol”, s’ha presentat a declarar al Jutjat d’Instrucció Número 7 de Sant Feliu de Llobregat l’exalcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals. Investigat per un delicte de desobediència per cedir locals municipals per la celebració del referèndum de l’1 d’Octubre, Casals ha comentat a la sortida que “em sento com un cap de turc d’un sistema repressiu de l’Estat Espanyol”.

Després d’haver-se ratificat davant el jutge, al qual ha respost en català i només a preguntes de la seva advocada, Casals ha mostrat el seu convenciment que “no he fet res incorrecte ni il·legal”. En els 45 minuts de declaració ha volgut demostrar, segons ha explicat a la sortida, que les acusacions de la Fiscalia, que l’han portat avui al jutjat, “intenten exemplificar una persecució contra el poble català i han seleccionat a una sèrie d’alcaldes per fer por a la gent”.

Casals rep el suport del seu successor a l’alcaldia de Molins de Rei, Ramon Sánchez // David Rodríguez

“Per la voluntat de celebrar un referèndum”

Casals, que ara exerceix com a director de l’Oficina del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha manifestat que l’única raó perquè se l’ha citat és “per la voluntat de celebrar un referèndum legal que responia a una qüestió democràtica”.

A l’escrit acusatori de la Fiscalia, es detalla que “Casals va permetre que s’obrissin centres de votació de titularitat municipal”. Els locals esmentats que es van habilitar són els Centres d’Educació Infantil i Primària (CEIP) L’Alzina i l’Estel, el centre cívic Pont de la Cadena i l’Ambulatori Vell. Aquesta acció, segons el Ministeri Fiscal, es va realitzar “una vegada el TC havia suspès la consulta”.

Joan Ramon Casals, minuts abans d’entrar a declarar // David Rodríguez

Suport polític i ciutadà

Casals ha rebut el suport d’una cinquantena de persones, convocades per l’entitat Òmnium Cultural i representants del seu partit, Junts per Catalunya. Entre aquests, es trobaven la diputada al Congrés, Míriam Nogueras, la diputada al Parlament, Anna Tarrés, el senador Josep Lluís Cleries i l’exalcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla. De l’àmbit municipal, hi estaven presents l’actual regidor d’ERC a l’Ajuntament de Molins de Rei, Marcel López, l’exalcalde i regidor de Molins de Rei de Junts per Molins, Ramon Sánchez, i la regidora Eva Folquer.

Membres d’Òmnium Cultural s’han movilitzat davant dels jutjats // David Rodríguez

Ara, després de la declaració el Jutge d’Instrucció citarà alguns testimonis, entre els quals es troben els Mossos d’Esquadra destinats a vetllar per referèndum, agents de la policia local de Molins de Rei i un mitjà de comunicació local, per decidir si segueix endavant amb el procés judicial. A la sortida de la declaració, Casals ha donat les gràcies als assistents que li han donat suport i ha assegurat que “demanarem el sobreseïment de la causa perquè no tinc la consciència d’haver comès cap delicte”.

Recomanacions personalitzades