Joan Ramon Casals haurà de declarar com investigat per cedir locals municipals per l’1 d’Octubre

La Fiscalia l’acusa de desobeir els requeriments del Constitucional i permetre que s’obrissin els CEIP l’Alzina i l’Estel, el centre cívic Pont de la Cadena i l’Ambulatori Vell com a centres de votació del referèndum. La citació a l’exalcalde de Molins de Rei s’havia posposat per problemes d’agenda de la seva advocada.

Joan Ramon Casals, després d’una declaració als jutjats l’abril de 2018 // Arxiu

L’exalcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, haurà de declarar com investigat per un presumpte delicte de desobediència després de cedir locals municipals perquè se celebrés el referèndum de l’1 d’Octubre. D’aquesta manera, el Jutjat de Sant Feliu de Llobregat ha admès a tràmit la querella que la Fiscalia va presentar el passat mes de març, en la qual es considera que va “desatendre deliberadament i conscientment el requeriment del Tribunal Constitucional”.

Casals, que ara és el director de l’Oficina del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, encara no té fixada la data, ja que la seva advocada està present al judici pel procés, que s’està celebrant al Tribunal Suprem. Per aquest motiu, ja es va posposar una citació anterior.

Quatre locals municipals oberts

A l’escrit de la Fiscalia s’assegura que Casals “va permetre que s’obrissin centres de votació de titularitat municipal”. Els locals esmentats que es van habilitar són els Centres d’Educació Infantil i Primària (CEIP) L’Alzina i l’Estel, el centre cívic Pont de la Cadena i l’Ambulatori Vell, segons el Ministeri Fiscal, “tot i que el Tribunal Constitucional (TC) havia suspès la consulta”.

La Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya havia notificat prèviament a Casals la providència del TC del 7 de setembre de 2017. En aquesta, se suspenia la celebració del referèndum. La Fiscalia creu que l’exalcalde no només va desobeir aquest requeriment, sinó que “va dictar un decret municipal, manifestant el seu suport a la consulta i la seva voluntat de facilitar locals”.

En la mateixa situació que Casals es troba l’alcalde de Collbató, Miquel Solà, que està citat a declarar al Jutjat de Martorell per cedir un local perquè se celebrés la votació.

Recomanacions personalitzades