L’alcalde s’acull al dret de no declarar

Joan Ramon Casals ha comparegut davant els Mossos d’Esquadra, que actuaven a ordres de la Fiscalia, però s’ha negat a declarar igual com ho han fet els altres alcaldes. Li han comunicat que és la mateixa causa que es va obrir al setembre contra els alcaldes que van col·laborar amb l’1-O.

Casals ha atès els mitjans de comunicació en sortir del jutjat // Jordi Julià

L’acusació de desobediència que va ser comunicada la setmana passada a l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CDC), s’emmarca en la macrocausa oberta contra els batlles que van col·laborar l’1 d’octubre. El mateix Casals no podia afirmar del cert si se l’acusava per això, però quan ha comparegut a la Ciutat de la Justícia li han confirmat que la causa era la mateixa que es va obrir el passat setembre a ordres del fiscal general de l’estat. Per aquest motiu, ha fet el mateix que els altres alcaldes i s’ha acollit al dret de no declarar.

“És el que m’ha aconsellat l’advocada”, ha dit Casals al sortir del jutjat als mitjans de comunicació. Ha recordat que “és el que han fet tots els alcaldes i alcaldesses” i també considera que és el que pertoca “com a mínim en aquests moments processals d’investigació”, ja que es troba en la seva fase inicial.

Es tracta d’una investigació de la fiscalia provincial de Barcelona, que actua seguint la petició que va fer la fiscalia general de l’estat. No obstant, la compareixença l’ha fet davant els Mossos d’Esquadra en representació de la Fiscalia. Això es podria deure o bé a que ja donaven per fet a que s’acolliria al dret a no declarar, o bé a que no la consideraven una declaració de gran importància, la qual cosa lliga amb que forma part de la gran causa contra tots els alcaldes.

Casals ha rebut el suport de l’executiva del PDeCAT, membres del partit del Baix Llobregat i l’Associació Catalana de Municipis // Jordi Julià

De fet, el mateix Casals ha “intuït” que forma part d’una segona tongada d’alcaldes. Ell seria el primer, però sembla ser que a partir d’ara n’hauran de venir més, després dels que van fer-ho al voltants de l’1 d’octubre. De fet, ja hi ha més ajuntaments com el de Molins de Rei on fa unes setmanes van requerir que els entreguessin documents relacionats amb la cessió de col·legis. 

Segons l’expedient que li han presentat, l’acusació de desobediència es basa en el seu “suport polític” a l’1-O, ha dit el batlle. A l’expedient hi consten els decrets que va signar, també recull declaracions que va fer en públic Joan Ramon Casals i la cessió dels locals municipals com a col·legis electorals.

Els concentrats han aplaudit Casals en tornar dels jutjats // Jordi Julià

Concentració de suport

150 persones s’han concentrat a l’accés de la Ciutat de la Justícia per mostrar-li el seu suport. Entre elles, l’expresident de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i dos alts càrrecs del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT): la presidenta, Neus Munté, i el coordinador organitzatiu, David Bonvehí. També hi han assistit membres del partit del Baix Llobregat, així com diversos regidors del govern municipal de Molins de Rei de CDC, CUP i ERC, juntament amb veïns de Molins de Rei que han tornat a animar l’alcalde amb crits de “no estàs sol”.

This slideshow requires JavaScript.

Recomanacions personalitzades